Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: P
#1 Wysłany: 26 Grudzień 2010, 13:10 Ciekawe/nietypowe sytuacje na patrolach
Tak zagajam bo nie widziałem takiego tematu (Jeśli jest, prośba o zmergowanie do niego) Chętnie poczytam o nietypowych sytuacjach napotkanych na patrolach.
Czas: Początek 1940
Miejsce: sektor na płn. od Wielkiej Brytanii, na zachód od Scapa
Mody:
Uploaded with ImageShack.us
Sytuacja: Śledzi mnie brytyjski sub
W pewnym momencie dostałem meldunek, że zauważono suba i faktycznie jakieś 5-6 km za mną płynie. Jak zawracałem w jego stronę i próbowałem skrócić dystans natychmiast sie zanurzał wysuwał peryskop i udawał, że go nie ma. Szalony Iwan na powierzchni hehe i ostrzelanie z działa kilkakrotnie nieudane, na tym dystansie trafienie w tak mały cel ustawiony dziobem praktycznie niemożliwe. Z kolei jak się zanurzał to można do niego podpłynąć, nie reaguje. W akcie desperacji po save taranowałem na wprost, wpływałem pod niego, wynurzałem się, nic, zero uszkodzeń ja i on. Crash dive nad nim w pionie i pociągnięcie go w dół tez niemożliwe Zero uszkodzeń u niego i u mnie. Jak tylko oddalę się na 5-6 km od razu się wynurza i za mną. Nie torpedowałem jeszcze bo to akcja jak kwiatek do kozucha by była. Jak daję pół naprzód trzyma się w stałej odległości, przy pełnej naprzód zaczyna odpadać. Nie chcę go gubić, chcę go zatopić!
Ostatnio zmieniony przez Holman 26 Grudzień 2010, 13:32, w całości zmieniany 8 razy
Imię: Elek Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 101 Skąd: Warszawa
#2 Wysłany: 27 Grudzień 2010, 19:27
Też spotkałem tego suba w tym rejonie. Miałem przez chwilę problem, bo nie mogłem ustalić jego przynależności państwowej. Nie miał żadnych oznaczeń wyglądał na jednostkę neutralną. Po typie sklasyfikowałem go jako okręt RN. W moim przypadku sub poruszał się z prędkością ok. 10w na powierzchni, wystarczyła jedna torpeda.
Imię: Elek Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 101 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 18 Styczeń 2011, 19:24
Te okręty podwodne to jak okręty widmo, wszyscy je widzieli, ale nie ma dowodu.
Oto jest dowód.
Będąc w zanurzeniu otrzymałem dwa kontakty, ucieszyłem się, bo myślałem, że to krążowniki pomocnicze z patrolu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że to dwa angielskie okręty podwodne. Przechwyciłem drugiego i otworzyłem ogień z działa, w tym czasie pierwszy zanurzył się.
Z uwagi, że była dość duża fala, artylerzyści uciekali pod pokład i pomimo tego że sub dostał kilkanaście trafień a nie tonął, postanowiłem sprawę rozwiązać inaczej..........
Sprawdziłem u mechanika i okazało się, że taran nie spowodował u mnie żadnych uszkodzeń kadłuba, więc prawdopodobnie i Anglik nie odniósł też obrażeń. Chyba to błąd w programie?
Ostatecznie osobiście zakończyłem sprawę używając działka opl.
Okręty podwodne spotykane na NW od Anglii zachowują się podobnie jak pewien niszczyciel, którego spotkałem w Kanale Angielskim. Jest to prawdopodobnie błąd programu. Niszczyciel napędził mi stracha, ale z moich obserwacji stwierdziłem, że utrzymuje się w odległości ok. 12 km i dokładnie powtarza moje manewry. Gdy zrobiłem manewr oddalający się od niego to niszczyciel podążał za mną, jak wykonałem zwrot na niego to on zaczął się oddalać. W ten sposób „przeprowadził” mnie prawie przez cały kanał. Zapisanie i ponowne wczytanie gry sprawiło, że niszczyciel oddalił się i więcej nie pojawił.
Ps. Sceneria nocna więc musiałem zmienić kontrast aby w ogóle coś było widać.
Ostatnio zmieniony przez Hoth 18 Styczeń 2011, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#4 Wysłany: 25 Marzec 2011, 20:27
A więc tak gram kampanię,dopiero poznaję tą odsłonę gry ale na kolejnym patrolu w kampanii " Blokada Niemiec"zadanie do wykonania to zatopić lotniskowiec i bodajże krążowniki
pomocnicze.
Z krążownikami nie było problemu i dosyć szybko się z tym uporałem jednak lotniskowiec to inna bajka....pływałem sporo czasu i w końcu natknąłem się na cel w eskorcie sześciu do ośmiu niszczycieli.Zająłem dogodną pozycję do ataku i jak tylko torpedy dopadły lotniskowiec zaczęła się jatka .......wszystkie eskortujące lotniskowiec niszczyciele zaczęły usilne poszukiwania sprawcy czyli mnie ,nie zapominając o gęsto rzucanych bombach głębinowych.Po wykonaniu manewru alarmowego zanurzenia na 160 metrów na cichej prędkości dwóch węzłów starałem się wydostać z kotła ale nie okazało się to wcale łatwe wręcz
takich problemów nie miałem jeszcze nigdy..... ponieważ nie dość że goniły mnie i szukały te niszczyciele z eskorty to w miarę pokonywania kolejnych mil morskich przyłączały się do nich kolejne DD-ki i tak przez jakieś dwie doby koniec końców goniło mnie co najmniej 3/4 angielskiej floty wojennej.
Miałem już serdecznie dość tej sytuacji i nawet nie wiem kiedy lecz stał się cud czytaj (bug gry) i eskortowce znikły tak szybko jak by nagle wyparowały,dokładnie sprawdziłem sytuację (widok zewnętrzny) i wynurzyłem się uszczęśliwiony takim obrotem sprawy.Wracając z patrolu na osłodę miałem przyjemność spotkania wrogiego OP jednak nie miałem już nic ani torped ani amunicji do działa a nie próbowałem szczęścia w taranowaniu
SH5Img@2011-03-22_23.29.59.jpg Od tego się zaczęło
Plik ściągnięto 19 raz(y) 97.41 KB
SH5Img@2011-03-22_23.59.30.jpg Zaczęło się od małej grupki....
Plik ściągnięto 21 raz(y) 123.69 KB
SH5Img@2011-03-23_00.18.14.jpg Tak to wyglądało na powierzchni
Plik ściągnięto 52 raz(y) 220.76 KB
SH5Img@2011-03-23_10.02.21.jpg Były głodne i chciały koniecznie mnie dopaść.....
Plik ściągnięto 30 raz(y) 125.93 KB
SH5Img@2011-03-23_11.06.38.jpg To przestało być już zabawne :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum