Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#141 Wysłany: 1 Marzec 2013, 17:00
No tak ... hmm doszedłem do wniosku ,że bez masy satelity( łącznie z pociskiem ) nie da rady tego ustalić , albo jestem cienki bolek .
P.S Zwracam honor Daritto . Z tą masą miałeś jednak racje .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#145 Wysłany: 1 Marzec 2013, 19:08
Jasne . W wikipedii znalazłem wartość promienia orbity geostacjonarnej . Obliczyłem ,że 500km to ok 1,3% tego promienia . Choć ciągle mi tu coś nie pasuje . W raz ze zmianą promienia i masy zmienia się też prędkość .Ale niech będzie ...
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Ja dziś w pracy z rana coś ruszyłem w tym kierunku, ale stanęło na ułożeniu
układu równań. Gratki Janko175 i czekamy na kolejną zagadkę, tym razem muszę się
szybciej zbierać
Heh, no niestety ale znów pozwolę sobie na dyskusję nad sformułowaniem treści zadania
Na satelity działają proste siły opisane przez Prawa Keplera (to dotyczy ruchu satelity po orbicie) oraz Prawa Prędkości Kosmicznej. W równaniach opisujących ruch satelity umieszczonej na orbicie nie uwzględnia się masy w pojęciu nadania jej odpowiedniej prędkości. To jest oczywiście związane z kształtem elipsoidy, jej dużej półosi i odległości od Ziemii (Kepler). Orbita geostacjonarna to szczególna orbita, która powoduje, że umieszczona na jej satelita, z punktu odniesienia Ziemii zachowuje stan bezruchu.
Tak czy siak nie mogę nadal poprawnie rozrysować sobie rozkład sił wypadkowych jakie mogą działać na satelitę która odpala pocisk
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#150 Wysłany: 2 Marzec 2013, 08:36
Zagadka astroficzna zatem:
Znając parametry słońca (masa, sekundową moc promieniowania / wikipedia), obliczyć rzeczywisty czas pracy słońca z deklarowaną mocą, o ile byłoby zbudowane z uranu jako jeden gigantyczny reaktor atomowy.
#151 Wysłany: 2 Marzec 2013, 09:59
Andrev sorki ,że się teraz troszke wtryniam z moją zagadką . Twoja oczywiście pozostaje aktualna .
Wymyśliłem coś bardziej przyziemnego.
Układ 6 monet (rys1) przekształcić w układ jak na nr 2 . Mamy do dyspozycji tylko 4 ruchy . W każdym ruchu możemy przesunąć tylko jedną monetę ,tak aby zawsze stykała się z dwoma pozostałymi (rys 3)
Kto szybszy ten lepszy . Zegar tyka ...Tik tak ,tik tak .
Monety .png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 64.74 KB
#154 Wysłany: 5 Marzec 2013, 15:46
Eh... chyba nie wyraziłem się dość jasno . Mój błąd. W każdym ruchu możemy przesunąć tylko jedną monetę ,a to oznacza że ruch ten nie może powodować zmiany położenia innych monet . Więc wysunięcie monety ze środka układu łamie powyższą regułę , bo przy okazji poruszacie dwie monety które ją blokują ,czyż nie ? Teraz chyba jest wszystko jasne . Można nawet przesunąć jedną monete dwa ,albo 3 razy , ale to nie gwarantuje rozwiązania . No i jak napisałem wyżej , każda przesunięta moneta musi mieć kontakt z dwoma innymi. A mówiąc przesunięcie ,miałem na myśli zmianę położenia w jednej płaszczyźnie . Nie wolno podnosić monet !!
Próbujecie dalej . Powodzenia .
Ostatnio zmieniony przez janko175 5 Marzec 2013, 15:50, w całości zmieniany 1 raz
Ale tak samo pokazał Andrev, poźniej Marco, a Andreva nie uznałeś.
_________________ "Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie."
G. Patton
#160 Wysłany: 14 Marzec 2013, 15:03
PL_gregory_11 napisał/a:
Ale tak samo pokazał Andrev, poźniej Marco, a Andreva nie uznałeś.
Obu nie uznałem .
Zarówno Andrew jak i Marko wykonali niedozwolony ruch . U mnie w ruchu nr 3 Monety są ustawione w linii prostej więc można wysunąć tą środkową nie ruszając przy tym dwóch bocznych .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum