Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 16 Styczeń 2011, 22:10 Mój program MIRT - odtwarzacz radia internetowego
Przedstawiam mój najnowszy program – MIRT (My Internet Radio Tuner).
Program MIRT jest prostym odtwarzaczem radia internetowego zbudowanym na bazie darmowej biblioteki bass.dll. Program jest typu freeware do użytku domowego.
Program odtwarza z serwerów Icecast i Shoutcast, strumienie stacji online w formatach: MP3, OGG Vorbis, AAC Plus i WMA. Potrafi „wyciągać” adresy serwerów z plików list odtwarzania: „pls”, „m3u”, „ram” i „asx”.
Do programu dołączonych jest 6 plików list radiostacji. Przy ich tworzeniu wybierałem głównie polskie wielokanałowe radia online, takie jak RMF FM , Polska Stacja, OPEN FM i inne.
Aby zmienić stację, należy kliknąć dwukrotnie na nazwę stacji na liście po prawej stronie okna programu (nr 4 na rys.) lub zaznaczyć nazwę stacji na liście (1xklik lub przwinąć zaznaczenie strzałkami) i nacisnąć przycisk „play”.
UWAGA: Przy zabezpieczeniu systemu za pomocą firewall’a, należy utworzyć regułę przepuszczającą pakiety wychodzące, wysyłane przez program.
Więcej szczegółów w dołączonym do programu pliku „Pomoc.pdf” dostępnym pod przyciskiem „F1”.
Program jest typu Portable – nie wymaga instalacji. Wystarczy rozpakować archiwum zip i odpalić plik „mirt.exe”. Jest to wersja stabilna programu, nie powinna generować błędów przy „normalnym” użytkowaniu.
Archiwum zip (MIRT.zip - waga 741.7 KB) do pobrania:
Kod:
http://uploading.com/files/e9834abd/MIRT.zip/
Program jest nadal rozwijany. Na prośbę dotychczasowych użytkowników-testerów, obecnie opracowuję moduł nagrywania, z możliwością wyboru źródła nagrywania - wejścia. Dźwięk można zapisać do pliku mp3, ogg lub wav.
Pierwsze testy są obiecujące – przy wyborze wejścia „Miks stereo” ( typu „wave/pcm”) - moduł pozwala nagrać „w locie” wszelkie dźwięki odgrywane na kompie, nie tylko radio internetowe, ale i dźwięk ze strony www, dźwięk z filmu na You Tube, z gry itp. Oczywiście można również nagrać dźwięk z mikrofonu, wejścia line-in itd
Dzięki
Lubię, jak coś mi "brzęczy" w tle, gdy pracuję na kompie. Testowałem podobne, rozbudowane programy, ale przedzieranie się przez 11 tys. adresów szybko mnie zniechęciło.
Program jest prosty i nie obciąża zbytnio systemu.
Obciążenie procesora - wartość zależy przede wszystkim od formatu strumienia dźwięku odtwarzanej stacji - najniższa dla formatu WMA, średnia dla MP3 i OGG, a najwyższa dla AAC Plus.
W przypadku procesora DC 2,4 GHz są to następujące wartości:
− WMA – 0,08-0,15 %,
− MP3 i OGG – 0,45-0,65 %,
− AAC Plus – 1,35-1,45 %.
Obciążenie sieci (przesył danych strumienia muzyki przez 1 min. - pomiar NetWorx'em):
− AAC Plus – D 272-408 kB (średnio 5 kB/s), U 12,7-16,2 kB,
− WMA – D 383-515 kB (średnio 7 kB/s), U 16,7-19,9 kB/s,
− MP3 i OGG – D 970-1270 kB (średnio 18,5 kB/s), U 31,2-46,7 kB/s.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum