Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Operacja Monsun trwa w najlepsze - niemieckie ubooty patroluja Pacyfik.
Japonski okret podwodny I-203 sygnalizuje obecnosc amerykanskiej floty.
W pospiechu formowane jest stado, ktore moze odmienic losy wojny na Pacyfiku...
Do grupy Alfa:
Japonskie samoloty dostrzegly grupe 4 lotniskowcow USA.
Badzcie wyjatkowo ostrozni, cel bedzie zapewne silnie broniony.
PL_Andrev
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV • Chemical Freighter "Alaska" - 1 833
---------------------------------------------------
Razem: 1 833 BRT
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
100m pod kilem. Przede mną płycizna. Iść, czy nie iść? Uznałem, że będę płynął 3węzły.
Po pół godzinie 40m pod kilem i widzę konwój. Ale podczas mijania DD (1.jpg) przepływałem za blisko i puścił jednego pinga... Myślałem, że nie znajdzie mnie, ale po nawrocie wykrył mnie. Wiedziałem, że będzie gorąco, a stałem bokiem do konwoju. Posłałem 6 torped do lotniskowców... Zaliczyłem 1 przedwczesną i 2 niewypały. Zjeżdżają się DD. Uciekam między statki i płynę w kierunku głębiny, bo okręt dęba nie zmieściłby się tu. Patrzę za siebie. Nagle woda zalewa peryskop i widzę elektryczną torpedę!! JEBUT! (2.pg). Będzie gorąco! Podczas napraw przeładowałem torpedy (2), więc szybkie rozejrzenie się. Widzę małego chemikaliowca. Posłałem mu 2 torpedy. Wyleciał po pierwszej. (3.jpg). A dla mnie zaczęła się ucieczka. Byłem na miejscu z 40m głębokości, gdy DD napłynął na mnie. Bomby rzucały mnie mocno... I urwały rufowe stery... Wtedy myślałem, że to koniec (4.jpg). Bez możliwości uniku, zszedłem na dno i powoli uciekałem... 2 razy mocno trzęsło okrętem. Raz eksplozja wepchnęła mnie w dno... Ale potem.... DD mnie zgubił... I po 30 minutach dał spokój... Szczęśliwie byłem zwrócony na Hokkaido i mogłem sam wrócić do bazy.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#4 Wysłany: 29 Listopad 2012, 22:27
Cytat:
A dla autora misja nalezy sie solidny "opr" za zmuszenie gracza do gry IX (i to ta najbardziej kobylasta) na 20 metrowej mieliznie.
Taaa...na środku Pacyfiku przy archipelagu Hawajów
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
Czekac na co... gwiazdke? Misje trwają 2 godziny. Samo podejscie do tego konwoju to min. 20 minut.
30 minut na 3 węzłach = 1,5 mili zbliżam się... Prędkość konwoju szybka około 10-14 węzłów = średnio 6 mil na 30 minut. Więc ja zaczynałem od konwoju 7,5 mili. Te 1,5 mili by pokonali w około 10 minut... = Po 40 minutach zaczyna się walka.. A nawet jakby robili 5 węzłów... To po godzinie mógłbym postrzelać... Więc się dało. W zasadzie w większości misji jest tak ustalone, aby gracz, co skrada się (płynie 3 węzły) mógł zaatakować.... Bo inaczej misja staje się niegrywalna dla strachliwych.
Przypomnij mi Tesiu. W której minucie byłeś bezpieczny POZA konwojem? 60? Co znaczy, że 60 minut później mogłeś zaatakować... A konwój był wtedy już chyba na głębszych wodach.
Ja płynąłem 3 węzełki i trzymałem się 40m, aby móc ukryć się. [bomby lecą na 10*, 20, 30*, 40, itd metrów] Wtedy jakby tylko miał słaby namiar (i szczęśliwie tak było przez większość czasu] rzucałby bomby płytko... A ja na 40m byłbym bezpieczny [i tak poza 1 atakiem było...].
Ale wracając. Eskorta świetnie dobrana do głębokości... Owszem. Upierdliwa, ale jednocześnie mało skuteczna**. Więc mnie misja się podobała... Choć żałowałem, że nie czekałem na 100m... Ale jakoś tak żal mnie było czekać i myśleć, że wy zatapiacie 3/4 konwoju.
*z tego co pamiętam, to w KOTA sOnar dodał wartość 10, bo domyślnie było minimum 20. 30m nie jestem pewien, bo nie pamiętam, czy to było co 10, czy co 20 dalej.
** na 40m. Na 20m to by mnie chyba roznieśli.
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#8 Wysłany: 30 Listopad 2012, 15:50
Po tym patrolu spotkały mnie 2 rekordy:
Po raz pierwszy w historii przeżyłem 3 patrole z rzędu.
Po raz pierwszy w historii mam dodatni bilans patroli - 7 x SURV, 6 x KIA
Nigdy wcześniej mi się coś takiego nie udało
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 30 Listopad 2012, 15:51, w całości zmieniany 1 raz
#10 Wysłany: 5 Grudzień 2012, 02:47
Zdjęcia przedstawiające: mój atak na Finka - oczywiście nie zamierzony - cud, że ocalał:
SH3Img@28-11-2012_22.12.15_483.jpg
Plik ściągnięto 6097 raz(y) 14.69 KB
SH3Img@28-11-2012_22.10.28_913.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 25.28 KB
SH3Img@28-11-2012_22.12.22_93.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 15.52 KB
SH3Img@28-11-2012_22.12.32_683.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 15.57 KB
SH3Img@28-11-2012_22.28.39_948.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 15.52 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum