Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#1 Wysłany: 5 Luty 2014, 16:17 Bismarck - Hood
Takie pytanko - oba zespoły zaczęły ostrzeliwać się z odległości 20km. Około 25km wynosił zasięg radarowy Brytyjczyków, a na Bismarcku radar był uszkodzony. Walka zaczęła się około 6-tej, lecz można założyć że było już jasno.
Widzieli się z tak dużej odległości???
Przecież widoczność na morzu sięga raptem 10-15km...
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#2 Wysłany: 5 Luty 2014, 17:16
Prinz Eugen miał sprawny radar, może raportował na Bismarcka odległość Hood-a
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Andrev, widoczność na morzu zależy od wielu czynników. Myślę, że może dochodzić czasem do większej niż 20 km odległości.
Czytałem gdzieś kiedyś, że obserwatorzy na okrętach brytyjskich mieli kontakt wzrokowy już w momencie, gdy ze względu na krzywiznę ziemi (któa jest obserwowalna już z odległości 3-4 km) widzieli jedynie czubki masztów radiowych.
Co jak wiecie spowodowało pomyłkę i pierwsze salwy poszły na Eugena nie na Bismarcka...
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum