Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Fiaskiem zakończyła się również starannie przygotowana próba powrotu na Północny Atlantyk.
Mimo pewnego zmodernizowania U-Bootów (nowe urządzenia ostrzegawcze, silne działka pelot, a przede wszystkim torpedy akustyczne T5 "Zaunkönig") ich atak na konwoje ONS-18 i ON-202 w dniach 15-30 września 1943 r. zakończył się mniej niż umiarkowanym - o ile w ogóle - powodzeniem. Wbrew początkowym optymistycznym raportom, donoszącym o zniszczeniu 15 eskortowców i 9 statków, straty alianckie były znacznie niższe: zatonęły niszczyciel, korweta i fregata (druga fregata została poważnie uszkodzona i nie wróciła już do służby) oraz 6 statków. Zginęły zaś 3 U-Booty, a 3 inne odniosły uszkodzenia.
Życzę udanych łowów wy "diabły rogate" !
ORP
W patrolu udział wzięli:
PL_Szylol - KIA • Medium Cargo "Atlantic" - 5 863
---------------------------------------------------
Razem: 5 863 BRT
PL_Hunter_Silent - KIA • Flower Class "Narcissus" - 950
Razem: 950 BRT
PL_gregory_11 - KIA • Flower Class "Morden" - 950
Razem: 950 BRT
Drzymek - KIA
PL_Darrito - KIA
No cóż, zaczęliśmy na dość dziwnej pozycji jak na ten rok, powierzchni. Szybkie zanurzenie, konwój przede mną. Ostrożnie podchodzę do konwoju, lecz inni nie byli chyba na tyle ostrożni. Pierwszy KIA zgłasza Drzymek, później Kwiatek, Kriegsmarine będzie o was pamiętać . No cóż, ustawiam się do konwoju, mierze odległość do najbliższego statku, posyłam FAT-kę na 2km, 100 metrów przed najbliższym statkiem, która jakimś cudem trafia i zatapia Medium Cargo , niestety jedyną handlową ofiarę dzisiejszego patrolu. Gdy oczekuję na konwój, nagle Grzesiu zgłasza KIA, kolejny kapitan popija z Neptunem. Zostałem tylko ja i Dariusz. Biorę na cel Large Cargo ustawione z tyłu, posyłam rybkę, ale jak zawsze ostatnio, nie mam cela, nie trafiam. Następnie konwój zaczął wyczyniać jakieś dziwne zwroty, skręty itp. No cóż, nie pozostało nic innego, niż dostosować się. Ustawiam się, strzelam 2 rybkami do Ore carriera, ale owy zaczął robić znów jakiś zwrot i znów pudło . Tym razem KIA zgłasza kapitan Darrito, ale nas wycięli . Później, po przeładowaniu wystrzeliwuję do niego torpedę na dziób, trafiam, ale statek dumnie płynie dalej. Korweta czy fregata ogarnęła sytuację i zaszarżowała. Była jakieś 700 metrów ode mnie, a w kilka sekund była już nademną i zakończyła mój nędzny żywot, mimo iż próbowałem uciekać. Jak to później określiliśmy "bombowa misja" .
<<"Generator raportów SH3 v. 1.0" PL_Mirko>>
tabela 1.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 48.98 KB
tabela 2.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 47.56 KB
Trafiony Medium Fatką.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 26.84 KB
Ktoś obrywa....jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 26.44 KB
Trafienie Ore-a.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 26.94 KB
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 2 Listopad 2011, 21:46, w całości zmieniany 1 raz
Oj stało się, stało. Pękła mi ostatecznie żyłka pierdząca i raczej nie znajdę w sobie zacięcia do kolejnego podejścia. Tym bardziej, że z czasem u mnie kiepsko, a jeśli już go znajdę to kończę patrol w stanie totalnego wk........wienia.
Wyplułem z siebie cztery cygara - wszystkie poszły w cholerę. Nie mam słów by opisać swoje rozczarowanie - jak można nie trafić w Mediuma z odległości 800 metrów z pozycji ataku, która nie pozostawiała merchowi wiele szans????
Nie trafiłem nawet FAT`ką, pomimo tego, że byłem bardzo, bardzo blisko konwoju i wysłałem ją w kierunku TRZECH nachodzących na siebie merchów.
No, a po wystrzeleniu torped od razu - idąc za radami sOnara nurek w głębiny. 140 metrów io łagodny zakos na burty - i co? Dwa, DOSŁOWNIE dwa krótkie pingi po czym centralne trafienie w śródokręcie, widałmi po obu stronach kiosku.
No comment...
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#7 Wysłany: 3 Listopad 2011, 15:21
Nie wiem jak ja dostałem i Drzymek ale gregory, szylol i darrito dostali bomby niczym z działa, one nie wybuchły obok.
One wybuchły centralnie na okręcie.
Gregory dostał na dziób, szylol w prawy zbiornik balastowy a Darek w kiosk
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
I pomysleć, że załatwiła nas francuska korweta... FRANCUSKA!!!!!
Czy oni czasem nie mieli tylko biegu wstecz na tych łajbach??? W życiu nie słyszałem o jakichkolwiek spektakularnych sukcesach w zwalczaniu OP osiągniętych przez żabojadów. A tu proszę - mistrzowie celnego ognia psa ich urok...
Do bani!
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#9 Wysłany: 3 Listopad 2011, 16:55
Ale impreza bombowa, dodam kilka fotek
Najpierw face to face z korwetą, starcie wygrałem
1.1.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 36.14 KB
1.2.JPG dostał
Plik ściągnięto 9 raz(y) 38.54 KB
3.JPG tutaj ja dostałem na 70m byłem i już spadałem w głębinę
Plik ściągnięto 19 raz(y) 117.92 KB
1.JPG Darek jeszcze nie wie co go czeka był na 120m :)
Plik ściągnięto 15 raz(y) 42.03 KB
2.JPG gregory po bombardowaniu chyba 4, 3 przetrwał ale nic nie trwa wiecznie ;D
Plik ściągnięto 20 raz(y) 16.64 KB
4.JPG po tym ataku jego załoga już nie powróciła
Plik ściągnięto 16 raz(y) 37.61 KB
5.JPG Szylol miał ciężki dzień
Plik ściągnięto 11 raz(y) 16.44 KB
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
I pomysleć, że załatwiła nas francuska korweta... FRANCUSKA!!!!!
Czy oni czasem nie mieli tylko biegu wstecz na tych łajbach??? W życiu nie słyszałem o jakichkolwiek spektakularnych sukcesach w zwalczaniu OP osiągniętych przez żabojadów. A tu proszę - mistrzowie celnego ognia psa ich urok...
Do bani!
No i co, ze Francuska? AI nie patrzy na flagę, tylko na ustawienie gry przez autora... I autor ustawił dobrą załogę.
Daritto... Co do torped.. To raczej nie jest wina dodatku... Może powinieneś poćwiczyć na singlu? Włącz poziom trudny i patrz, co się dzieje... Sprawdź na hydro, porównaj na obserwatorze... Zobacz, kiedy cię zauważają...
Ale teraz uczciwość... Jeżeli według hydro byś płynął dalej, to nie zmieniaj nic, tylko patrz...
Ps. Mam nadzieję, że na głębinie płyniesz cały czas zygzakiem 2-3 węzełki na cichym biegu, jak cię ścigają?
Heh, Finku, na singlu gram kampanię na KOTA (100% realizmu) i idzie mi jak na razie przepysznie - nie mam takich problemów jak w multi. Wyjaśnialiśmy różnicę pomiędzy poziomem gry w multi a w singlu - to już jest sprawa jasna.
Co do tej korwty to było bardziej z zabarwieniem satyrycznym Wiem, że gra nie ustala poziomu sama a flaga nic tu nie znaczy
Już mi przeszła wścieklizna na KOTA - czekam teraz na chwilę wolnego czasu by wykonac kolejne podejście.
Póki co formuły Hausbrandta oraz reguły Kryłowa-Bradisa skutecznie zabijają mi cały mój wolny czas.
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum