Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: seria Wing Commander (wielki fan), Silent Hunter III, seria Hitman, Fallouty Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: ze Śląska
--- T£O HISTORYCZNE ---
Hartlepool - jeden z kluczowych portow na wschodzie Anglii. Zablokowanie tras zeglugowych do i z tego portu byloby powaznym ciosem dla brytyjskiej ekonomi.
--- ODPRAWA ---
Waszym zadaniem jest przedarcie sie przez zdradliwe brytyjskie pola minowe i zadanie wrogowi strat tam, gdzie wogole sie tego nie spodziewa !
SH3Img@17-3-2013_21.44.16_794.jpg Zatopione Medium Cargo ;) Strzał z 4 km :D
Plik ściągnięto 5029 raz(y) 13.26 KB
SH3Img@17-3-2013_21.57.24_942.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 30.86 KB
SH3Img@17-3-2013_21.57.28_714.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 49 KB
SH3Img@17-3-2013_20.39.13_288.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 77.51 KB
SH3Img@17-3-2013_20.45.20_664.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 78.19 KB
SH3Img@17-3-2013_20.45.47_0.jpg Ładny dym ;)
Plik ściągnięto 11 raz(y) 78.31 KB
SH3Img@17-3-2013_20.46.3_644.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 69.02 KB
_________________ Zwał się John C. Butler a był naprawdę podłym draniem
Ilekroć próbowałem poczęstować go cygarem
On stanowczo odmawiał
Fundując mi soczystego jeża prosto w twarz
Udany patrol to taki w którym c0de zatapia 4 DD-eki
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#2 Wysłany: 17 Marzec 2013, 23:01
Poprosze o pare slow kometarza. Przede wszytkim: Jak sie gralo? Czy dalo sie grac? Czy nie bylo za latwo/trudno? Jakies straty na polu minowym? Bardzo ciekawi mnie wasza opinia, bo to moje pierwsze podejscie do tak trudnego tematu i ciekawi mnie czy udalo sie stworzyc cos grywalnego i sprawiajacego frajde.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#3 Wysłany: 17 Marzec 2013, 23:45
Heh...w pierwszej chwili zastanawiałem się, dlaczego płyniemy "kaczkami" w 1941 roku
Jednak po podniesieniu peryskopu i dwóch meldunkach KIA - Finka i Oyamy już wiedziałem dlaczego
Trzeba przyznać, że jak zobaczyłem miny w wodzie to trochę mi ciarki przeszły po plecach.
Bałem się, że wejdę na jedną z nich (a było to bardzo blisko) no ale jakoś udało się je ominąć.
Jak zauważyłeś w patrolu przetrwała tylko połowa.
No ale ważne, że było wesoło i była niezła adrenalina
W sumie patrol ciekawy - można by więcej takich z minami - dodatkowy horror poza dd-kami gwarantowany
Zamieszczam zdjęcia z Twoimi niespodziankami Tesu:
P.S. Jak macie komandorze zdjęcia z mojego zatopienia, to proszę o zamieszczenie.
SH3Img@17-3-2013_21.56.46_896.jpg jeden unieruchomiony...
Plik ściągnięto 8 raz(y) 141.85 KB
SH3Img@17-3-2013_21.57.25_256.jpg ...ale nie zatopiony.
Plik ściągnięto 10 raz(y) 129.43 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 17 Marzec 2013, 23:53, w całości zmieniany 1 raz
Omijam jedną minę, liczę prędkość celu, statek dryfuje 1w... I akurat musiał zdryfować na drugą minę....
Misja fajna, przez to, ze choć mało eskorty, to jednak miny dają do ........ popalenia
Oyama zginął, bo nawet nie patrzył, gdzie płynie pod wodą... Widziałem, jak szedł prosto na miny.
Wiem, że pole jest losowe [tj. ustala się średnie zagęszczenie], ale miejscami było chyba aż za gęste
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: seria Wing Commander (wielki fan), Silent Hunter III, seria Hitman, Fallouty Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: ze Śląska
#5 Wysłany: 18 Marzec 2013, 23:55
Oj Tesiu Tesiu to była moja ulubiona misja
A dlaczego ?
+ łagodna pogoda idealna na strzelanie na odległość
+ lekka mgiełka ograniczająca pole widzenie do 5 km (zmusiła mnie, abym ruszył tyłek z miejsca i zaryzykował )
+ dodatek do zawału tzw. miny (Gdy płynąłem 6 węzłów, aby dogonić ostatni statek i strzelić na odległość ok. 4700 m bo lekka mgiełka zasłoniła mi go to jak zobaczyłem 1 mine od razu dałem całą wstecz, aby wytracić daną prędkość )
Później atakowałem stojąc między minami (0 kt)
Główną zaletą tej misji według mnie była możliwość ataku na sporą odległość
Dzięki dobrej pogodzie
I to jest największa zaleta tej misji
Dałeś mi egzamin strzelania na odległość, który zdałem celująco
Przede wszystkim była to misja spokojna
Wszystko kalkulowałem na spokojnie dokonując dużo poprawek przed wystrzeleniem torpedy
Stworzyłeś idealną misje dla cichych snajperów
EDIT: Wpierw miałem taktyke, aby zanurzyć się jak najbliżej dna i przepłynąć pod minami
Taki miałem plan
Dostałem zdziwienia, kiedy zobaczyłem że też po ustawiałeś miny jak najbliżej dna
Myślałem, że bedziesz leniem i nie poustawiasz min blisko dna (wiesz kopiuj wklej miny )
Tak więc jestem pod wrażeniem, że wziąłeś też tą opcje pod uwage, że ktoś zanurzy się jak najbliżej dna i zacznie płynąć pod minami
Dobrze, że porzuciłem szybko ten plan
EDIT2: W sumie dobrze, że dałeś tą mgiełke lekką, bo tak gdyby jej nie było to bym stał w miejscu i walił na odległości powyżej 5 kilosów i bym nie wchodził w pole minowe a tak mnie do tego zmusiłeś, abym ruszył tyłek z tamtego miejsca i zaryzykował
EDIT3:
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Wiem, że pole jest losowe [tj. ustala się średnie zagęszczenie], ale miejscami było chyba aż za gęste
Użyłeś Random Area Radius ?
Woooooo stary
O wszystkim pomyślałeś
EDIT4:
Tak zamierzam polecieć ta samą misje, ale tym razem: "Co by było gdyby ?"
Płynęliśmy IX-tkami
Misja była by wtedy nierankingowa
Tak z czystej ciekawości
Piszecie się na nierankingowy patrolik ?
_________________ Zwał się John C. Butler a był naprawdę podłym draniem
Ilekroć próbowałem poczęstować go cygarem
On stanowczo odmawiał
Fundując mi soczystego jeża prosto w twarz
Udany patrol to taki w którym c0de zatapia 4 DD-eki
Ostatnio zmieniony przez c0de 19 Marzec 2013, 00:33, w całości zmieniany 5 razy
Użyłeś Random Area Radius ?
Woooooo stary
O wszystkim pomyślałeś
W taki sposób stawia się właśnie pola minowe w edytgorze. Random Area Radius punktu i zagęszczenie pola minowego w tym obszarze.
Nie da się stawiać min "ręcznie". Dlatego ZAWSZE będą rozmieszczone losowo... Bo próba ręcznego rozstawienia to koszmar... Raz takie coś zrobiłem i nawet działało (minimalne random area radius, maksymalne zagęszczenie.). Choć miny na 3 głębokościach, to wstawienie tak 3 pól minowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum