Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Koniec Asów"
U-Booty: VIIB (1940) lub VIIC (1940), zawodowcy
Czas misji 2h
16 III 1941 g. 03:15 Pogoda: zachmurzenie duże
--- TŁO HISTORYCZNE ---
W nocy z 15 na 16 marca, rozegrała się bitwa o konwój HX-112., w wyniku której pokonani zostali najlepsi z dowódców Ubootwaffe: Schepke oraz Kretschmer. Konwój HX-112 stracił 6 statków o tonażu 50.000BRT.
--- ODPRAWA ---
U-110 zauważył konwój płynący kursem E, przecinający Waszą pozycję, nawiązać kontakt z nieprzyjacielem i zniszczyć..
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
janko175 - KIA • Tanker T2 "British Sincerity" - 10 963 • Flower Class "BR CO Flower#3" - 950 Zatopił: "U-711" - Sojusznik (-750)
---------------------------------------------------
Razem: 11 163 BRT
Supertux szybko zatopił commodora i konwój zwariował. To było nawet fajne, jakieś odejście od schematu. Ja niestety musiałem ostatnie kilkadziesiąt minut przebywać na 170m, ponieważ na peryskopowej na moje życie skutecznie zaczęła polować eskorta. Swoją drogą dawno już nie uciekałem na głębinę. Co widać w raporcie nie tylko na mój okręt polowano. Na ubooty polowała nie tylko eskorta.
PS. W misji nie ma okrętu o nazwie U-711 Wpisałem tak jak było w tabelce.
Screenshot_178.jpg Farciarskie zatopienie.
Plik ściągnięto 141 raz(y) 89.9 KB
Screenshot_206.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 124.09 KB
Screenshot_242.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 114.36 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 19 Grudzień 2010, 18:04, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#2 Wysłany: 19 Grudzień 2010, 17:40
Misja mimo dosyć przykrego zakończenia bardzo mi się podobała . Gratulacje dla autora .
Naprawdę było ciekawie , praktycznie nie miałem chwili spokoju . Zaczęło się od farciarskiego wejścia do konwoju . Dwa eskortowce minęły mnie dosłownie w odległości 2-3 m jeden za rufa ,drugi przed dziobem . Jestem już w konwoju ,co z reguły gwarantowało spokój , a tu nic z tego . Każde wystawienie peryskopu od razu ściągało na mnie światło szperaczy z pobliskich statków . A po kilku minutach miałem już na głowie jakiegoś eskortowca . Jak jeszcze zaczął pingować ,to jeszcze pół biedy , niektóre atakowały z nienacka . Także , zebranie danych do ataku , na przepływające statki graniczyło z cudem . Ale właśnie to ryzyko najbardziej mi się podobało . Działanie na granicy ryzyka , to jest to.. Ta adrenalina . Już dawno nie grałem takiej misji .
Gdyby nie pechowe zatopienie jednego z naszych ....ech .
Dzięki wszystkim za miły patrol .
P.S W moim tonażu trzeba odjąć tonaż Ubota . Natomiast co do "LIMY" W nawiasie jest wrogi . a gra policzyła go jako neutralnego na "-" Domyślam, się ,że w tym roku płynął pod neutralną banderą , a ten dopisek "wrogi " to błąd . Proszę o korekcje wyników .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Ostatnio zmieniony przez janko175 19 Grudzień 2010, 17:54, w całości zmieniany 2 razy
Natomiast co do "LIMY" W nawiasie jest wrogi . a gra policzyła go jako neutralnego na "-" Domyślam, się ,że w tym roku płynął pod neutralną banderą , a ten dopisek "wrogi " to błąd . Proszę o korekcje wyników
Co do tego "Wrogi" przypuszczam, że Jacek chciał żeby był traktowany jako wrogi i stąd ten dopisek. Gdyby był neutral w nocy, to by go oświetlił. Dlatego dodatni tonaż.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 19 Grudzień 2010, 19:05
PL_gregory_11 napisał/a:
janko napisał/a:
Natomiast co do "LIMY" W nawiasie jest wrogi . a gra policzyła go jako neutralnego na "-" Domyślam, się ,że w tym roku płynął pod neutralną banderą , a ten dopisek "wrogi " to błąd . Proszę o korekcje wyników
Co do tego "Wrogi" przypuszczam, że Jacek chciał żeby był traktowany jako wrogi i stąd ten dopisek. Gdyby był neutral w nocy, to by go oświetlił. Dlatego dodatni tonaż.
Dokładnie Gregory, napisałem by nie było wątpliwości po patrolu jak należy liczyć ten statek. Swoją drogą ciekawie co sobie Janko pomyslał, gdy zobaczył napis "jednostka neutralna została zniszczona"
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Dokładnie Gregory, napisałem by nie było wątpliwości po patrolu jak należy liczyć ten statek. Swoją drogą ciekawie co sobie Janko pomyslał, gdy zobaczył napis "jednostka neutralna została zniszczona"
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 19 Grudzień 2010, 19:16
zaraz zaraz, to nie Janko zatopił, tylko Reaven.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#10 Wysłany: 19 Grudzień 2010, 22:01
tia... pierwsze o czym pomyślałem to ... "co k...wa?" okręt nie oświetlony w nocy i nawet z 600m bandera nie do odróżnienia powiem szczerze ze wpienilem sie okropnie kiedy zobaczyłem "Jednostka neutralna została zatopiona"
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#11 Wysłany: 19 Grudzień 2010, 22:33
PL_Cmd_Jacek napisał/a:
Swoją drogą ciekawie co sobie Janko pomyslał, gdy zobaczył napis "jednostka neutralna została zniszczona"
Dokładnie to : jednostka sojusznicza została zniszczona " . No nie za bardzo miałem czas nad tym dumać , bo zajęty byłem ucieczką przed DD .
A pierwsze słowo jakie mi przyszło na myśl nie nadaje się do zacytowania .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum