Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tło historyczne:
Jest marzec 1945. Niegdyś dumna Kriegsmarine jest już tylko cieniem dawnej bestii. Panowanie aliantów w powietrzu i brak rekturów powoduje, że U-Booty już są tylko cieniem dawnej epoki.
Alianci zdają sobie z tego sprawę, ale technologia U-Bootów jest wciąż łakomym kąskiem, a Alianci Zachodni i ZSRR zaczynają wyścig o technologię 3 Rzeszy. Wielka Brytania postanawia zająć Norwegię, zanim ZSRR wpadnie na ten sam pomysł.
17 III 1945 dochodzi do ostatniej bitwy morskiej Kriegsmarine...
Odprawa:
U-1233 wypływający na patrol zauważył aliancką flotę desantową kierującą się do Bergen. Musicie natychmiast wyjść w morze i powstrzymać inwazję.
Nasze pozostałe okręty nawodne będą was wspierać.
Pamietajcie, że los nas wszystkich spoczywa w waszych rękach.
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV 1/3 Fiji Class "HMS Fiji" - 3 100 LST Class "LST" - 2 102 1/4 Nelson Class "HMS Nelson" - 9 000
---------------------------------------------------
Razem: 14 202 BRT
PL_Szylol - SURV Norfolk Class "HMS Norfolk" - 10 800 J Class Destroyer "HMS Janus" - 1 690
Razem: 12 490 BRT
PL_U-55 - SURV Destroyer Clemson "HMS Brigade" - 1 190 1/3 Fiji Class "HMS Fiji" - 3 200 Destroyer Tribal "HMS Shaka" - 1 850
Razem: 6 240 BRT
PL_Hunter_Silent - SURV 1/3 Fiji Class "HMS Fiji" - 3 100
Dido Class "HMS Dino" - 5 600
Troop Transport "Marco Boolo" 8 032
Razem: 16 732 BRT
PL_Cmd_Jacek - SURV LST Class "LST" - 2 102 LST Class "LST" - 2 102
Razem: 4 204 BRT
PL_Kulipi - KIA
PL_Kanaron - SURV Destroyer Fletcher "USS Revan" - 2 325 3/4 Nelson Class "HMS Nelson" - 27 000
Razem: 29 325 BRT
Zbiorowo zniszczony samolot B24 Liberator Bomber.
Dokładniejszy opis jutro.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 17 Luty 2014, 19:02, w całości zmieniany 3 razy
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#2 Wysłany: 16 Luty 2014, 23:08
Bardzo dobry patrol. Jak dla mnie, najlepsze misja w 45', Finek, wspaniała robota .
Ale zacznijmy od początku. Zaczynamy na powierzchni, wydaje się 45', samobójstwo! Ale, mieliśmy ze sobą skromne bo skromne, ale jednak jakieś siły nawodne (2 niszczyciele, krążownik pomocniczy i mniejsze jednostki). Pierwsze wpadły na nas samoloty, jak widać w wynikach, postrzelaliśmy trochę od nich (prócz mnie, który jak tchórz uciekłem pod wodę, oj, gdyby dowództwo się dowiedziało ). Sprawdzamy głębokość, 65 metrów, po misji okazuje się, że najgłębsze miejsce miało 120. Wszyscy myśleli, że czeka nas ostra jadka z eskortą i rzeź u-bootów. Nic bardziej mylnego! Spotkanie z pierwszym brytyjskim dd, zaczyna się walka między siłami nawodnymi.
Jednak, zatopienie go nie mogły przypisać sobie niszczyciele, ponieważ nasi dzielni kapitanowie pięknie posłali mu rybkę . Po wynurzeniu i przepłynięciu krótszego dystansu "Zauważono okręt!" Tak więc, zanurzenie, najciszej jak się da, podchodzimy do zespołu statków, w międzyczasie oglądając piękną, lecz skazaną na porażkę batalię naszych sił z Royal i US Navy . Widzę, że zespół płynie po mojej prawej burcie obracam się i biorę na cel oddalony o bodajże 700 metrów Norfolk, którego wziąłem za Kenta. Pierwsze 2 węgorze poszły na oko, ledwie trafiając w samą rufę krążownika. Teraz, już po zebraniu danych, posyłam kolejne 2, trafiając też bardzo blisko rufy i posyłając na dno krążownik . W międzyczasie wystrzeliłem, mierząc pi razy drzwi, w dd za mną akustyka, który także osiągnął cel. Lecz, zaraz po zatopieniu Norfolka i oglądaniu jak Finek trafia go już po zaliczeniu mi go, dostaję od kogoś torpedą . Ale dzięki Bogu skończyło się tylko zniszczeniem lewego diesela, uszkodzeniami na mostku i w centrali i przeciekami, których po chwili się pozbyłem.
Gdy wyszedłem na peryskopową, było już pozamiatane. Z zespołu nie pozostało praktycznie nic . Tak więc skierowałem w stronę drugiego. Pierwszy dd przepływa dość blisko i zaczyna pingować. Stwierdziłem, że a co, postrzelam, wystrzeliłem jedną na oko, ale nie trafiłem. Wziąłem LST na cel, strzał i ucieczka w głębiny. Niestety, nie trafiam, a że DD był uszkodzony najprawdopodobniej przez minę, nie gonił mnie. Postanowiłem posiedzieć w głębinach (100 metrów ) już do końca patrolu z i tak niezłym wynikiem i zjeść w końcu kolację . Potem tylko słyszałem nad sobą wybuchy torped i trochę bomb głębinowych za sobą, ale już spokojnie dotrwałem do końca.
nasze sily 1.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 35.41 KB
nasze sily 2.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 30.05 KB
nasze sily 3.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 36.93 KB
1 DD kriegsmarine.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 36.29 KB
peryskop.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 35.69 KB
pierwszy dd royal navy pada.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 36.63 KB
szarza.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 35.1 KB
walka 1.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 35.9 KB
szczatki DD.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 33.17 KB
norfolk trafienie 1.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 38.06 KB
norfolk trafienie 2.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 37.66 KB
norfolk trafienie 3.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 39.29 KB
norfolk trafienie 4.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 40.25 KB
norfolk tonie.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 39.63 KB
Finek trafia Norfolka.jpg za 99% tonażu xD
Plik ściągnięto 17 raz(y) 38.6 KB
piękny widok.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 42.83 KB
uszkodzenia po trafieniu torpeda.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 71.81 KB
tonie.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 38.18 KB
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#3 Wysłany: 17 Luty 2014, 08:34
Patrol fajny i ciekawy (Kanaron jest zadowolony ).
Tak więc na początku widzę sporo U-Bootów bardzo blisko siebie i myślę: piknie, znowu mam posprzątane sprzed nosa... Tak więc żeby do tego nie dopuścić płynę najszybciej jak się da przed siebie. Widzę pierwszy niszczyciel, nie chciałem go atakować, bo wiedziałem, że albo nasi pozamiatają, albo ktoś puści do niego rybkę i miałem rację: płonie od naszych dział, dostaje rybką, tonie i ktoś jeszcze wrak trafił
Wynurzam się i płynę dalej, widzę przed sobą jakiś peryskop (tak mniej więcej na kursie kolizyjnym) to ciut zwalniam, ktoś może pomyślał, że go nie widzę i staranuję, bo wystawił chrapy.
Z mgły wyłania się Norfolk, którego błędnie zidentyfikowałem jako Kenta i rybki przeszły przed nim... Próbuję zidentyfikować tego za nim, ale wcześniej obróciłem peryskop i widzę DD-eka co na mnie szarżował i strzelał do kogoś z naszych. Szybko się obracam do niego dziobem, jest jakieś 500 metrów ode mnie, zaczął pingować, puściłem rybkę, przetrąciło mu kil
Płynę dalej i znowu dd-ek, trochę zygzakuje ale widać, że mnie wykryje, szybki obrót o 120*, posłałem mu akustyka i czekam, a on nic... Patrzę na mapę i widzę, że akustyk zawraca, no dobra, to czekamy, zawrócił i płynie w miarę na niego, widzę: torpeda znikła, słychać wybuch i komunikat" Torpeda trafił w cel" W sam raz, bo zaczął mnie pingować, przez peryskop widzę, że i temu przetrąciło kil ale nie widzę, go w dzienniku, potem musiałem sam się domyślać, który to był i chyba trafnie to określiłem, bo w misji widać, że on jeden płynie samotnie w okolicach Norfolku.
Myślę: to już chyba na tyle, ale słyszałem handlowce na hydro, to płyniemy dalej, nagle z mgły wyłaniają się 4 LST w eskorcie płonącego dd-eka. Już się szykuję do ataku gdy z mgły wyłania się coś chudego, a za nim... coś bardzo dużego Zostawiam handlowce z lichym tonażem i płynę na pancernik w nadziei podniesienia tonażu po kilku nieudanych patrolach, namierzam Nelsona, posyłam dwa magnetyki pod kil, oba trafiły i się trochę zanurzył, potem Finek trafił jedną swoją, a on ciągle stoi, gra zaczęła mi się przycinać, ja odwracam się do niego rufą i posyłam mu kontaktową w dziób, poszedł na dno.
Drugi pancernik, jak Nelson się zatrzymał skręcił na mnie, daję pół naprzód i czekam aż mnie minie i tu pierwszy raz zdradziłem swoją pozycję: widać w chwili kliknięcia pół naprzód gra się przycięła i płynąłem wolno wstecz, zderzyliśmy się rufami. Daję wolno naprzód i obracam się tak, aby jeszcze jedną dziobową gdzieś posłać i tu nie zauważyłem chyba krążownika i znowu się zderzyłem.
Potem już tylko Polak mnie wykrył, pingował, bomby zrzucał, ja posłałem mu rybkę i nie trafiłem, on uszkodził mi to co widać na ss, ale nie zatopił
_________________ Ford Mondeo Mk III ST220
Wysoko obrotowy silnik DURAtec ST 3.0 V6
226 koni. 7 sekund do setki, ponad 240 km/h maksymalnej prędkości.
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny
Hunter, to ty sprawdź tabelki.
Bo nie spojrzałeś w nie, a się czepiasz o nie patrzenie w nie.
A problemem jest to, że Kanaron nie ma 2 części szczegółowej tabelki (ja też, aby było śmieszniej), gdzie twój troop najwyraźniej jest i zapewne (sądząc po tonażu) Dido (jak i Jackowy LST).
Możesz ją podesłać? Bo wczoraj się zorientowaliśmy się, że obaj tego nie mamy, ale jakoś poprawiając tylko Jacka dostrzegliśmy. (tu nasz błąd)
Ogólnie brak nam zatopień z ostatnich 15 minut w oficjalnych tabalkach.
Masz te tabelki, albo zdjęcie książki? Bo potrzeba nam informacji, o dokładnym czasie zatonięcia.
Ale dobrze, że piszesz, bo tylko Jacka o jego LST bym ścigał, nie zauważając, że jeszcze Troop u ciebie został wraz z Dido/paroma DD.
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#7 Wysłany: 17 Luty 2014, 14:06
Kurcze z telefonu to nie pisanie, jak wroce do domu to normalnie odpisze
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#8 Wysłany: 17 Luty 2014, 15:09
Ja nie wiem czemu nie mogę przewinąć tej tabelki, klikam i klikam na strzałeczkę w dół i nic, więc wnioskuję, że dalej nic nie ma, ale tak mam po każdym patrolu gdzie na jednej stronie się nie mieści.
Więc wklej dalszą część tabelki, bo komuś jeszcze mogłem czegoś nie dopisać, już wiem czemu jest konieczność aby każdy po patrolu robił zdjęcia tabelek
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#9 Wysłany: 17 Luty 2014, 16:05
Taka mała uwaga do "młodych gniewnych":
Jak gracie z Finkiem, Jackiem czy Zbyszkiem - to po każdym patrolu trzeba obowiązkowo przewijać tabelę - to tak na przyszłość.
Ja już o tym pamiętam
Udanego polowania dzisiaj
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ulubiona Gra: Aktualnie brak Pomógł: 5 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2010 Posty: 658 Skąd: oni mają tyle tonażu?
#10 Wysłany: 17 Luty 2014, 16:32
1. Nie robię zdjęć tabelek jeżeli nie piszę raportu- bo po co?
2. Zwróciłem tylko uwagę że nie mam tego dopisane w raporcie
3. Pisząc sprawdź tabelki myślałem że on ma je kompletne ( ja ich w ogóle nie mam)
4. Dlaczego nie można dopisać mi troop transporta i dido posługując się tylko tabelką ogólna?
przecież tonaż jest pokazany, godzina zatopienia jest chyba raczej zbędna bo nic nie wnosi do raportu
5. Nie dość że gra mi utrudnia zdobywanie tonażu ( to już 2 patrol gdzie nie zaliczyło mi jednostki a zatopienie jej jest potwierdzone screenem) to jeszcze tutaj są takie problemy
Cytat:
Więc wklej dalszą część tabelki, bo komuś jeszcze mogłem czegoś nie dopisać, już wiem czemu jest konieczność aby każdy po patrolu robił zdjęcia tabelek
Zaraz ją wyczaruję
Ostatnio zmieniony przez PL_Hunter_Silent13 17 Luty 2014, 16:35, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#11 Wysłany: 17 Luty 2014, 18:28
PL_CMDR Blue R napisał/a:
PL_Szylol napisał/a:
Ale, mieliśmy ze sobą skromne bo skromne, ale jednak jakieś siły nawodne (2 niszczyciele, krążownik pomocniczy i mniejsze jednostki).
Lekki krążownik czuje się obrażony tym pominięciem (płynął za 1 niszczycielem i przed krążownikiem pomocniczym).
To poczuje się jeszcze bardziej obrażony, gdy powiem, że wziąłem go za niszczyciel
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
1. Nie robię zdjęć tabelek jeżeli nie piszę raportu- bo po co?
Gdyż regulamin mówi, że masz je zrobić właśnie na taki, obecny wypadek:
18. W celu uniknięcia nieporozumień i "na wszelki wypadek" każdy gracz ma obowiązek sporządzenia screenów końcowych z gry i w razie wątpliwości przesłania ich do osoby sporządzającej raport. Na prośbę hosta gracz ma obowiązek zrobić także screena "przedziału uszkodzeń" na dowodzonym okręcie lub inne wymagane screeny, jeżeli tego wymaga sytuacja.
Ja zawsze staram się potwierdzenia moich zatopień pilnować. A tu też mi coś nie chciała ruszyć tabela (czasami trzeba kilku kliknięć, aby ruszyła się), to uznałem, że to koniec, bo wsio, co widziałem moje było... A nie pomyślałem, że Troopa i Dido nie ma
Cytat:
4. Dlaczego nie można dopisać mi troop transporta i dido posługując się tylko tabelką ogólna?
przecież tonaż jest pokazany, godzina zatopienia jest chyba raczej zbędna bo nic nie wnosi do raportu
Właśnie wnosi. A co jak statek zatonął 2 minuty po zakończeniu gdy, gdy jeszcze lataliśmy na obserwatorze? Didusia widziałem tylko trafienie (mam zdjęcie), Troopa mam jak wylatuje w pamięci.. LST Jacka widziałem też...
Chodzi o to, aby na przyszłość unikać, że ktoś wstawi niekompletne tabele (i jak tu kończące się na 15 minut przed końcem)... I co dalej? Co jak te osoby sobie potem postrzelały? A może wyszły "na działa"? A SURV bo to po grze było?
Właśnie dlatego każdy gracz ma obowiązek zrobić te tabele.... Pościgam Jacka.... Bo o jego LST też się ścigam.
Bo w zasadzie ja teraz powinienem i tego LST usunąć Jacka... Ale ścigam tych co płynęli, kto ma potwierdzenie.
@ kanaron
To te 2 pozostałe DD (3 były) czują się obrażone pominięciem.
#13 Wysłany: 17 Luty 2014, 18:40
Tak jak Finek napisał, robi się te tabele na takie przypadki, regulamin czytałem, ja ss tabelek zawsze po patrolu robię i miałem nadzieję, że też robisz i uzupełnisz. To że nie mam pełnej tabelki to nie moja wina, ja klikałem kilka razy strzałeczkę w dół, bez efektu więc mogłem pomyśleć, że to co widzę to całość. Tak zresztą mam zawsze. Nigdy nie mogę przewinąć tabelki niżej jeśli jest ponad jedna strona. Jeśli ktoś wie czemu tak mam, lub wie jak to naprawić to byłbym wdzięczny.
Ja czasami robię klikanie w górę (to puste, bo jest początek) i w dół i czasami się odblokuje. A wczoraj byłem pewny, że to nie blokada, a właśnie tyle... I jakbyś wtedy Hunciak zwrócił uwagę, gdy mówiliśmy
"Tak, jest tylko 1 kompletna tabela"
że nie ma twoich celów, byłoby wtedy do naprawienia... A teraz jest kłopot, bo nie chce robić precedensu, a mamy kłopot.....
EDIT
Złapałem Jacka. Mówi, że CHYBA ma tabele. Za parę minut mi odpowie.
#16 Wysłany: 17 Luty 2014, 18:50
I jeszcze dodatkowo pytanko
Czy okręty których nie ma w tabelce w ogóle ( już tu nie chodzi o kompletny screen)
i został nie zaliczony przez grę może zostać zaliczony do tonażu???
Nigdy tak nie było , a widzę że kanaron dopisał sobie dd river którego mu nie zaliczyło.
Czyli jeśli chciałbym żeby były równe prawa, mogę też sobie życzyć dodanie mojego depot shipa którego mi nie zaliczyło? ( screeny z trafienia są, i naszą rozmowę wczorajszą z vento na ten temat też pewnie pamiętasz )
Cytat:
nie widzę, go w dzienniku, potem musiałem sam się domyślać, który to był i chyba trafnie to określiłem, bo w misji widać, że on jeden płynie samotnie w okolicach Norfolku.
Ostatnio zmieniony przez PL_Hunter_Silent13 17 Luty 2014, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
River usunięty. Dziękuję za czujność. Statków i okrętów niezaliczonych przez grę nie wpisujemy jako tonaż. Ewentualnie jako informacja dodatkowa, że "było, ale nie zaliczyło"
#18 Wysłany: 17 Luty 2014, 18:56
Oczywiście, tylko jak piszę raport to trzeba mi to zaznaczyć i 3 razy przypomnieć (mam sklerozę). Ja zaznaczyłem, że zatopiłem, zdjęcia mam i patrząc w plik misji wywnioskowałem, że zatopiłem właśnie jego i mi nie zaliczyło, za zgodą go sobie dopisałem. Ja teraz w raport ingerować nie mogę, minęło sporo ponad 45 minut od napisania ale ktoś kto może to chyba uzupełni.
Eee, czemu usunięty??? przecież w czasie patrolu pisałem, że zatopiłem, pisałem, że mam zdjęcia i pozwolono mi go dopisać, nawet na veto zaznaczyłem, że go dopisałem jako niezaliczonego ale zatopionego.
Zdjęcia numer 2 i 3 od góry przedstawiają tego co zatonął i nie zaliczyło.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 17 Luty 2014, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum