Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: seria Wing Commander (wielki fan), Silent Hunter III, seria Hitman, Fallouty Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: ze Śląska
Afrykanskie rowniny, niczym cmentarze wypelnione krzyzami poleglych zolnierzy, zapadaja sie same w sobie tulac sie do suchego piasku. Echo walk o Tobruk niesie sie przez sawanny-tym razem twierdza zostala zdobyta przez aliantow, jednak cena byla wysoka. Jednoczesnie w grudniu 1941 roku Ubootswaffe wysyla okrêty do baz we Wloszech. Cel jest tylko jeden- przechwycic i atakowac kazdy okret wroga. Tymczasem wojska niemieckie szykuja sie do poteznej kontrofensywy. Walka o afrykanska ziemie rozegra sie na blekitnej wodzie. Slonce zachodzi za horyzont a noc budzi sie ze snu. Niedlugo bedzie zupelnie ciemno- wtedy wilk otworzy oczy...
ZADANIE: W kwadracie CJ87 plynie konwoj kursem poludniowo- wschodnim. Kilka poteznych tankowcow plynacych kilka mil za glownym konwojem. Obie grupy sa silnie chronione. Postarajcie sie zaatakowac wroga pod okryciem ciemnosci.
SD_whiskey111
W patrolu udział wzięli:
c0de - SURV • Old Passenger Liner "Large Old Liner#1" - 14 528 • Tanker T3 "BR3 Coilery" - 11 616
---------------------------------------------------
Razem: 26 144 BRT
Oyama - KIA • LST Class "BR LST#1" - 2 156
---------------------------------------------------
Razem: 2 156 BRT
Uszkodził C3 Cargo
PL Cmd Blue R - OBSERWATOR i OSOBISTY TRENER OYAMY
Jeśli chodzi o mnie to wylosowało mnie gdzieś daleko.
Przez ładne kilkanaście minut podchodziłem pod konwój cały czas badając na hydrofonie w którym kierunku płynie
Kilka DD-ków do mnie przyleciało na początku.
Jeszcze Finek mnie poganiał
Potem, gdy DD-ek stracił trop i był zwrócony rufą przyspieszyłem i wrzuciłem 5 bieg
I tak przez kilka minut szedłem na 5 biegu
W końcu zapadła noc, czyli moja ulubiona pora ataku
Aż w końcu darowałem sobie podchodzenie do konwoju i zdecydowałem się atakować na odległość
Mierze dokładnie do Old Passengera Linera. Odległość ok. 4 300 m, prędkość 5 węzłów
Posyłam parogazówke na średniej prędkości.
Torpeda trafia w dziób i Old Passenger tonie od 1 torpedy
Później skierowałem swojego U-Boota na drugi konwój, ponieważ pierwszy konwój nie warto było gonić ileś km
Zacząłem mierzyć do tłuściutkiego T3 Tankera
Posyłam jedną torpedę na wolnej prędkości i drugą parogazówke na średniej prędkości.
Obie trafiają w cel, lecz za krytykiem.
Ale tankowiec i tak tonie
I tak zakonczyłem patrol
P.S. Nie nawidze torped T2 -.- (mały zasięg do 3 km )
Szkoda, że nie można wybrać sobie jakie się chce załadować
A teraz kilka słów o Oyamie
Panie i panowie Oyama zatapia LST Boota i Uszkadza C3 Cargo
Miał trochę pecha, bo torpedy się odbijały od betonu
Ale jest sukces jeśli chodzi o namierzanie statków
Jeszcze trzeba to dopracować oraz poćwiczyć nad spieprzaniem i będzie z niego urodzony Günther Prien
na lodoweczke.jpg
Plik ściągnięto 4536 raz(y) 18.64 KB
statki.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 70.97 KB
tabelcia.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 51.52 KB
Old Passenger.jpg Old trafiony z ok. 4300 km :) Zatopiony 1 torpedą :D
Plik ściągnięto 8 raz(y) 42.46 KB
Oldek i duzo dymu.jpg Ale dymi :D
Plik ściągnięto 7 raz(y) 41.99 KB
1 torpeda w T3.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 42.87 KB
2 torpeda w T3.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 42.4 KB
T3 Ogien.jpg Marynarze rozpalają ognisko na T3 Brakuje tylko kiełbasek i gitary :D
Plik ściągnięto 9 raz(y) 43.02 KB
_________________ Zwał się John C. Butler a był naprawdę podłym draniem
Ilekroć próbowałem poczęstować go cygarem
On stanowczo odmawiał
Fundując mi soczystego jeża prosto w twarz
Udany patrol to taki w którym c0de zatapia 4 DD-eki
Ostatnio zmieniony przez c0de 22 Marzec 2013, 00:06, w całości zmieniany 2 razy
Wieczorem zrobię większy opis, min. zdjecie Teamviewera i okna SH3, gdy na obserwatorze jestem, a na teamviewerze mam Oyamę.
Cytat:
Kilka DD-ków do mnie przyleciało na początku.
Jeszcze Finek mnie poganiał
Z całym szacunkiem... DD osłania prawą flankę konwoju. Kręci się w prawo i lewo na swojej pozycji. Jest 2km od ciebie I MA CIEBIE NA AoB 90!!!!. W ogóle się do ciebie nie zbliża (a jak wykryje, to płynie do ciebie, a ten nie płynął. Jego kumpel też)... a ty mówisz, że musieli cię radarem wykryć, bo są w pobliżu. Oni nawet nie wiedzieli, że ty tam jesteś. Po prostu płynęli na swojej pozycji, a ty panikowałeś.
SH3Img@21-3-2013_22.54.28_103 03.jpg koniec patrolu
Plik ściągnięto 7 raz(y) 159.11 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
No to siedziałem na obserwatorze i na teamviewerze miałem Oyamę.
Cóż. Oyama miałem problemy z ogarnianiem porad (do porad korzystałem tylko z Teamviewera od razu zaznaczę)... Oyama płynąc prosto i mając statek na 30 stopni.... Obracając peryskop do tyłu i atakując inny cel.... Zgubił statek! Choć uciekł tylko na 28 stopień. Widzę, że Oyama ma problem z orientacją... I to może być kłopotem, bo nie do końca orientuje się w sytuacji. Ale zrobi się szkolenie i będzie w porządku.
Wiele błędów znalazłem i wskazałem, ale jednocześnie widzę, że nie jest to osoba, co nie wie jak grać, tylko po prostu czasami nie ogarnia przestrzeni i okolicy.
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: seria Wing Commander (wielki fan), Silent Hunter III, seria Hitman, Fallouty Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: ze Śląska
#5 Wysłany: 24 Marzec 2013, 17:41
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Z całym szacunkiem... DD osłania prawą flankę konwoju. Kręci się w prawo i lewo na swojej pozycji. Jest 2km od ciebie I MA CIEBIE NA AoB 90!!!!. W ogóle się do ciebie nie zbliża (a jak wykryje, to płynie do ciebie, a ten nie płynął. Jego kumpel też)... a ty mówisz, że musieli cię radarem wykryć, bo są w pobliżu. Oni nawet nie wiedzieli, że ty tam jesteś. Po prostu płynęli na swojej pozycji, a ty panikowałeś.
Tak wiem wiem
Za bardzo spanikowałem
Bałem się kolejnego KIA
_________________ Zwał się John C. Butler a był naprawdę podłym draniem
Ilekroć próbowałem poczęstować go cygarem
On stanowczo odmawiał
Fundując mi soczystego jeża prosto w twarz
Udany patrol to taki w którym c0de zatapia 4 DD-eki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum