Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
No i wrociłem po 5 czy 6 latach... Ostatnie co pamietam to Polishrun i turniej ligowy w ktorym braklo mi kilka tys. brt. do podium Bardzo stare dzieje. Wracam bo wreszcie komp ktory cokolwiek uciagnie... biegiem do sklepu "Poprosze Silent Hunter 5"... jakis mlody kolo patrzy na mnie jak na dinozaura w kolorze lila... podaje grę w dwoch palcach prawie ze smiechem... w drodze do domu trzy razy siku bo emocje robia swoje... Instaluje, odpalam i... i nie ma sensu się powtarzac bo wszystko juz zostalo napisane na ten temat hehehe.
Oki a teraz konkretnie... drugi dzien czytam forum niemal post po poscie i mam juz jakies wyobrazenie co zrobic zeby bylo cacy ale sa sprawy na ktore nie znalazlem odpowiedzi stad moje wolanie o pomoc. Mysle ze nie bede sie powtarzal i zasmiecal forum bo nigdzie konkretnych odpowiedzi nie znalazlem. Aha... prosze o wyrozumialosc bo pytania moga wydawac sie co najmniej naiwne:
1. wszystko zniose i przetrawie bo kocham serie SH, moge w ogole nic nie trafiac, interface moze byc ze Star Treka a Pierwszym moze byc Joda, ale... JAK NA MILY BOG UZYSKAC WIDOK ZEW. Z PRZYKLEJONA KAMERA ?! Godzinami moge patrzec na swojego suba jak tnie fale i to jest dla mnie sol gry! Bez tego nic mnie nie cieszy a gonienie okretu kamera po calym Atlantyku juz sprawilo ze mam mniej wlosow i pokrzywione palce! szukam szperam i nic... zaczynam podejrzewac ze nikt nie porusza tego tematu bo wszyscy maja ten widok i moze tylko ja go nie mam (jakas niezgodnosc gry z Windziakiem 7 64-bity czy co)?
2.kolejna rzecz... (uwaga moze byc smiesznie)... Jak dziala JSGME? wiem ze to z pozoru proste ale... cokolwiek wrzuce nie dziala mi. Program zainstalowany w folderze z SH5, folder Mods w odpowiednim miejscu, sciagniete mody rozpakowywuje do folderu Mods, odpalam JSGME, program widzi mody, przerzucam je z "lewej strony na prawa" i... kurdystan nic sie nie dzieje. Pewnie cos zle robie ale co?
Jesli mam byc szczery to priorytetem dla mnie jest sprawa z tym widokiem bo mam juz qwerte na czole odbita i ludzie zaczynaja mnie omijac na ulicy.
Wspomozcie starego wilka bo cholernie dlugo czekalem na powrot na morze a bez tego ani rusz.
Z gory dzieki za pomoc... z dolu z reszta tez. Pozdrawiam
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 26 Lipiec 2012, 16:55
Widok zewnętrzny... a masz w ogóle możliwy widok zewnętrzny (do ustawienia w opcjach).
JSMGE kopiuje pliki Sh5/MODS/Data do katalogu SH5/Data z grą.
Powaliłeś coś przy instalacji, moim zdaniem, albo niepoprawnie rozpakowałeś do katalogu Mods.
Przykładowa ścieżka do katalogu data jednego z modów, przy którym JSMGE działa:
Silent Hunter 5\MODS\E43 Environment 4.3 MOD\data
okazało się że nie tyle powaliłem z instalacją a jestem ślepy... Chciałem zainstalować mod który okazał się zbiorem modów i trzeba było je wyciągnąć ze srodka przed wrzuceniem do folderu Mods... cóż prostota jest cnota
Natomiast co do widoku zewnętrznego to tak, oczywiście mam w menu opcjonalnie widok zewnetrzny ale jest tylko mozliwosc "wolnej kamery" F2 i kamery wydarzen F3. to wszystko dziala ale nie ma w grze opcji kamery "przyklejonej" do suba, co gorsza nie znalazlem malego prostego moda ktory rozwiazuje tylko ten problem. Wrzucilem kilka godzin temu mod NewUIs_TDC_7_1_0_ByTheDarkWraith i mialem ten widok ale sam mod tak bardzo zmienia gre ze zrezygnowalem. To nie dla mnie zabawa (teraz czeka mnie reinstalacja gry bo nakopalem w niej jak kret w ogrodzie
WOOHOO kogo to moje piękne oczy widzą. Hahaha miło cię usłyszeć Marco.
Naprawdę szmat czasu. Co do SH V to mało pomogę bo nie mam go, ale SH III kę tam
gdzieś mam nadzieję zachomikowałeś na dysku?
hehe witaj Marco... pewnie że mam Trójkę od niej nie da się oderwać ale nie wiem czy na windzie7 pójdzie? jeśli tak to tylko świadczy że to konkretna gra... Aha chyba mam jeszcze twoje gygy jeśli nie zmieniłeś
Tak sobie pomyślałem że może jest spolszczenie do moda NewUIs_TDC_7_1_0_ByTheDarkWraith? Kurde jakie tam facet bajeczne opcje widoków porobił, miesiącami mozna patrzeć! Ale jak dla mnie za dużo innych opcji a nie da się z nich zrezygnować i robi się trochę chaotycznie. Ale ogólnie jest na czym oko zawiesić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum