POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Początek przygody z SH III - co warto instalować?
Autor Wiadomość
sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#21  Wysłany: 15 Marzec 2010, 20:01   

Zamieszałeś nieco. SH3 jest w wersji 1.4 a SH3 Commander - hmm nie mam pojęcia...

Ceer 

Kraj:
poland

Imię: Rob

#22   Wysłany: 16 Marzec 2010, 00:17   

Racja, wyraziłem się nieprecyzyjnie, juz poprawiłem.

Ostatecznie zainstalowałem (na razie) patch 1.4 pl i Commandera 3.2.
Wyglada to dość ciekawie. Grafika sie zestarzała przez te lata, ale... nie ona jest najwazniejsza w tym simie. Zresztą GWX to poprawi, jak mówicie.

Ja strasznie zardzewiałem - gram na 81% realizmu, i bez oglądania z zewnatrz :shy jednostek wroga, ciężko mi cokolwiek trafić. Wiąże się to głównie z problemem identyfikacji i przede wszystkim - właściwej oceny kąta kursowego. Popełniam tu fatalne błędy, stąd początkowo muszę nabrać wprawy "podglądając" wroga.
Ppóki co pogram bez GWX, który jak pisaliście. podnosi poprzeczkę. Po rozegraniu sie sięgnę dalej.
Ostatnio zmieniony przez Ceer 16 Marzec 2010, 00:20, w całości zmieniany 2 razy  

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#23  Wysłany: 17 Marzec 2010, 17:39   

Ściągnij ten film. Może Ci pomoże. Wielu ludzi nauczyło się z niego kalkulować, czego i Tobie życzę....

VIDEO

Ceer 

Kraj:
poland

Imię: Rob

#24  Wysłany: 17 Marzec 2010, 18:59   

Dziękuje za namiar, ale ten film niewiele nowego wnosi do mojej wiedzy o SH3.
Owszem, zdecydowanie za krótko (15-20 sek) namierzam prędkość wroga - to mogę poprawić.
Nadal jednak zupełnie niezrozumiała dla mnie jest precyzja, z jaką wykonujący atak dokonał oceny kąta kursowego.

Jeśli znajdę sposób na precyzyje określenie kata kursowego, będzie dobrze z celnością. Aktualnie gram z aktualizacją mapy, dzięki czemu mogę na jej podstawie oceniać kąty. Mało to jednak realistyczne, chociaż... prawdziwy kapitam Uboota tez tego sobiście nie robił (w każdym razie nie zawsze), bo korzystał z pomocy oficera.

Nie mogłem się powstrzymać i zainstalowałem GWX 3.0. To zupełnie inna gra. na początku rzuca się w oczy kilkuminutowe ładowanie misji :( ;) a później... intensywniejszy ruch na wodzie i poprawione (graficznie) okręty.
Co do reszty przekonam się w trakcie kilku patroli.

Archeos 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Archeos
Ulubiona Gra: SH3, S.T.A.L.K.E.R, Civilization

#25  Wysłany: 18 Marzec 2010, 12:41   

Jestem troszkę w podobnej sytuacji co Ty.

Po prawie 2 letniej przerwie wróciłem na łono PS i na nowo zacząłem odkrywać SH3. Tym śmieszniej, że grywałem głównie na SH2+DC, a SHIII kupiłem sobie na zaś nie posiadając wtedy odpowiedniego kompa. Także SH3 się kurzył czekając na mnie.

Tak samo jak Ty odkryłem niedawno GWX i w tym momencie gram kampanię "na poważnie" od 39'. Faktycznie wprowadziło to kolosalną zmianę dla mnie w komforcie rozgrywki - grafika, nieliniowość, realizm.

Na multi niestety nie mam ciągle czasu (żałuję niezmiernie), ale wiem ile to frajdy przynosi i satysfakcji. Polecam.

Namawiam też do trenowania celowania manualnego. Za każdym razem kiedy trafisz po swoich obliczeniach w miejsce które celowałeś (pod pierwszy maszt, śródokręcie, rufa w celu zatrzymania większego celu) będziesz miał radochę pod niebiosa.

I co do mierzenia stoperem prędkości - ja jakoś mierzę do 15 sek. i działa ;)

AOB to dla mnie raczej sprawa na oko, ale pomocne bywają sylwetki pod kątami 20 i 45 stopni. Zerkasz po prostu na nachodzenie na siebie masztów względem nadbudówek i kombinujesz czy to dużo mniej niż np 45 czy dużo więcej.

Ostatni mój sukces to zatopienie tankera z rufowych wyrzutni odwróconego do mnie rufą przy AOB ok 10 stopni z odległości 2500 m. Akt desperacji, co? ;)

Tak czy inaczej: na forum jest również tutorial, tak samo jak na subsim.com. Warto przejrzeć to wszystko, żeby jakieś swoje zdanie na to uzyskać.

Powodzenia! :piwko:

ubootwafel 

Kraj:
poland

Imię: Pavel

#26  Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 23:22   

co do sh3 dommmandera... po zainstalowaniu i odpaleniu zmienił mi wszystkie polskie teksty w grze na angielskie (mimo wgranego moda spolszczenie gwx3) czy to norma?
no i jeśli można to mam pytanie btw:
co robi mod MEG3UP i mod MEP (np v2.1) ?

woyteka 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: wojtek

#27  Wysłany: 28 Czerwiec 2010, 16:57   

MEG 3 to mod poprawiający grafikę
http://forum.polishseamen...197d88bad#45286
Ostatnio zmieniony przez woyteka 28 Czerwiec 2010, 16:58, w całości zmieniany 1 raz  

ubootwafel 

Kraj:
poland

Imię: Pavel

#28  Wysłany: 15 Lipiec 2010, 00:51   

woyteka napisał/a:
MEG 3 to mod poprawiający grafikę
http://forum.polishseamen...197d88bad#45286

dzięki
ale z tym sh3commander'em sobie nie poradziłem :zawstydzony:
ale przesiadłem się z racerboy hud na MaGui 3.3 :szpaner:

AdrianC4 

Kraj:
poland

Imię: Adrian

#29  Wysłany: 5 Wrzesień 2011, 20:25   

Witam,dzisiaj przesiadłem się z SH IV na SH III i celowanie jest dużo łatwiejsze ale mam jeden problem z ganianem statków.Jak się zanurzę to tylko się ode mnie oddalają a prędkość mam ustawioną na maxa.Mogę dopłynąć na max 3-4km.

PL_Reaven 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych

#30  Wysłany: 5 Wrzesień 2011, 23:53   

Poszukaj dobrze na forum, są tu zamieszczone tutoriale jak oddalić sie na bezpieczną odległość i prześcignąć wroga aby zająć odpowiednią pozycje do ataku, to chyba jedyna możliwość jeśli chcesz atakować oddalający sie cel, w zanurzeniu nigdy go nie dogonisz no chyba że cel płynie bez eskorty z prędkością 2W.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#31  Wysłany: 6 Wrzesień 2011, 08:28   

Tak jak napisał powyżej Reaven - zawsze musisz określić swoją pozycję względem celu, jego kierunek i przynajmniej szacunkowo jego prędkość. Wtedy będziesz wiedział, jak się zachować - czy możesz pozostać w pozycji aktualnej czy może musisz wyprzedzić cel i znaleźć się w przewidywanym miejscu wcześniej.
Atakowanie uciekającego celu jest praktycznie z góry skazane na niepowodzenie, choć oczywiście zmiennych warunków jest tu mnóstwo.

Pamiętaj zawsze o pierwszej obserwacji celu. Żeby wykonać odpowidni ruch i określić taktyke ataku musisz określić kurs celu. Jest na to kilka sposobów i w zależności od poziomu realizmu i warunków możesz swobodnie wybrać metodę kalkulacji kursu celu. Myślę, że w przypadku gry na 100% realizmu najlepszą metodą jest minimum dwkukrotne zebranie namiarów na cel w odstępie czasu. Grając z modem MEP MaGui Final możesz zastować jeden pomiar ale to wymaga już dużego doświadczenia no i znajomości podstaw trygonometrii :)

PS> NIE ZGADZAM SIĘ Z KILKUKROTNIE POWTÓRZONYM STWIERDZENIEM, ŻE W SHIV SPOSÓB CELOWANIA JEST TRUDNIEJSZY :bokser:

Se pozwoliłem heh :piwko:

AdrianC4 

Kraj:
poland

Imię: Adrian

#32  Wysłany: 6 Wrzesień 2011, 20:53   

A po pierwszym patrolu opłaca się kupić działko pokładowe albo torpedy z naprowadzaniem czy lepiej uzbierać na jakiś silnik?

PL_Hrothgar 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Sylwester

#33  Wysłany: 6 Wrzesień 2011, 23:29   

Działko to wydatek niepotrzebny, chyba że jesteś koksem i płyniesz na powierzchni cały czas, olewając ataki z powietrza i się nie zanurzając. Ale lepiej silnik, ja nigdy nie kupowałem torped, ewentualnie mieszalem dostępne :P
To polski admirał, co z Szwedem się bił.

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#34  Wysłany: 6 Wrzesień 2011, 23:59   

Hrothgar napisał/a:
Działko to wydatek niepotrzebny, chyba że jesteś koksem i płyniesz na powierzchni cały czas, [...]

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, jeśli poważnie uszkodzi jakiś samotny statek może go dobić z bezpiecznej odległości wykorzystując działo nie marnując jakże cennych torped, do 1941r. bezpiecznie z działa można siekać. Sam nie raz praktykowałem to w SH3 i SH4.

Bardziej się opłaca kupić lepszych załogantów na początek, przynajmniej ja tak robię, później ważniejsze jest dla mnie kupić silnik oraz lepszy kiosk na którym można zamontować potężniejszą baterię AA na wszelki wypadek, ale mimo wszystko to i tak twoja decyzja co weźmiesz. Ja np. z torped prawie zawsze brałem TI i ew. kilka TII lub TIII, torpedy FaT i LuT są dobre na atakowanie konwojów, również dobrze jest mieć choć jedną torpedę akustyczną na rufowej wyrzutni kiedy to DD'ki cię za bardzo polubią, ale to już technologia na 1944r.

1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_Hrothgar 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Sylwester

#35  Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 09:54   

Ja nie miałem ulepszanego działa głównego do końca gry- powodem pewnie było , że jechałem cały czas na moim starutkim U-46 z typu VIIB i więcej miałem do kupowania ulepszeń na "przeżycie". Działka pelot można ulepszyć dopiero w 1941, może 1940. Wcześniej zbieraj na inne rzeczy, tak drogie jak np powłoki antyasdicowe czy inny szmelc. Już troche nie grałem w singla to wszystkiego nie pamiętam :)
To polski admirał, co z Szwedem się bił.

Odpowiedz do tematu