POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ranking nie wypał?
Autor Wiadomość
PL_Hunter_Silent13 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak

#1  Wysłany: 9 Październik 2011, 11:09   Ranking nie wypał?

Chyba trzeba poruszyć sprawę rankingu, bo to chyba porażka

-Mało nowych misji, a te co mamy są uszkodzone i się robi bałagan
-Mało graczy, nikt nie chce grać rankingu jak się zbiorą 3 osoby to jest bardzo dobrze
(Być może to dlatego że dużo ludzi przestawiło się na WoT a druga połowa starej ekipy jest zajęte uczeniem, pracą itp. Sam mam taki problem 2 technikum już robi swoje)
-Dużo zmian które zniechęcają graczy, wszyscy przyzwyczaili się do starego normalnego rankingu
A zaszły zmiany
-Pakiet nowych jednostek
-Nowe UTW KOTA które trudności dodało bardzo dużo
-Realism Pakiet PS które jeszcze więcej realizmu dodało
Niby to dobrze ale gracze po wszystkich starych rankingach nie mogą się przyzwyczaić.
-Brak reklamowania rankingu, tzn nie ma zachęcenia graczy do grania w patrolach rankingowych

Ogólnie to jest tylko moje zdanie ale popatrzcie sobie jest 9 października a są zagrane tylko 4 patrole, kiedy w zeszłym ranku gracze potrafili zagrać 2 patrole w jeden dzień.

Wygląda to dosyć źle dlatego macie może jakiś pomysły bo jeszcze raz utworzyć ranking np. z poprawionymi mapami itp?
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny

ORP Sęp 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Maciek

#2  Wysłany: 9 Październik 2011, 12:45   

Jest w tym sporo racji, może potrzebują zachęty do pływania... :laska_1 :laska
Ostatnio zmieniony przez ORP Sęp 9 Październik 2011, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#3  Wysłany: 9 Październik 2011, 13:43   

No, racja. Ja np. zagrał bym chętnie dzisiaj, ale jutro mam sprawdzian z matmy i to z takim nauczycielem, że ja pierdziele i muszę się uczyć :beksa:

ORP Dragon 

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: SH3

#4  Wysłany: 9 Październik 2011, 14:14   

Ja mogę grać codziennie, no chyba że nie mogę :lol albo oczy mnie bolą. Hostować nie mogę więc lipa jest.

PL_Reaven 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych

#5  Wysłany: 9 Październik 2011, 14:30   

Praca od 14 do 22 heh i tak już trzeci miesiąc.

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Władysław

#6  Wysłany: 9 Październik 2011, 17:36   

Brak czasu członków klanu daje się odczuć ale myślę, że problem jest związany również z wprowadzeniem gruntownych zmian w mechanice gry w ostatniej chwili.
Mod Sonara popłynąłem raz i to właściwie przez przypadek bo dla sprawdzenia działania gry pod Win7.
Zmian jakie wprowadził Realism Pakiet PS nie znam do dzisiaj :schock (może ktoś zamieści ich pełny opis).
Testowe wypłynięcie pokazało tylko chowanie peryskopu przy dużej prędkości i rozmazany obraz przy średniej. Nie bardzo rozumiem sens tych zmian :zawstydzony: które wg mnie nijak mają się do rzeczywistości.
Szkoda że zmiany zostały wprowadzone w pośpiechu (wg mnie trochę na siłę) bez głębszej dyskusji i testów. Może być to jednym z powodów zmniejszonej aktywności graczy, niektórzy bowiem nie chcą być zaskakiwani w trakcie misji dziwnym zachowaniem gry.
Z braku czasu pewnie jeszcze trochę potrwa nim ocenię czy warto uczestniczyć w nowym rankingu.
To tylko moja subiektywna ocena.
Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemnego pływania. :piwko:

ORP Sęp 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 9 Październik 2011, 20:45   

Cytat:
Zmian jakie wprowadził Realism Pakiet PS nie znam do dzisiaj :schock (może ktoś zamieści ich pełny opis).

Wszystko znajdziesz na forum, trzeba trochę chcieć ponykać.

Cytat:
Szkoda że zmiany zostały wprowadzone w pośpiechu (wg mnie trochę na siłę) bez głębszej dyskusji i testów.

Dyskusji było dość, w sejmie RP tyle się nie gada...

Cytat:
Z braku czasu pewnie jeszcze trochę potrwa nim ocenię czy warto uczestniczyć w nowym rankingu.

Czy zawsze sądzisz, że wszystko w koło ma kręcić się wyłącznie wokół Twojego ego? :schock
Jesteś dobrym graczem, więc zamiast biadolić, to weź się za pływanie i jeszcze paru kolegów namów!

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#8  Wysłany: 9 Październik 2011, 22:16   

Wilku co do pytania co wprowadził PS Realism Pack to jak już Ci Sęp odpisał było na forum i to podane na tacy. Natomiast co do dyskusji i zmian w "około" PS Realism Packa to to było już zaczęte pół roku wstecz jak kończyła się poprzednia edycja rankingu - więc to nie jest na szybko, ba nawet grono ludzi to testowało pod koniec poprzedniego ranku i się podobało.

- dłuższe przeładowanie działa okrętu podwodnego
- przy prędkości pow. 4,5w peryskop drga i obraz staje się niewyraźny
- pow. 7w. peryskop się automatycznie chowa
- ograniczenia w pływaniu na chrapach
- będąc na chrapach nie działa hydrofon
- restrykcje przy ładowaniu torped: gdy jest sztorm (pow 10m/s ) by przeładować torpedy trzeba się zanurzyć na 30m
- automatycznie przerzuca oficera na mostek po wynurzeniu

A teraz ogólnie, dożo ludzi wprost cudownie wypowiadało się o nowych dodatkach, głosowali na historyczne sensory i co teraz nie chcą grać? I teraz co podjąć drastyczny krok, wrócić do starych modów, a co jak nadal będzie to samo, he?

Trafny punkt to problem z czasem, Hunter sam piszesz ze jest mało patroli
i jednocześnie mówisz że brak czasu bo szkoła. Ja na swoim przykładzie
powiem wprost - brak czasu, a wydawało by się ze będąc singlem ma się go sporo,
lecz ostatnio nowa praca pochlania mnie bez reszty, a teraz nadszedł tydzień 14:00
do 22:00 więc jak wyjdę normalnie to w domu będę przed 23:00 i ... mogę grać z rana dnia następnego, ale znowu inni praca, szkoła (no Zyziek, Grzegory może popływamy jak macie też na popo?)

Inna sprawa ze bez takich lokomotyw pociągowych jak kiedyś np. Finek to ciężko będzie to rozkręcić, aż łezka kreci się w oku jak z Finosławem rywalizowaliśmy i pływało się co wieczór...

:chusteczka:

Dajmy trochę czasu, ja wiem z 2-3 tygodnie. Idzie zima. A tak na marginesie to inna sprawa to teraz sami gracze, kiedyś to na ventrilo się siedziało, a teraz jak widzę że ktoś odpala ventrilo na 5 minut przed 20:00 wejdzie, nie powie ani be ani me, tylko popatrzy że
pustawo i wyjdzie to mnie się coś robi - a dlaczego, ano prosty przykład sprzed kilku miesięcy, siedziało dwóch, ja i ktoś, widzę jak przyszedł jeden gracz na kanał SH III, posiedział 5 minut, wyszedł, przyszedł inny, i ta sytuacja powtarza się raz i raz. A później gadam z z jednym i drugim innego dnia i się dziwią że nikogo nie było, a by chętnie zagrali... a mijali się o minuty.

Oczywiście żeby nie było ze ja każe przesiadywać, ja po prostu sugeruje, ze jak ktoś ma zamiar poświecić 2 godziny na patrol, to może czasem warto włączyć komputer i wejść na ventrilo wcześniej, ustawić opis czy coś i iść robić co się tam robiło. Bo uwierzcie, często przesiadywałem na ventrilo i wiem ze takie sytuacje są częste, inna bajka to też to że dawniej to gracze potrafili się zdzwonić telefonicznie jak kogoś brakowało :||

Podsumowując dajmy jeszcze temu rankingowi szanse na rozkręcenie.

ORP Sęp 
Oberbootsmann

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 10 Październik 2011, 00:51   

Dzięki wielki, że włodarze forum powiedzieli prawdę wyręczając innych.
Mam nadzieję, że po tygodniu zobaczę inne (pozytywne w działaniu) podejście do rankingu.
Mały urlop w SPA trafił mi się i nie chcę stracić ......... :laska - wybaczcie, że tracicie hosta, ale tylko do piątku, potem Was :sonar namierzę :8)
Ostatnio zmieniony przez ORP Sęp 10 Październik 2011, 00:54, w całości zmieniany 1 raz  

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Władysław

#10  Wysłany: 10 Październik 2011, 08:47   

ORP_Sęp z wrodzoną subtelnością wyjaśnił wszystkim na podstawie mojego posta że się czepiam, ocenił wielkość mojego ego i poziom gry. :schock :8)
Odnośnie odpowiedzi Marco w dalszym ciągu uważam, że tak duże zmiany mechaniki gry jakie wprowadziły poprawki Sonara i PS powinny być dokładnie opisane z czasem na przetestowanie dla wszystkich. Chyba, że chcemy aby grono graczy rozpoczynających ranking zawęzić do testerów.
Jednocześnie należy zauważyć, że spadek udziału członków klanu w rankingu nastąpił już w poprzednim rankingu. Jeżeli odliczyć aktywność grupy ORP to widać wyraźnie że po mocnym rozruchu :wkurzeni: nastąpiło gwałtowne zmniejszenie aktywności klanu. Zmiany w mechanice gry miały to poprawić ale wygląda, że sytuacja się pogorszyła.
Dla mnie osobiście najbardziej liczył się klimat na patrolach. W ubiegłym roku grono pływających było liczne, klimat doskonały :piwko: i nit nie myślał o wprowadzaniu tak drastycznych zmian. Może warto to przemyśleć aby nie zniechęcić nowych często mniej doświadczonych graczy.
Moje uwagi co do wprowadzonych zmian mogą nie być obiektywne bo dopiero zacząłem je testować. Chętnie popłynąłbym parę testowych patroli. Proszę członków klanu chętnych na taki patrol o kontakt na priva (godziny patroli możliwe nawet po 22). Nie wiem dlaczego w naszych profilach nie ma miejsca na telefon? Chętnie bym go zamieścił bo to obecnie często najszybszy kontakt.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich

PS Jeżeli ktoś nie zrozumiał mojego postu to z pewnością ORP_Sęp mu to wyjaśni. :8)

PL_Reaven 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych

#11  Wysłany: 10 Październik 2011, 12:06   

Wilku spokojnie bo zaraz rozpęta nam sie tu niepotrzebna dyskusja. Jesteś jednym z lepszych graczy i jednym z najbardziej doświadczonych. Jeśli chodzi o zmiany w tym rankingu to chętnie z tobą potrenuje jeśli jeszcze nie wiesz do konca jak działa obecna mechanika gry nie zawsze moge grać od 20 bo ostatnio ciągle mam na 14 do pracy ale w razie czego dzwoń niekiedy wcześniej wyrywam sie z pracy nr tel podam na priv.

PS. Może załóżmy osobny temat gdzie podamy do siebie nr tel bedzie nam łatwiej sie zgadać (w jakimś dziale gdzie nowi nie będą mieli pełnego wglądu, wiadomo chodzi o pewną poufność danych.)

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#12  Wysłany: 10 Październik 2011, 12:10   

Wilku, po 22:00 pisze się bez problemu, czyli jest nas dwóch już.
Co do klimatu, to ten tworzą gracze, a właśnie teraz ich mało, potrzeba
zrywu, jak ludzie z starej gwardia zobaczą ze są inni, np. właśnie i Ty
to może to ich zachęci, zobaczą o starzy gracze wracają, będzie klimat.

Jeśli wtedy, zaczną się głosy na złą mechanikę gry, to można działać w stronę
np. przywracania poprzednich konfiguracji (ranking wiosna 2010 - 140 patroli
chyba zima była sroga też :|| ) ale na obecną chwile to bez sensu marnować
pracę i czas jaki niektórzy poświęcili aby przygotować co nie co.

Co do telefonów, w profilu - nie ma mowy, za dużo botów i innego świństwa
się po necie kręci. A numery na forum są, już od kilku lat, niestety trzeba
chwile poszukać.

Teraz do ogółu, jeśli jest problem z czytelnością forum, znajdywaniem tematów
to piszcie, mamy dział o forum. Każdą sugestie można rozważyć, przedyskutować.
A nóż ktoś ma jakiś ciekawy pomysł.

PL_Renegat 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3

#13  Wysłany: 10 Październik 2011, 12:35   

Moim skromnym zdaniem cały problem leży po stronie braku czasu..... niestety większość z nas ma naukę, pracę na trzy zmiany i to główny problem .Sam pracuję na trzy zmiany i wiem że nie zawsze jest jak zagrać a nawet czasem gdy jest możliwość i czas na grę człowiek jest zmęczony i po prostu chce odpocząć i nie ma ochoty.......
Postaram się zagrać w najbliższym czasie jednak możliwości mam skromne no i trudno zebrać ekipę ale postaram się zmobilizować siły mam nadzieję że mimo przeszkód uda nam się rozkręcić obecny ranking.
Jak wspomniałem pracuję na trzy zmiany mogę grać - standardowo o 20:00 (I zm), 22:40 (II zm.) lub 19:00 (III.zm.).
Marco może przydało by się wydzielić osobny temat gdzie można by ewentualnie umawiać się na rozgrywanie gry i w jakich godzinach.
Ps.
numer telefonu podam w odpowiednim dziale -gdzie.... jak ktoś poszuka znajdzie na pewno.

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#14  Wysłany: 10 Październik 2011, 16:14   

Ja osobiście to nie mam nic do zmian w mechanice gry, ale zacząłem I Technikum i trzeba wstawać na 7:10 do szkoły we wtorki i środy (dlatego nie będę w stanie grać w Poniedziałki i wtorki, bo chcę się wyspać). A pozatym, to mogę grać (no chyba że jakieś większe sprawdziany będę mieć, lub po prostu nie będę mieć ochoty).

ORP Baltyk 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: tomasz
Ulubiona Gra: silent hunter3

Ostrzeżeń:
 2/3/6
 #15  Wysłany: 10 Październik 2011, 19:02   

Hmm,tak sobie tylko luźno myślę że "Palec i główka"to szkolna wymówka :szpaner:
A tak po za tym to pozdrawiam wszystkich i jak powróci Sęp z wojaży to myślę że ranking powinien nabrać rozpędu, a swoją drogą to uważam że te wszystkie nowe zmiany są dość fajne i dodają nowego wymiaru SH3.Jak to mówią "Dobry koń to i po błocie pójdzie" :||

PL_petryko6 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Michał

#16  Wysłany: 10 Październik 2011, 20:00   

Jak dla mnie wprowadzone zmiany dodają tzw. smaczku przez co trochę odmieniają rozgrywkę. Moim zdaniem to dobre posunięcie chociaż rozumiem, że nie wszystkim przypadły one do gustu.

PL_Mirko 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Mirek

#17  Wysłany: 11 Październik 2011, 18:55   

Marco napisał:
Cytat:
Dajmy trochę czasu, ja wiem z 2-3 tygodnie. Idzie zima.

Dobry pomysł!!

Nie można od razu podejmować zbyt pochopnych decyzji. Być może dowódcy PS są w okresie szkoleniowym, szlifują swoje umiejętności „próbując ogarnąć” duże zmiany mechaniki gry. Naiwny jestem? :)

Jeżeli okaże się, że rzeczywiście - co za dużo (zmian) to nie zdrowo - trzeba będzie podjąć odważne decyzje.
Miałem wrażenie, że początkowo byłeś przeciwny tak poważnym zmianom w ranku, jednak po tych wszystkich „aach”-ach i „ooch"-ach nad KOTA dałeś się złamać.
W końcu - nie myli się tylko ten co nic nie robi.

ORP Bałtyk napisał:
Cytat:
... jak powróci Sęp z wojaży to myślę że ranking powinien nabrać rozpędu ...

ORP Sęp lekiem na całe zło?

To w końcu wszystko w koło kręci się wyłącznie wokół czyjego ego? :)

Tak naprawdę to nie chodzi tu o problemy z hostowaniem. Problem jest bardziej złożony. Poważny regres ranku nastąpił już w poprzedniej edycji. A powodem było …

Pewnie każdy ma swoje zdanie na ten temat.

PL_Hunter_Silent13 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak

#18  Wysłany: 11 Październik 2011, 19:36   

Cytat:
ORP Sęp lekiem na całe zło?

Nazwał bym to hostem na całe zło
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#19  Wysłany: 14 Październik 2011, 11:50   

Ja w ten weekend kończę badania do pracy magisterskiej i wreszcie będę miał trochę czasu dla siebie... Bo na razie, to każde wolne popołudnie, albo robię coś z projektem, albo siedzę na odlewni, ewentualnie piszę wstęp do pracy przejściowej.... Ale w przyszłym tygodniu powinienem już móc pływać.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

Dario 

Kraj:
poland

Imię: Dariusz

#20  Wysłany: 15 Październik 2011, 03:29   Wyznania zóltodzioba !!!

Jestem wielkim pasjonatem tej gry , lecz niewielkim stażem i znajomością jej tajników .
Ale jeżeli mogę zabrać głos w tak szacownym gronie chętnie się podzielę swoimi
spostrzeżeniami Świeżaka (może to rzuci inne światło ) na to co dzieje się z rankingiem
i pływaniem patroli.

Po pierwsze primo ;) pogon za "Świętym Graalem" czyli 100% realizmem. Moim skromnym
zdaniem nowy gracz chcący z Wami popływać patrole nie ma co tam szukać !!!. Mowie to z
pełna świadomością, na własnym przykładzie. Z wielkimi oporami z mojej strony (wiem
co na razie umie) popłynąłem i moja morska przygoda trwała, aż 10 minut. Samotność
w sieci dosłownie i w przenośni . Nie wiadomo co ,gdzie i jak , bęc i po wszystkim. Stawiacie
bardzo wysokie progi nowym gracza tymi 100 % i samymi misjami Hard sporadycznie
medium. Sami skazując się na grę w swoim wykruszającym się gronie. Bardzo mi brak
patroli łatwiejszych , poprowadzonych przez bardziej zaawansowanych ,gdzie można poćwiczyć
czegoś się nauczyć , podzielić się wiedza a i po ludzku pogadać !!!. Dopiero niedawno
na moja prośbę ORP Sęp napisał misyjkę łatwiejsza do popłynięcia w sieci
( za co mu szczere Bóg zapłać :D ). Tak trudnymi patrolami stawiacie na gotowy produkt
(czytaj w pełni doskonały kapitan u- bota ) co nie do końca się zgadza z tym co można przeczytać
na forum , ze pomożemy , nauczymy itd. Było taki kiedyś hasło pozytywistyczne
" najpierw praca u podstaw " .

P.s A z Ventrillo klanowym to jest tak ( przynajmniej w moim wypadku :D )
Widząc te sławy ,strach się odezwać nowemu (serio)
Nie bierzcie tego co napisałem jako totalnej abnegacji tego co robicie !!!! ( mądre słowo, ale nie
jestem pewien czy trafnie użyte :D ) Chyle głowę przed tym co robicie na tym forum jak
i na na niwie rozpowszechniania tej świetnej gry !!!!!

Teraz już możecie mnie wywalić z klanu :)

Odpowiedz do tematu