POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wywalki
Autor Wiadomość
PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#1  Wysłany: 13 Luty 2014, 23:19   Wywalki

Witam! Ostatnio, słysząc coraz pozytywniejsze opinie o SHV z OH II postanowiłem odświeżyć sobie gierkę, bo czemu nie. Ściągnąłem mody, instaluję, wszytko ok. Do czasu. Ogólnie sprawa jest taka, że po jakimś czasie, nagle, nie w żadnym konkretnym momencie ani nic (raz przy strzelaniu do statków, raz przy spokojnym rejsie, raz przy wchodzeniu do portu) gra wywala tak, jakby po prostu się wyłączyła i pojawia się UPlay z "dziękuję za XX minut gry". :bum: . Przed chwilą akurat udało mi się w końcu ukończyć tutorial i wypłynąć na 2 patrol, ale w połowie znów wywalka.... . Tak więc gra działa to czasem 10 min tylko, a czasem potrafi po 1,5h iść bez problemu. Pomocy Towarzysze Broni! W załączniku dodaję listę zainstalowanych modów.

mody.jpg
Plik ściągnięto 60 raz(y) 53.51 KB

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: sebastian
Ulubiona Gra: SH3,Assetto Corsa,Rfactor,Arma 3,ETS 2,SH5

#2  Wysłany: 14 Luty 2014, 01:33   

Siemka PL_Szylol ,zabraklo ci jeszcze OHII v2.4 patch2 IMPORTANT u ciebie tego nie ma.

powinno być :
-OPEN HORIZONS II v2.4
-OHII v2.4 patch2 IMPORTANT

tu mozesz pobrać (orginalny link autora gdzie można pobrać,żeby nie było)

http://www.4sync.com/arch..._IMPORTANT.html

A i jeszcze jedno zmień kolejność na taką :

IRAI_0_0_39_ByTheDarkWraith
IRAI_0_0_39_ByTheDarkWraith patch1
IRAI_0_0_39_Inertia_Damage
Ostatnio zmieniony przez xebek 14 Luty 2014, 01:59, w całości zmieniany 7 razy  

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 14 Luty 2014, 02:26   

Do tego zmien na R.S.D. v5.5 - OHII v2.4 Compatibility Patch bo masz do OHII v2.3.

strona z modem R.S.D

http://www.subsim.com/rad...do=file&id=4199

a tu link bezposredni do R.S.D. v5.5 - OHII v2.4 Compatibility Patch :

http://www.mediafire.com/...ility+Patch.rar

Przepraszam ze tak w kilku postach.
Ostatnio zmieniony przez xebek 14 Luty 2014, 02:28, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#4  Wysłany: 14 Luty 2014, 06:44   

Pisałem już o tym w kilku postach dotyczących modowania SHV - ale powtórzę :)
Należy bardzo szczegółowo czytać changelog danego moda oraz zawsze, za każdym razem szukać informacji o jego kompatybilności z innymi modami.

Dodatkowo - krytyczną sprawą jest KOLEJNOŚĆ instalacji modów. Bez zachowania właściwej kolejności instalacji bądź pewien, że gra będzie niestabilna bądź w ogóle nie pograsz.

Polecam lekturę postów umieszczonych w tym dziale :)

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 14 Luty 2014, 14:02   

Wielkie dzięki za pomoc, już wszystko ok :juppi: . Wszystkie mody praktycznie ściągałem z działu downloads Subsim, a przy OHII był tylko patch do wersji 2.3, tak więc myślałem, że na 2.4 też on działa. Co do RSD też ściągnąłem compilation patcha, żeby nie było problemów z nim, chociaż wgrałem go dopiero wczoraj.

Powiem tyle, że SHV z tymi modami to już naprawdę, świetna gra :ok: . Chociaż jeszcze nie ma żadnego mega moda do niej, chętnie zagrałbym na multi :) .

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 14 Luty 2014, 21:52   

Dobra, przepraszam, ale chyba za szybko się ucieszyłem. Owszem, gra działa teraz dłużej, ale wciąż jednak wywala tak jak wcześniej :/ Dodaję w załączniku po raz kolejny moją nową listę modów, wiece może, co może być nie tak?

mody.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 54.08 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 14 Luty 2014, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 14 Luty 2014, 22:50   

Mi sie wydaje ze ktores z R.S.D bo ja mialem podobne mody i mi nic nie wywalalo,tak jak wczesniej pisali i ja tez to powiem czytać changelog i sprawdzć po koleji mody chociaż to żmudny proces(nie mówie tu ze wgrać mod odpalić gre i tak z nastepnym)tylko pograc przez jakiś czas.

O opisz dokładnie w którym momencie,bo może sie powtarzać moment wywalanie przy np danej sytuacji.

Jest juz Church's Compass Dials Mod v2.2 a ty masz v2.1 :P .

http://www.subsim.com/rad...ad.php?t=180843

Bo raczej grasz na orginalel(bo jeśli nie to bym się nie dziwił ze cos jest nie tak) i jaka wersje gry SH5 v1.2.
Ostatnio zmieniony przez xebek 14 Luty 2014, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 14 Luty 2014, 23:52   

Wiesz co, teraz to już może być spowodowane sprzętem. Musze wymienić procek, bo czasami potrafi wyczyniać niesamowite rzeczy, chociaż przez większość czasu działa dobrze :P . Zrestartowałem kompa i spokojnie pograłem 1h 15 min bez najmniejszych problemów, zatapiając Polski niszczyciel i frachtowca :chusteczka: , tak więc no, miejmy nadzieję, że mam rację :)

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 15 Luty 2014, 04:00   

Weś jeszcze odinstaluj Churchs SHV 1.01 Keyboard Commands v1.1 bo mnie juz 2 razy wywalilo :( jak dalem ten mod a innych modow nie dodawalem jak tylko ten. Jeszcze przetestuje zeby byc pewnym w 99% :P .
Ostatnio zmieniony przez xebek 15 Luty 2014, 04:03, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 15 Luty 2014, 15:05   

Wiesz co, to chyba nie jego wina (może u Cb jest coś nie tak), bo dzisiaj wywaliło mnie zaraz po wczytaniu gry, tak więc, idąc za Twoją radą, wyłączyłem tego moda. Wywaliło mnie przy wczytywaniu save'a, a po restarcie kompa wszystko ok. Tak więc, teraz już jestem pewien, że te moje, czasem zdażające się już teraz rzadko wywalki są winą sprzętu. W każdym bądź razie, dzięki za pomoc :ok:

mrtomek99 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Tomasz
Ulubiona Gra: Silent hunter 5, Il-2 1946, FSX

#11  Wysłany: 15 Luty 2014, 18:41   

Ja też mam słaby komputer i też nie raz mnie wywaliło z gry, ale powodem okazał się nie komputer tylko kompatybilność/kolejność modów. Teraz gra już tylko tnie ;< (czasami nawet bardzo), ale mimo słabego komputera nigdy nie wyszło z gry. :)
Sprawdź kolejność swoich modów z moimi, bo może nadal coś masz źle:

Schowek01.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 135.08 KB

Ostatnio zmieniony przez mrtomek99 15 Luty 2014, 18:42, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 15 Luty 2014, 21:40   

Nie no, jednak okazało się, że ta druga wywała bez moda była dlatego, bo save był spieprzony. Skoro ten mod powoduje wywałki, znasz może jakiś zastępczy? Bo naprawdę, nie mam ochoty przyzwyczajać się do sterowania z SHV, a jak ostatnio bawiłem się w plikach żeby zmienić sterowanie, to miałem fajne 20 okienek na środku w menu.

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 16 Luty 2014, 00:21   

Jedynie coś takiego znalazłem jeśli chodzi o klawiszologie
http://www.subsim.com/rad...do=file&id=1561

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 17 Luty 2014, 23:02   

Masakra. Dodałem mod zmieniający obrazki załogi na interfejsie od TDW i już wywalało grę. Niby coś tak nieistotnego, a jednak :lol . Teraz czasami denerwuje mnie inna rzecz. Otóż pływam przy wschodnim wybrzeżu UK wykonując "British coastal waters" gdzie oczywiście samoloty latają jak popieprzone (co mnie dość wkurza, ale da się zrozumieć). Lecz, gdy pływam na przyśpieszonym czasie, gdy pojawi się jakiś samolot to gra po prostu zwalnia do 1x bez żadnego komunikatu, ani ogłoszenia od wachtowego typu "Zauważono samolot" muszę dopiero dawać "Najbliższy widoczny cel" żeby się dowiedzieć, co to. :bum:

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#15  Wysłany: 18 Luty 2014, 06:46   

W oknie gry, podczas rejsu, popatrz na górny, prawy róg. Masz tam ikonę, po której wciśnięciu będziesz mógł ustawić sobie zachowanie gry w trakcie różnych zdarzeń podczas rejsu - między innymi jak ma się zachować gra gdy podczas patrolu spotkasz nieprzyjaciela. Piszę rano i przed wyjściem do pracy więc nie mam jak teraz zrobić screena z gry by Ci to dokładnie pokazać. Daj znać gdy sobie nie poradzisz.

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 18 Luty 2014, 10:07   

Chodzi o ustawienie, że przy każdym wydarzeniu w message boxie ustawia się na 1x? Tak, mam to włączone. Chodzi mi o to, że w momencie pojawienia się samolotu gra zwalnia do 1x, ale bez żadnego komunikatu ze strony wachtowego, tak więc nie wiem co się stało, dopóki nie zapytam go o najbliższy widoczny kontakt. Chyba że są jeszcze jakieś ustawienia w tej sprawie?

mrtomek99 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Tomasz
Ulubiona Gra: Silent hunter 5, Il-2 1946, FSX

#17  Wysłany: 18 Luty 2014, 20:59   

Panu PL_Daritto chodziło o tą ikonkę którą widzisz na zamieszczonym przeze mnie obrazku.
Co do braku komunikatów, to przy wielu obiektach załoga po prostu nie informuje o niektórych, to nie żaden błąd.

uish5enhanced.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 138.14 KB

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 18 Luty 2014, 23:25   

No i w samych ustawieniach New UI ,mozna dostosowac powidomienia,ale tam juz trzeba znac j.angielski zeby nie pozmienic tego czego bysmy nie chcieli.plus do tego dochodzi wyszkolenie zalogi i sprzet u-bota,jak sie nie myle.
Ostatnio zmieniony przez xebek 18 Luty 2014, 23:54, w całości zmieniany 6 razy  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 24 Luty 2014, 22:59   

Ok, już wszystko działa. Mam tylko jeszcze pytanie. Otóż nie wiem, czy po prostu mam pecha, czy faktycznie jest coś nie tak, ale hydrofon wydaje się strasznie słaby. O ile to, że hydroakustyk nie medluje czasem o czymś mogę zrozumieć przez system morale, wyszkolenie itd. (chociaż główną umiejętność, czyli ta która niby zwiększa zasięg i czas reakcji hydrofonu mam już ulepszoną na full) o tyle hydro strasznie słabo wychwytuje dźwięki. Gdy jestem w mgle, często się zanurzam, aby ogarnąć hydro i w 99% przypadków, nic tam nie ma. Raz tylko udało mi się tak wykryć konwój. Ale np. ostatnio, gdy byłem ok. 4km od statku, gdy wpadłem na hydro, było go słychać, ale ledwie co i to tylko i wyłącznie gdy miałem wyłączone wgl. silniki. Powiedzcie, czy tak ma być, czy może jest jakiś mod który to poprawia?

xebek 
Bootsmann

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 25 Luty 2014, 00:50   

PL_Szylol polecam ci ten megamod,calkiem inna gra.
http://forum.polishseamen...der=asc&start=0
Ostatnio zmieniony przez xebek 25 Luty 2014, 01:21, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu