Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Ciekaw jestem co zrobili z reaktorami atomowymi? Pewnie są gdzieś zatopione w jakimś głębokim jeziorze
Jak to gdzie ? Nadal na okręcie ! Demontaż reaktora/ów przeprowadza się
zasadniczo na samum końcu etapu złomowania. Na sam początek trzeba usunąć paliwo, a później sam reaktor. Gdzieś widziałem że chyba prawie cały okręt złomowali a została tylko sekcja z reaktorem w doku...
Nie widać śladów żeby był rozpruwany kadłub. A i czasem Rosjanie lubią z takich okrętów zasilać w energię elektryczną małe miasteczka.
Edit.
Tam jest też fotka z przedziału reaktorów.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 9 Grudzień 2010, 13:08, w całości zmieniany 3 razy
Masz rację Marco - taka jest standardowa praktyka
Jednak jakiś czas temu oglądałem program na Discovery Historia o bazie rakietowych okrętów podwodnych w gdzieś pod Archangielskiem. Naukowców zainteresował znaczny wzrost przypadków pojawienia się u tamtejszych ludzi chorób, które wcześniej nie miały tam miejsca. Po kilkumiesięcznym śledztwie okazało się, że w jakimś jeziorze zatapiane były rdzenie reaktorów z okrętów podwodnych z tej bazy...
Stąd moje zaciekawienie
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum