Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#1 Wysłany: 29 Maj 2014, 23:47 Patrol nr 66 - "W ostatniej chwili"
Patrol nr 66 - "W ostatniej chwili"
Godzina losowania: 20:15
Start serwera: , godz: 20:20
Cytat:
"W ostatniej chwili"
U-BOOTY: IXB (1939) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
05/11/1939 - Godzina 17:00
Tlo historyczne:
Dnia 20 III 2012 Finek gral w gre planszowa Steel Wolves.
W 1 tygodniu listopada 1939 B-Dienst odkryl konwoj OB na Zachodnim Podejsciu.
Nieszczesliwie w okolicy byly tylko dwa okrety IXA. BdU Finek rozkazal atakowac. Jednak ani U-38, ani posiadajacy malo paliwa U-42 nie osiagnely sukcesow.
Odprawa:
Wywiad doniosl o konwoju, ktory 1 Listopada opuscil Liverpool i kieruje sie na Zachodnie Podejscie.
Udajcie sie do kwadratu AM523 i zaatakujcie konowj, zanim zniknie na wodach Atlantyku.
Sytuacja:
U-38 sledzi konwoj, naprowadzajac inne U-Booty. Zapada zmrok.
PL_CMDR Blue R
Zaczelismy na powierzchni. Jako ze pogoda byla do d..y, samoloty i takie tam, ktos rzucil na mostku coby uraczyc sie jakim trunkiem. Przysluchujacy sie rozmowie na gorze chef przypomial sobie o starej zapomnianiej butelecze. A moze sprobujemy tego rzucil tak od niechcenia:
Wachta kiwnela glowa i rozpoczela sie degustacja. Chetnych nie barakowalo, a trunek byl zacny. "Jasny gwint ale to chol...e dobre" skwitowal pierwszy i patrol dalej przebiegl w duzo radosniejszym nastroju...
... Wchodzilismy do konwoju od srodka. Widzac ciekawe cele po lewej (tankowce i takie tam) poczatkowo udalismy sie w tamtym kierunku. Jednak sekwencja kolejnych wybuchow pozbawila nas zludzen. W ciagu 5 minut prawa przednia flanka konwoju doslownie wyparowala. Nie dla nas pozycja, kierujemy sie w prawo. To byla znakomita decyzja. Zdejmujemy 2 prowadzace frachtowce. Z tlumu statkow wyluskujemy pancernik...
... i ciezki krazownik.
Oba cele poszly niemal z przylozenia. Odpowiednio po 4 i 2 torpedach, majestatycznie tonac w glebinach Atlantyku.
A na deser w koncowce patrolu posylamy na dno unieruchomionego C2
Dobra robota. Zasluzylimy na fajeczke zwyciestwa:
A pozostali kapitanowie tez nie proznowali, co uwiecznily ponizsze wyniki:
W patrolu udzial wzieli:
W.A.R.D.C_code - KIA • Destroyer Tribal "F51 HMS Ashanti" - 1850 • A&B Classes Destroyers "HMCS Rainbow" - 1350 • Auxiliary Cruiser "HMS Wreacker" - 13850 • Bourrasque Class "Vauquelin" - 1398 • C2 Medium Cargo "Dickinson Pride" - 6332
---------------------------------------------------
Razem: 24780 BRT
PL_Lutjens - SURV • Frigate Black Swan Class "HMS Flamingo" - 1250 • 1/3 Arrow Tanker "Queen Anna" - 2865 • 1/3 C2 Medium Cargo "Unilever" - 2110
Razem: 6225 BRT
PL_CMDR Blue R - SURV • 1/3 Arrow Tanker "Queen Anna" - 2865 • 1/3 C2 Medium Cargo "Unilever" - 2110 • 1/2 Tanker T3 "Oilver" - 5897 • Medium Cargo "Olivia" - 5039 • Small Freighter "Lucky Boy" - 2222 • Cargo Steamer "M/S Falkanger (wrogi)" - 5444
Razem: 23577 BRT
PL_Cmd_Jacek - SURV • 1/2 Tanker T3 "Oilver" - 5898 • Troop Transport "Lady Mary" - 8225 • A&B Classes Destroyers "HMS Alfa" - 1350
Razem: 15473 BRT
+ cos tam jeszcze uszkodzil
PL_tes - SURV • 1/3 Arrow Tanker "Queen Anna" - 2865 • 1/3 C2 Medium Cargo "Unilever" - 2110 • Granville Freighter "Narvik" - 4737 • Coal Freighter "Orekilton" - 2955 • Revenge Class "HMS Ramiles" - 28000 • Kent Class "HMS Kent" - 10800
Razem: 51467 BRT
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 30 Maj 2014, 10:27
Pogoda idealna do ataku na powierzchni. Określiłem pozycję konwoju i ruszyłem kołyszącym się okrętem. Gnałem, gnałem, gnałem. Wyszedłem po napój miodowy, gdy nagle słyszę:
„FLUGZEUG GESICHTET !!!”
Co jest ? Tak szybko ???? Zanurzyłem okręt zmieniłem kurs. Na szczęście, żadne wybuchy nie wstrząsnęły okolicą. Próbowałem wydusić od Pierwszego, co to za samolot widział: myśliwiec ??? bombowiec ??? Niestety zamknął się w sobie i tajemnica nigdy nie została ujawniona. Za to ujawnił się niszczyciel z polską banderą, klasy Bourrasque. Który skutecznie odciął mnie od sygnałów na hydro. Na szczęście robiło coraz ciemniej, Polak oddalił się na 1,5 km, a ja wynurzyłem okręt i całą naprzód popłynąłem w kierunku frachte.
Gdzieś po mojej lewej burcie zauważyłem kiosk innego okrętu podwodnego. Coś się tam świeciło, czyżby przerwa na papierosa ?
W końcu udało się wychwycić na atramentowym tle statki handlowe. Niestety nie może być tak prosto, bo pomiędzy nimi płynie „czarny łabędź”. Zanurzam okręt i szykuję się do ataku na frachtowiec, który wybucha zanim daję komendę „PAL”.
Kolejno celuję do tankowca, z dwóch torped, jedna trafia w śródokręcie. Celuję ponownie i poprawiam. W międzyczasie tankowiec zostaje trafiony 2 torpedami innego okrętu, ja zaś wystrzeliwuję, kolejne rybki by dobić, zastopowaną cysternę – tonie dopiero po kolejnych 3 trafieniach.
Następnie atakuję C2, ale torpeda odbija się. Potem uszkadzam handlowiec klasy Grainville. Daję staranować się frachtowcowi, topię transportowiec wojsk i niecelnie strzelam do T2. Wezwana na pomoc fregata, zaczyna pingać wokół mnie, ale udaje mi się pozostać w ukryciu.
Na sam koniec zauważam jak gna na mnie niszczyciel, przepływa tuż obok, nie rzucając bomb. I płynie dalej (AOB 170-175). Myślę spróbuję szczęścia ostatnią torpedą i wypuszczam na oko rybkę – która po paru minutach trafia i topi eskortowiec.
Chwilę później patrol się kończy.
Dzięki za wspólną grę !!!
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ja szedłem na powierzchni, gdy zauważył mnie samolot, dokonał nalotu, wtedy go zobaczyłem... Załoga zobaczyła go dopiero po całej akcji!!!!
Wszedłem do konwoju, zatopiłem 5000 BRT i zacząłem atak na tankowiec (wspólny). Przy czym zaatakowałem C2, co jednak uciekł. Potem zatopiłem holendra i brytyjczyka, dobijałem Arrowa, blisko kręciła się fregata, nawet raz rzuciła bomby (niecelne) i już miałem wiać, gdy zaczęła strzelać.. ktoś wynurzył się i fregata tam pognała... To zaatakowałem C2, który ostatecznie zatopił Tesiu.
I tak zostałem bez torped.
Mam też pytanie dla osób co pływają w nocy i narzekają na widoczność. CO widzicie na zdjęciu 2.jpg (oraz na ekranie gry w 1.png). Ja tam widzę bardzo dobrze statki, wraz z ładunkiem. A wy?
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#4 Wysłany: 30 Maj 2014, 20:38
Tak finku. Te screeny przerabiane byly programie Paint.Net, aby cokolwiek mozna bylo zobaczyc. Zalaczam autentyk. Zreszta z problem poradzilem sobie w inny sposob.
PS. Na twoim zdjeciu widac jedna wielka czarna plame na srodku.
Zaraz... Czyli ty na 4.jpg nie widzisz tonącego C2 z pontonem po boku, tylko ciemny obraz z płomyczkiem na środku? Kolor kadłuba to około 1/19 drogi od czarnego do białego... Niech nawet będzie 1/20...
No i około tyle jest... Bawiłem się ustawieniami kolorów (Jasność 50/100, kontrast 100/100 bazowo)... I musiałem kontrastem zejść do około 20, aby na twoim zdjęciu przestawać widzieć okręt. Albo Jasnością zejść do 30 i niżej....
Wiesz, co. W moim telewizorze (co używam jako monitora) mam taki test... Jest pasek... I skokowo jest zmiana chyba 30-40 odcieni od czarnego do białego... I jak włącza się ten pasek, program prosi o ustawienie optymalnych parametrów.... I polega to na tym, że jasnością/kontrastem ustawia się tak, aby dwa pierwsze kwadraty i dwa ostatnie były różne (czyli rozróżnianie 2 najbardziej białych i 2 najbardziej czarnych od siebie). Np. w tym załączonym ma te 2 kwadraty czarne i kolor kadłuba (obok czystego białego).
Drugim testem co robię, jest "test białej kartki". Świecę mocnym światłem (w tej roli lampa do nagrzewania zatok z BIAŁĄ żarówką) na monitor, do którego przykładam białą kartkę (aby była biała jak za dnia)... I ustawiam, aby biały był biały. U ciebie mam wrażenie po tym co mówisz, taki test by wyszedł, jak te testy wybielaczy do zębów (czy jak tam to się zwie). Przykładasz i masz wrażenie, że twoje zęby są żółte (bo są, nie są śnieżnobiałe).
Eliminowanie nocnych misji to moim zdaniem duży kłopot. A stworzenie "dobrego" obrazu, to nie taka trudna rzecz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum