Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"22 czerwca"
U-BOOTY: VIIB (1942) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
22/06/1942 - Godzina 16:00
Pierwsze jednostki Rzeszy wkaraczaja na teren ZSRR. Zaczyna sie wojna z Sowietami.
Na Bałtyku sztorm.
Mimo fatalnych warunkow pogodowych udaje się zlokalizowac niewielki radziecki konwoj.
Dla ubootów to niewiarygodna okazja aby zadac cios juz na samym poczatku wojny...
PL_Andrev
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - KIA • Small Merchant "Kir Bulyszew" - 2 326
---------------------------------------------------
Razem: 2 326 BRT
Pierwszy patrol od dłuższego czasu naszego kolegi PL_Iroks'a - Witamy na pokładzie!!!
Na początku małe wyjaśnienie SS "Helgoland" został uznany za wrogi statek, ponieważ znajdował się bardzo blisko konwoju i był eskortowany.
Ja natomiast miałem cały czas na karku okręty sowieckiej eskorty.
Patrol rozpoczął się bardzo ciekawie, już po ok. 30 min. w moim kierunku zaczęły płynąć pierwsze okręty eskorty. Było baaaardzo gorąco nad moim okrętem.
Jako pierwszy i zarazem jedyny zatonął nasz "król tonażu" kmdr Finek - ogromna szkoda.
Nasz "debiutant" kolega PL_Iroks, poradził sobie bardzo dobrze i posłał na dno dwa "pięciotysięczniki" - gratulacje Iroks - tak trzymać
Kiedy wydawało się, że tak wszystko się zakończy - ja posłałem na dno "SS Helgoland".
Tym razem "patrol 13" był szczęśliwy dla mnie i dla Iroks'a
Dzięki za miły wieczór koledzy i do następnego patrolu - Ahoj
P.S. Zdjęcia niebawem - proszę też kolegów o zamieszczenie swoich zdjęć.
SH3Img@26-9-2012_21.54.14_433.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 173.03 KB
SH3Img@26-9-2012_21.54.5_713.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 160.59 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 29 Wrzesień 2012, 19:04, w całości zmieniany 6 razy
Imię: Piotrek
#2 Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 22:47
Było fajnie dzięki chłopaki.
Z ciekawostek:
Dwa razy uderzyłem w dno przez źle ustawiony przycisk do ventrilo. Efekt ? 3% integralności więc nie tak źle.
Mierzenie odległości powyżej 2km dalej nie jest moją mocną stroną.
Pozdrawiam załogę pechowego statku Kir Bulyszew.
W tej misji miałem chyba okręt pokryty peleryną niewidką.
Widok przez zanurzony peryskop przeciwnego DD, potrafi dalej spowodować szybsze bicie serca.
Ten sam i kolejny DD kompletnie mnie nie wykryli, albo odpuścili sobie mnie po zatopieniu takiego asa.
Szkoda tylko tego dużego transportera (piechoty?), że mimo otrzymania dwóch trafień i pożarze na okręcie, utrzymał się na powierzchni. Cóż w końcu to radziecka technologia a tam statki pływają ludźmi
Jeszcze raz dzięki za wspólną grę, mam nadzieję że popływam jeszcze parę misji.
Co do tego neutralnego statku, jego początkowe położenie, jak i działanie w misji, wskazało na wrogie działanie wobec Rzeszy. Niech tą kwestią zajmą się nasi politycy.
PS do autora misji
Przydała by się poprawka w dacie.
Ostatnio zmieniony przez PL_Iroks 26 Wrzesień 2012, 22:53, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#3 Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 22:52
Finka utopili ???? Nie może to być! Pewnie w między czasie rozgrywał jeszcze jakąś inną batalie . Z niecierpliwością czekamy na szczegółowe wyjaśnienia tej tragedii.
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Patrol zaczął się dobrze. Ustawiłem się na boku konwoju i odpaliłem 2 salwy po 2 torpedy do 2 5-cio tysięczników.. I wtedy na nie napłynął mały merch. Wyleciał w powietrze od tej nawały torped. Unikając eskorty, uszkodziłem jeszcze 1 5000 i Chatmana. Wtedy się zaczęło. Zza konwoju zbliżały się niszczyciele (sztuk 4). I jeden wpadł na mnie i zaczęło się piekło. Pierwszy atak i integralność 28%. Zaraz po ataku odpaliłem do konwoju ostatnią torpedę i cichutko próbowałem uciec, ale we 4 dopadły mnie na płytkich wodach. Początkowo podejrzewałem, że to Iroks (był 1km ode mnie) je ściągnął, a potem wyszło z rozmowy.... że one wracały do konwoju z pogoni za Lutjensem. Byłem w złym miejscu o złym czasie...
W 5.jpg zamieszczam sytuację Lutjensa. Jak widać statek płynie eskortowany (jest około 3-4km za konwojem, wiec równie dobrze mógł wypaść), w pobliżu Lutjensa krąży Sowiecki DD. Wygląda na tylny statek konwoju, który musiał zwolnić po uszkodzeniu.
1.jpg "Zbieracz bierze 2 z 4 torped"
Plik ściągnięto 14 raz(y) 131.5 KB
2.jpg Przedwczesna i trafienie
Plik ściągnięto 13 raz(y) 46.75 KB
3.jpg Po 1 ataku DD
Plik ściągnięto 9 raz(y) 291.75 KB
4.jpg Trafienie Chatmana już po śmierci (10s po) i trafienie Iroksa
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#5 Wysłany: 27 Wrzesień 2012, 21:56
Witam.
Taka mała uwaga i problem zarazem, który pojawił się w moich ostatnich patrolach.
Chodzi o meldunki, które są wyświetlane pod stanowiskiem peryskopu.
W ostatnim czasie po wystrzeleniu torped, bardzo rzadko dostaję meldunek typu:
- torpeda trafiła cel
- torpeda ominęła cel
pytanie dlaczego
Wczoraj strzelałem do SS "Helgolandu", który potem stanął unieruchomiony, Finek powiedział po patrolu, że moje torpedy trafiły w cel
Ja takiego komunikatu wogóle nie dostałem i spytałem z kim dzielę ten unieruchomiony statek, który dobiłem
Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że to moje torpedy go całkowicie unieruchomiły
Dlaczego tak jest - że nie ma komunikatu o trafieniach/pudłach
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 27 Wrzesień 2012, 22:01, w całości zmieniany 3 razy
Wiele powodów. Mogły np. być lagi... Wtedy takie komunikaty często giną... Ale jednocześnie lagów nie dostrzegłem, gra chodziła płynnie...
Jakiś problem na komunikacji gracz=host <tu bylo Ty->Finek->Iroks->Finek->Ty>...
Mnie bardzo rzadko się zdarza, że nie dostanę wieści.
<myśli> Dobre, Finek szuka rozwiązania w mechanizmach, które czasami powodują niezaliczenie statku, a WOGÓLE nie pomyślał o sprawdzeniu podstaw... Ale wstyd
Ps. Zapomniałem wspomnieć, że pod koniec gry Iroks zaatakował torpedami oddalony o kilka kilometrów patrol Szwedzki... na szczęście ani nie trafił, ani nie wykryli ataku...
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#9 Wysłany: 28 Wrzesień 2012, 14:09
PS.
Poniewaz ten neutral nie jest zamarkowany jako "wrogi" to w standartowej rozgrywce rankingowej za tego neutrala powinnien byc "minus" (lub "zero" nie pamietam dokladnie co sie dostawalo).
To ze plywal z eskorta lub bez, czy paletal sie kolo konwoju, nie ma znaczenia.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#10 Wysłany: 28 Wrzesień 2012, 15:11
Cytat:
Czy OU (oficer uzbrojenia) byl na swoim miejscu?
Oczywiście - to nie jest pierwszy patrol na którym mam coś takiego.
Poniewaz ten neutral nie jest zamarkowany jako "wrogi" to w standartowej rozgrywce rankingowej za tego neutrala powinnien byc "minus" (lub "zero" nie pamietam dokladnie co sie dostawalo).
To ze plywal z eskorta lub bez, czy paletal sie kolo konwoju, nie ma znaczenia.
Ale nie ma też (neutralny) w nazwie, czy czymś. Tu musi autor ocenić. Ja nigdy nie pozwalam w moich misjach na takie wątpliwości. Jeżeli w konwoju jest np. Szwed, to ma nazwę "SS Helgoland (wrogi). I gra go chwyta jako cel neutralny, ale w nazwie ma wytłumaczenie. tak samo neutralne pływające osobno mają np. SS Viking (neutral)
I nie ma problemu, bo autor zaznaczył. A tu? Sytuacja typowo wskazuje, że to statek konwoju! Autor postawił neutralny i wrogi konówj zaraz obok siebie. I tu jest pies pogrzebany.
Statek płynie z eskortą, zaraz obok sił wroga. To nie podpływa się zapytać, jaki jest. Jeżeli w mojej misji jest neutral, to jest zawsze zaznaczony. Tutaj tego brakuje. I jak patrzyłem, to cóż... W tym przypadku jest to wyraźnie wrogi cel. W zasadzie autor misji powinien się wypowiedzieć.(i ja się dostosuję, bo ja tylko sprzątam)
Więc niniejszym sprawę zakańczamy uznaniem za Neutrala.
Prośba przy okazji do WSZYSTKICH autorów misji, aby dla uniknięcia sporów w nazwie każdej neutralnej jednostki wpisywali jej status, co pozwoli uniknąć kłopotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum