Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Dzien M"
U-BOOTY: VIIB (1941) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
22/06/1941 - Godzina 12:00
Rosjanie zgromadzili potezne sily w rejonie Leningradu. Zdaniem doradcow szykuja sie do wojny.
Potega wojsk sowieckich wyglada na nie do zatrzymania.
Jedyna nadzieja to atak wyprzedzajacy.
Oficerowie, marynarze. III Rzesza patrzy na was.
Flota baltycka musi przestac istniec. To wasze zadanie.
Przygotujcie sie do ataku.
PL_CMDR Blue R - SURV • Old Passenger Liner "Dnepr" - 14 301
---------------------------------------------------
Razem: 14 301 BRT
PL_Mirko - SURV • Small Freighter "Hospodin" - 2 208
---------------------------------------------------
Razem: 2 208 BRT
Uszkodził także 1 Ore Carriera (ok 8000 BRT) i 1 starego liniowca (ok. 14000 BRT)
PL_Lutjens - SURV
Miałem pecha do DD. Bo zachciało mi się na podejściu wycinać żetony do Stalingradu. I gdy wycinałem Oddechy Stalina, zauważono DD. I on mnie chyba zauważył. Zanurzenie alarmowe i cichy bieg. Rzuca bomby za rufą i tam też na zasięgu wzroku przepływa Gorky! Puściłem mu 1 torpedę bardziej na wiwat. Konwój do którego się kieruję przemieszcza się w bok. Znaczy jestem na flance... Oddalam się od DD. Widzę światła... Wynurzenie.... I 60s później pod wodę, bo mnie motorówka wypatrzyła... Z 2,5km strzelam salwą do Passangera. 1 przedwczesna, 1 trafienie. Gdy 1 przedwczesna eksplodowała myślałem, że spudłuję i posłałem jeszcze 2 torpedy. A że po trafieniu zwolnił, poszły w pole... Na szczęście wróg zwolnił. Odczekałem, aż się uspokoi, przeładowałem torpedę i zatopiłem cel.
Ruszyłem w pościg za konwojem, ale 2 razy zaganiano mnie pod wodę. 1 raz wykryła mnie motorówka, 2 raz DD który chyba kogoś szukał, bo rzucał bomby dość daleko odemnie.
I potem, z pięknym widokiem na 3 DD i 2 motorówki szukające kogoś, zostałem zmuszony do przerwania ataku.
Misja bardzo mi się podobała. Główna siła eskorty to to, że w ogóle była i to, że było płytko. Nie byli zbyt aktywni, ale bronili dzielnie konwoju.
1.jpg Odpalenie torpedy, gdy Gorky rozpłynął się we mgle
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#2 Wysłany: 19 Sierpień 2012, 16:45
Eskorta była wyjątkowo czujna . Udało mi sie odpalić 4 przednie i rufową ,4 trafienia ale tylko jedno zejście . Po godzinie konwój zniknął we mgle . Każda próba pogoni na powierzchni skutkował natychmiastowym pojawieniem się 2 ,potem nawet 4 DD . Dwa razy tak próbowałem ale nie dało rady .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum