POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wynurzenie okrętu
Autor Wiadomość
Hoth 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Elek

#1  Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 21:25   Wynurzenie okrętu

Witam

Mam problem w SH5 problem ten dotyczy wynurzenia okrętu. Nie występował on w innych wersjach gry SH3 czy SH2 i nie wiem czy to jest bug w programie czy może coś stało się u mnie podczas instalacji dopuszczam też możliwość, że tak ma być.
Gram w wersje 1.2 z modami, podstawowy to UIs TheDarkWraith 6.4.0, interfejs w wersji SH3, system WinXP. Po problemach z zapisem stanu gry, robiłem nowa instalacje.
Może na przykładzie będzie łatwiej wyjaśnić, na czym polega problem, sytuacja wygląda tak.
Po zaatakowaniu konwoju do akcji ruszyły niszczyciele. Aby im umknąć dałem „zanurzenie alarmowe”. Okręt szybko schodził w głębiny, zredukowałem prędkość, (do 1/3 aby nie hałasować) i postanowiłem wyrównać na głębokości 80m. Niestety okręt cały czas schodził głębiej, łudziłem się, że po jakimś czasie wyrówna. Przy głębokości 150m wiedziałem, że cos jest nie tak i ze za chwile będą problemy. Okręt nie reagował na rozkazy wynurzenia na 50m, peryskopową czy wynurzenia na powierzchnie. Gdy osiągnąłem głębokość 250m miałem już pewność, że cos jest nie tak, bo wcześniej przed reinstalacją przy głębokości 160m miałem przecieki. Okręt schodził coraz głębiej i przy głębokości 300m nie było przecieków.
Niestety cały czas nie mogłem się wynurzyć (nie użyłem opcji wynurzenia alarmowego, bo na powierzchni czyhały niszczyciele), dopiero zwiększenie prędkości spowodowało ze okręt zaczął powoli się wynurzać. Jestem tym trochę zdziwiony. Rozumiem, że stery głębokościowe odpowiadają za zanurzenie/wynurzenie okrętu i że wtedy prędkość okrętu jest ważna. Ale przecież są na okręcie zbiorniki balastowe, które głównie odpowiadają za utrzymanie i zmianę głębokości zanurzenia.
I teraz pytanie.
Czy to jest normalne i zgodne historycznie, że nie można wynurzyć okrętu przy małej prędkości?
Teraz mam taka sytuację, że będąc na głębokości 50m i poruszam się z prędkością minimalną (ok.3w.) gdy chce wynurzyć się na głębokość peryskopową to okręt się zanurza, dopiero zwiększenie prędkości powoduje, że okręt zaczyna wychodzić na powierzchnię.

Może coś u mnie jest nie tak po drugiej instalacji? Że coś jest nie tak to jest pewne, bo dokonałem drugiej próby zanurzenia. Zszedłem na głębokość 480m, sprawdziłem stan okrętu i nie miałem żadnych przecieków. Gdy w zakładce stan okrętu sprawdziłem „stan kadłuba” to doznałem szoku. Stan kadłuba wynosił 200%. :schock Jednak czy to może mieć wpływ na wynurzenie?
Ciekawi mnie czy problemy z wynurzeniem dotyczy tylko mnie a może u Was jest podobnie?

Pozdrawiam

Ps. Jeżeli chodzi o schodzenie na głębokość 500m to nic nie mam przeciwko, tylko żeby wszędzie było tak głęboko. :8)

Hunter 

Kraj:
poland

Imię: Krzysztof
Ulubiona Gra: Silent Hunter ( wszystkie czesci )

#2  Wysłany: 2 Sierpień 2011, 01:00   

Witam, Wiesz wydaje mi się ze albo jeden z modów których używasz jest do bani. Dla pewności wywal z rejestru SH, Zainstaluj od nowa w innym miejscu.
Jeżeli jest ok, to sprawdzaj każdy mod po kolei na nowym SH czy jest ok. Jak ci się uda to pozmieniaj wartości wpisów w rejestrze na miejsce zainstalowanego SH tego właściwego i usuń zbugowanego moda.

200% Hmm... Daj mi linka do tego moda :D

Jak coś palnołem idiotycznego to sorry, Nie wyspany jestem :slabe
Ostatnio zmieniony przez Hunter 2 Sierpień 2011, 01:02, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Reaven 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych

#3  Wysłany: 2 Sierpień 2011, 22:39   

hmmm a jakich modów używasz ? Bo może powstał mod o którym nic nie wiem a jest w pełni realny. Niedoświadczona załoga niejednokrotnie miała problemy z utrzymaniem, głębokości ( jak i trymu czy wiszeniem na peryskopie) często zdarzało sie tak że okręt zamiast wychodzić na peryskopową wyskakiwał z wody jak korek i odwrotnie nieraz zamiast schodzić na żądaną głębokość schodził dużo niżej.

Hoth 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Elek

#4  Wysłany: 3 Sierpień 2011, 18:55   

No gratuluje refleksu szachisty. :lol W międzyczasie trochę poczytałem literatury a i problem też dawno rozwiązany.

PL_Reaven 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych

#5  Wysłany: 3 Sierpień 2011, 18:57   

Dziękuje.

Odpowiedz do tematu