Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Witam. Buduję robota podwodnego. Może temat się spodoba. Mój wybór padł na... Seaperch. Projekt realizowany dla uczniów szkół w USA. R.O.V SeaPerch jest banalnie prosty w budowie i zaraz Wam pokażę foty z realizacji tego projektu. Dopingujcie mnie jednak by mi weny nie brakło
Oto co potrzebujemy na start:
Oto jak to złożyć:
Pomalować najlepiej na żarówiasty żółty...
To rurki, kolanka i trójniki już po malowaniu...
Gotowy szkielet Seaperch PL
Temat będzie rozwijany w miarę jak prace będą posuwały się do przodu...
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#2 Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:10
Intrygująca konstrukcja . Ciekaw jestem jak to będzie działać . Czy te rurki to tylko konstrukcja nośna( rama ) ,czy będą spełniać też jakąś inną funkcje ?
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
sOnar [Usunięty] Kommodore
#3 Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:12
janko175 napisał/a:
Intrygująca konstrukcja . Ciekaw jestem jak to będzie działać . Czy te rurki to tylko konstrukcja nośna( rama ) ,czy będą spełniać też jakąś inną funkcje ?
Tak Janko. To rama nośna. Wszystkie rurki były przetoczone. Nie chciałem używać zgrzewarki.
Czekam na części jakie zamówiłem obecnie...
#4 Wysłany: 20 Czerwiec 2013, 19:15
Prace trwają
test monitorka
Ostatnio zmieniony przez sOnar 20 Czerwiec 2013, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#8 Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 23:14
No to już niewiele zostało do zrobienia . Jedyny poważniejszy problem jaki pozostaje do rozwiązania to izolacja silników i połączeń przewodów . Bateria będzie zamontowana w robocie ,czy poza nim ? Będą dwa akumulatory , czy tylko jeden ? Jakie napięcie ?
Widze ,że konstrukcja jest ekstremalnie prosta
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
#9 Wysłany: 23 Czerwiec 2013, 00:38
janko175 napisał/a:
No to już niewiele zostało do zrobienia . Jedyny poważniejszy problem jaki pozostaje do rozwiązania to izolacja silników i połączeń przewodów . Bateria będzie zamontowana w robocie ,czy poza nim ? Będą dwa akumulatory , czy tylko jeden ? Jakie napięcie ?
Widze ,że konstrukcja jest ekstremalnie prosta
Jeden akumulator - rozdzielone napięcie na urządzenia będzie puszczone przez przetwornice 9V i 12V. Akku będzie poza nim. Oj janko175 tak się powie. Właśnie zaczynają się schody i nie będzie łatwo przez nie wleźć. Owszem - pierwsza sprawa uszczelnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum