POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 6 - Konwój na Maltę
Autor Wiadomość
PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#1  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 12:11   Patrol nr 6 - Konwój na Maltę

Godzina losowania: 22:40
Start serwera: niedziela 14.04.2012, godz: 22:45

Cytat:
"Konwój na Maltę"
U-BOOTY: VIIC/41 (1942) - Weterani
CZAS MISJI: 2 godz.
14/04/1942 - Godzina 06:00

(MALTA CONVOY)
game level: 100% realistic
(lower levels for noobs only)

Find a convoy and attack!

author: W.A.R.D.C_sOnar
www.submania.fora.pl
sonarpl(at)gmail.com

modified by PL_Cmd_Jacek (25/10/2009)

W patrolu udział wzięli:

Majama - KIA
Arrow Tanker "Tanker 09#4" - 8 508
Cargo Steamer "US Cargo Steamer#2" - 5 428
---------------------------------------------------
Razem: 13 936 BRT

Lutjens - SURV
Kent Class "Kent Class#1" - 10 800
Razem: 10 800 BRT

PL_supertux - KIA

PL_w_wilk - KIA
Illustrious Class "Illustrious Class#1" - 23 000
Razem: 23 000 BRT

Kolejny patrol po Morzu Śródziemnym w tej edycji. Kilkanaście minut po rozpoczęciu patrolu rozpoczęło się prawdziwe piekło...
Wystrzeliłem dwa razy po 2 torpedy do HMS Kent - jak się okazało wszystkie trafiły. Dałem nura na 220 m. Co było dalej niech napiszą koledzy...

P.S. Gratulacje dla PL_w_wilk za zatopienie lotniskowca "Illustrious" :! :! :!

SH3Img@15-4-2012_0.18.6_348.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 78.07 KB

SH3Img@15-4-2012_0.18.30_972.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 83.91 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 15 Kwiecień 2012, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Władysław

#2  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 13:08   

Dziękuję kolegom z patrolu za cierpliwość (moje kłopoty z konfiguracją SH3 :zawstydzony: ) i umożliwienie mi popłynięcia mocno wieczornego patrolu. :piwko:
Był to mój pierwszy patrol od bardzo długiego czasu i chociaż wyjątkowo krótki :zawstydzony: to bardzo intensywny. :lol
Chyba wszyscy którzy mnie znają wiedzą że moja miłość do lotniskowców jest tak wielka, że będę starał się zatopić ten typ niezależnie od kosztów. :bokser:
Tak było i tym razem. Mocno ryzykując przedarłem się do wnętrza grupy bojowej i wszystkie moje torpedy trafiły w upragniony cel. :juppi:
Niestety znalazłem się wewnątrz kręgu eskorty. I tutaj wyszedł brak wprawy oraz mój nadmierny optymizm. :zawstydzony: Należało zmykać w głębinę tak jak to zrobił po zatopieniu krążownika (gratulacje :8) ) Lutjens. Jednak świadomość, że nadpływa konwój a z nim nowe cele spowodowały, że postanowiłem pozostać na peryskopowej.
Nie doceniłem przeciwnika i tego że trochę "zardzewiałem". Kiedy wystrzelona torpeda nie trafiła niszczyciela zrobiło się nieciekawie. :zimniutko: Chwilowo bez torped chciałem wykonać serię uników. Nie przewidziałem, że gra odważy się na mało realistyczne zrzucanie bomb jednocześnie przez dwa okręty eskorty przy różnych kursach. :schock :cenzura:
To doprowadziło do mojej klęski bowiem wychodząc spod jednego prześladowcy wpadałem pod następnego. To mało historyczne zachowanie było tak niebezpieczne dla okrętów że zaraz po trafieniu mnie jeden eskortowiec zatopił drugiego swoimi bombami.
Jak się okazało bezpośrednio atakowało mnie pięć okrętów eskorty a dwa dalsze pilnowały abym się nie wymknął. :schock Na początek trochę za dużo. :placzus:
Mogłem za to pooglądać walkę pozostałych podwodniaków, niestety PL_supertux oraz Majama zostali wykryci i zatopieni chociaż walczyli dzielnie z dużą ilością eskorty. :papapa:
Patrol bardzo sympatyczny.
Dziękuję wszystkim uczestnikom za fajne spędzenie czasu w miłym towarzystwie. :piwko:

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#3  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 13:12   

Masakra była niezła, chyba wszyscy celowali w tego lotniskowca i kazownika bo zaczelismy blisko siebie a oni za kilkanascie munut juz przyplyneli. Juz mialem zmarnowac torpede na lotniskowiec ale przewrocony krazownik mi zaslanial, wiec poczekalem az zmienia pozycje a wtedy bylo po lotniskowcu. Zostalo nam nad glowami 5 niszczycieli a ktorych jeden prawie mnie staranowal przy nawrocie, ale nie zostalem wykryty bo wtedy mlocili juz wilka ktory podpadl im najbardziej. Cichutko wialem jak najdalej. Kilka minut pozniej Wilk byl juz martwy a nad nim krazylo jakies 8 eskortowców. Rzucilem nawet przypuszczenia ze mozna strzelic salwe na slepo i cos sie trafi w tym tloku, nikt jednak chyba nie próbowal. Majac dystans 1,5 km od niszczycieli wypalilem szybko swoje torpedy do mijajacych nas blisko statkow konwoju. 4 przednie do sporego cargo, tylnia do tankowca co byl najblizej z tylu. Tym atakiem wydalem na siebie wyrok. Zaraz kilka eskortowcow sie zblizylo i wypingowali mnie na 50 metrach. Zginalem od celnej salwy po dwoch minutach. W tym kotle konwoju i kilkunastu eskortowcach na hydro nie sposob bylo wyczuc ktory jest najblizej i skad moga spasc bomby.

Pozostało mi obserwowac jak pozostali sobie radzą. Po mnie eskorta skupila sie na supertuxie i woda wokol jego ubota bulgotala jak w czajniku od ilosci rzucanych bomb, a on jednak jakims cudem im sie dlugo wywijał, obserwowalem to z pol godziny i wyszedlem z gry. Widze ze jednak w koncu go dopadli.

Podsumowanie: patrol dobry, ale kto zostal wykryty i osaczony stadem eskorty ten musial polec. Pogoda zbyt zabojcza na ataki w tym towarzystwie, mozna bylo liczyc tylko na to ze wykryja w poblizu kogos innego i jego zatopia zamiast mnie. Bledem tu jest bliska pozycja startowa przy tak szybkim nadejsciu konwoju. Rozjechali nas za szybko.

p6 - supertux atakowany.jpg
jeden z wielu atakow na supertuxa, przy lewej krawedzi widoczny znacznik jego polozenia na wodzie
Plik ściągnięto 16 raz(y) 128.95 KB

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#4  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 13:53   

Czegoś tu nie rozumiem. Nie żebym się czepiał, ale...

To już 6-ty patrol, a w pakiecie blisko połowa misji jest mojego autorstwa.
Statystycznie to już dawno powinniście trafić na moją misję (a chciałbym zapoznać się z niezależnymi ocenami, były pisane pod zaskakiwanie graczy) - to jakiś protest jest, albo i bunt przeciwko największej marudzie forumowej, co to sama nie gra a najwięcej krytykuje???

Ja się pytam, hę?
:!

PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#5  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 14:03   

Andrev - dlaczego tak myślisz, gramy na tym co się wylosuje.
Chociaż, moim zdaniem powinno się dobierać patrole np. 7-8 graczy patrol dla 8, 4-6 graczy patrol dla 6.
No ale losowanie jest losowanie :)
Może dzisiaj będzie coś Twojego Andrev :)

P.S. Pierwszy raz zdarzyło mi się, że wszystkie torpedy jakie wystrzeliłem w czasie patrolu były celne. To się nazywa 100% skuteczność :) :bum:
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 15 Kwiecień 2012, 14:19, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#6  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 14:10   

PL_Andrev napisał/a:

To już 6-ty patrol, a w pakiecie blisko połowa misji jest mojego autorstwa.
Statystycznie to już dawno powinniście trafić na moją misję (a chciałbym zapoznać się z niezależnymi ocenami, były pisane pod zaskakiwanie graczy) - to jakiś protest jest, albo i bunt przeciwko największej marudzie forumowej, co to sama nie gra a najwięcej krytykuje???

Ja się pytam, hę?

Te a weź no mi podaj numery totolotka - statystycznie

:kroliczek:

PL_supertux 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Marcin
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#7  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 16:40   

No na tym patrolu wczoraj, miałem jazdę. Najpierw sobie obserwowałem jak młócą kolegów, żeby później samemu zatańczyć. Na peryskopowej zostałem PINGnięty i na 135 metrów zszedłem całą wstecz. :|| Potem po ponad godzinie zmian kursu, głębokości, prędkości jednym słowem uników, zostałem zatłuczony na 210 metrach. Po wyjściu na obserwatora stwierdziłem, że zaopiekowało się mną 6 jednostek eskorty. I w sumie nic więcej bym nie dodawał, ale...
Taką mam propozycję do rozważenia na przyszłe rankingi, żeby może nieco zmodyfikować sposób dobierania konkretnych patroli do liczby chętnych do płynięcia. Bo np. tutaj wyszło, że patrol przeznaczony na 8 graczy polecieliśmy w czwórkę. Nie wiadomo jak by było, gdyby był komplet, mogłoby być gorzej, wcale nie wykluczone, ale tak sobie głośno myślę, że z pewnością byłoby inaczej. I patrol, który przy pełnej obsadzie, być może nie byłby taki ciężki, okazał się niezłą rzeźnią. Bo tak widzę, że niektórzy zrzucają swoje niepowodzenia, a to na swoje błędy, a to szukają czegoś w misji. A nikt nie zauważa tych dysproporcji, liczba graczy w patrolu - do liczby chętnych. Może tu jest pies, lub jakieś inne zwierzę zagrzebane. A może po prostu źle kombinuję. Tak tylko delikatnie, zapuszczam temat. ;)

Gratulacje dla kpt. Lutjensa :piwko:

SH3Img@15-4-2012_0.18.36_546.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 68.05 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_supertux 15 Kwiecień 2012, 16:43, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 17:02   

To nie jest zły pomysł - tą samą misję przygotować na:
3-5 graczy
6-8 graczy

Można by się jeszcze bardziej rozdrabniać 3/4, 5/6, 7/8 ale to chyba już przesada.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#9  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 18:42   

PL_Andrev napisał/a:
To nie jest zły pomysł - tą samą misję przygotować na:
3-5 graczy
6-8 graczy

Można by się jeszcze bardziej rozdrabniać 3/4, 5/6, 7/8 ale to chyba już przesada.

Nie wszystkie misje da się tak przygotować. Owszem. Jak misja jest na 8 graczy, to da się zrobić na mniej. Ale widziałem misję na 8 graczy, gdzie 3 graczy pod SUMĄ eskorty 24 DD ELITE.... Zatopiło 75000 BRT i tylko 1 zginął.

Oczywiście autor może przygotować na różne ilości... Ale wiesz, potem ktoś powie, że "nie płyniesz z nami, bo jest nas 5, a jak wejdziesz to będzie o wiele więcej eskorty"...
Ja staram się robić misje na konkretną ilość graczy i praktycznie nigdy nie robię na 8, bo wtedy jest masa eskorty i równie dobrze może 1 gracz całą eskortę ściągnąć.... I wyjdzie, że czy 3 czy 8 to tylko 1 zginie, a reszta ma wolną drogę.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 20:32   

PL_Andrev napisał/a:

Spokojnie Andrew. Maly wyciag z losomatora:
Kod:

IP:  - Data: 10/04/2012, 20:47:14 
 - Mapa Glowna: Kierunek Wlochy
 - Mapa Pom.:  Biegun zimna
--------------------------------------------------------------------
IP:  - Data: 11/04/2012, 19:21:03 
 - Mapa Glowna: Halifax
 - Mapa Pom.:  Pieklo Atlantyku
IP:  - Data: 12/04/2012, 19:58:18 
 - Mapa Glowna: Jesienne sztormy
 - Mapa Pom.:  Baltycki Kociol
IP:  - Data: 12/04/2012, 22:01:16 
 - Mapa Glowna: 22 Czerwca
 - Mapa Pom.:  Operacja C
IP:  - Data: 13/04/2012, 20:02:58 
 - Mapa Glowna: ONS-5 i przelom w bitwie o Atlantyk
 - Mapa Pom.:  Kiedy Wilk otwiera oczy
IP:  - Data: 14/04/2012, 19:51:47 
 - Mapa Glowna: Pieklo Atlantyku
 - Mapa Pom.:  Flota Baltycka
IP:  - Data: 14/04/2012, 22:11:10 
 - Mapa Glowna: Konwój na Malte
 - Mapa Pom.:  Cien Kriegsmarine
IP:  - Data: 15/04/2012, 20:15:18 
 - Mapa Glowna: Kiedy Wilk otwiera oczy
 - Mapa Pom.:  Kierunek Wlochy

Jak widzisz tylko 12/04/12 wylosowano twoja misje jako glowna, niestety brak raportow oznacza ze prawdopodobnie patrol nie doszedl do skutku. Takze, nie martw sie szanse "wygrania szostki" rosna z kazdym dniem :lol

PS.
To czy misja zamieni sie w KIAtrol zalezy tylko i wylacznie od zachowania i doswiadcznia graczy. Statystycznie szanse totalnej wtopy rosna wraz liczba niedoswiadczonych graczy na patrol i odwrotnie szanse pogromu rosna wraz zliczba "asow" na patrol. I mozesz postawic "tryliony" DD'kow, swietny gracz przejdzie niezauwazony. Mozesz dac tylko jednego, niedoswiadczony gracz i tak zostanie zatopiony.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 15 Kwiecień 2012, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 15 Kwiecień 2012, 23:49   

No to zgodnie z twoją teorią skoro pierwszy padłem to jest najsłabszy. :schock :beksa: :beksa: :beksa:
Nie wiem czy dalej pływać czy sobie darować ranking? :8)

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 08:38   

Ehh, wilku nie marudz. :lol Chodzilo o to ze mozesz zrobic misje na 8 graczy, nastawiac fulll eskorty, a wpadnie 3 wymiataczy i zroi porzadek ja tralalra. Wiec nie ma co sie przejmowac ilosci graczy. Najwazniejszy jest pomysl na misje.

PL_supertux 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 17:07   

Wskazałem wam tylko na jeden z elementów, który obok naszych umiejętności oraz stopnia skomplikowania misji, może mieć wpływ na osiągane wyniki oraz kolory statusów. Jeżeli autor umieszcza w patrolu określoną ilość graczy, to chyba nie tylko po to, żeby wszyscy się zmieścili. Raczej ma w tym jakiś cel. Te same misje na różną ilość graczy to dodatkowa robota. Po co sobie tak życie utrudniać. Mnie chodziło o to, że jak jest za dużo graczy to szukamy innej misji, a jak za mało to nie. A może właśnie powinniśmy ? No nie wiem. To w sumie też zależy od scenariusza danego patrolu, ale gdyby tak było toby obowiązywało i już. Jak będziemy to chcieli jeszcze przedyskutować, to się zajmiemy tym w czasie przygotowań do następnego ranku, a jeśli nie to po prostu zostanie jak jest.

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 18:08   

Nie jestem specem od mechaniki gry ale mam wrażenie że tutaj wpadliśmy pod dwie niezależne eskorty, które atakowały nas razem. Po zatopieniu okrętów z grupy bojowej jej eskorta wymieszała się z eskortą konwoju ale obie grupy działały trochę samodzielnie.
Moja teoria tłumaczyłaby jednoczesne ataki bombami dwóch eskortowców zakończone efektem samozatopienia.

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 20:02   

Cytat:
Mnie chodziło o to, że jak jest za dużo graczy to szukamy innej misji, a jak za mało to nie.

A mnie sie zawsze wydawalo sie, ze proces wyboru misji na patrol przebiega mniej wiecej tak:
1. Losujemy misje glowna.
2. Patrzymy na ilu graczy
3. Znajac liczbe graczy szukamy odpowiedniej liczby hostow.
4. Nie mamy wystarczajacej liczby hostow, sprawdzamy mape pomocnicza.
5. Wracamy do punktow 2 i 3. W przypadku kolejnego niepowodzenia przechodzimy do pkt.6.
6. DRAMAT! Nie mamy wystarczajacej liczby hostow (taka sobie wymowka @tes), szukamy sobie najblizszej pasujacej mapy (w sensie liczby graczy).
7. DRAMAT^2! Andrew zastanawia sie dlaczego nikt nie gra jego map. :lol

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 16 Kwiecień 2012, 20:04   

PL_w_wilk napisał/a:
Moja teoria tłumaczyłaby jednoczesne ataki bombami dwóch eskortowców zakończone efektem samozatopienia.

Ech, gdzie te czasy z SH2, gdzie Marco słuchał a Andrev obrzucał cel bombami, a potem następowała zmiana - i huzia, na Anakina, hehe
:lol
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 16 Kwiecień 2012, 20:05, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#17  Wysłany: 17 Kwiecień 2012, 20:51   

PL_Andrev napisał/a:
PL_w_wilk napisał/a:

Ech, gdzie te czasy z SH2, gdzie Marco słuchał a Andrev obrzucał cel bombami, a potem następowała zmiana - i huzia, na Anakina, hehe
:lol

:chusteczka:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi