Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#1 Wysłany: 19 Kwiecień 2014, 00:34 Andrzej Perepeczko
Witam.
Właśnie skończyłem czytać "Wielkie Ewakuacje" w/w pisarza.
Autor opisuje trzy wielkie ewakuacje jakie miały miejsce w czasie II wojny światowej:
Norwegia 1940
Francja 1940
Grecja 1941
Jak na lidera marynistyki przystało, wszystkie tematy opisane są bardzo szczegółowo i ciekawie, co powoduje, że "knigę" szybko się czyta.
Jak najbardziej polecam
Jeśli znacie jakieś ciekawe pozycje naszego "Mistrza" to piszcie w tym poście.
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Przyznam, że zaskoczył mnie (właśnie jestem na ewakuacji Francji) przytoczeniem faktu, że to nie "stereotypowi Francuzi" (detal, że głównie nagłaśniani po wojnie przez propagandę ZSRR pokazująca, że to tylko ZSRR był sojusznikiem i jako jedyny chciał się bić z Niemcami) byli jedynymi co rzucali broń z radością, że to koniec, ale że i SBSP miała ten sam problem, bo żołnierze (co prawda głównie emigranci) stracili wiarę w sens wojny, a i ci co wracali do Anglii nie umieli wytłumaczyć dlaczego w zasadzie ciągle walczą.... W moim odczuciu tylko dlatego, że słowo "porażka" nie przechodziło im przez gardło... I w sumie przez dużą ilość szczęścia oraz umiejetności (i polityczne zagrywki w Berlinie) Anglia nie upadła....
I chyba czytaliśmy dwie różne książki... Bo ja jestem w 2/3 książki, a już 4 ewakuacja się zaczyna na 6 o których wspomniał we wstępie:
Południowa Norwegia
Północna Norwegia
Wybrzeże Kanału La Manche
Zachodnia Francja <=Tu jestem
Grecja
Kreta?? <= tu stawiam znak zapytania, bo nie doszedłem jeszcze, ale z wstępu tak wynika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum