POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 66 - "W ostatniej chwili"
Autor Wiadomość
PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#1  Wysłany: 29 Maj 2014, 23:47   Patrol nr 66 - "W ostatniej chwili"

Patrol nr 66 - "W ostatniej chwili"
Godzina losowania: 20:15
Start serwera: , godz: 20:20

Cytat:
"W ostatniej chwili"
U-BOOTY: IXB (1939) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
05/11/1939 - Godzina 17:00

Tlo historyczne:
Dnia 20 III 2012 Finek gral w gre planszowa Steel Wolves.
W 1 tygodniu listopada 1939 B-Dienst odkryl konwoj OB na Zachodnim Podejsciu.
Nieszczesliwie w okolicy byly tylko dwa okrety IXA. BdU Finek rozkazal atakowac. Jednak ani U-38, ani posiadajacy malo paliwa U-42 nie osiagnely sukcesow.

Odprawa:
Wywiad doniosl o konwoju, ktory 1 Listopada opuscil Liverpool i kieruje sie na Zachodnie Podejscie.
Udajcie sie do kwadratu AM523 i zaatakujcie konowj, zanim zniknie na wodach Atlantyku.

Sytuacja:
U-38 sledzi konwoj, naprowadzajac inne U-Booty. Zapada zmrok.

PL_CMDR Blue R

Zaczelismy na powierzchni. Jako ze pogoda byla do d..y, samoloty i takie tam, ktos rzucil na mostku coby uraczyc sie jakim trunkiem. Przysluchujacy sie rozmowie na gorze chef przypomial sobie o starej zapomnianiej butelecze. A moze sprobujemy tego rzucil tak od niechcenia:

Wachta kiwnela glowa i rozpoczela sie degustacja. Chetnych nie barakowalo, a trunek byl zacny. "Jasny gwint ale to chol...e dobre" skwitowal pierwszy i patrol dalej przebiegl w duzo radosniejszym nastroju... :lol

... Wchodzilismy do konwoju od srodka. Widzac ciekawe cele po lewej (tankowce i takie tam) poczatkowo udalismy sie w tamtym kierunku. Jednak sekwencja kolejnych wybuchow pozbawila nas zludzen. W ciagu 5 minut prawa przednia flanka konwoju doslownie wyparowala. Nie dla nas pozycja, kierujemy sie w prawo. To byla znakomita decyzja. Zdejmujemy 2 prowadzace frachtowce. Z tlumu statkow wyluskujemy pancernik...

... i ciezki krazownik.

Oba cele poszly niemal z przylozenia. Odpowiednio po 4 i 2 torpedach, majestatycznie tonac w glebinach Atlantyku.

A na deser w koncowce patrolu posylamy na dno unieruchomionego C2

Dobra robota. Zasluzylimy na fajeczke zwyciestwa:

A pozostali kapitanowie tez nie proznowali, co uwiecznily ponizsze wyniki:

W patrolu udzial wzieli:

W.A.R.D.C_code - KIA
Destroyer Tribal "F51 HMS Ashanti" - 1850
A&B Classes Destroyers "HMCS Rainbow" - 1350
Auxiliary Cruiser "HMS Wreacker" - 13850
Bourrasque Class "Vauquelin" - 1398
C2 Medium Cargo "Dickinson Pride" - 6332
---------------------------------------------------
Razem: 24780 BRT

PL_Lutjens - SURV
Frigate Black Swan Class "HMS Flamingo" - 1250
1/3 Arrow Tanker "Queen Anna" - 2865
1/3 C2 Medium Cargo "Unilever" - 2110
Razem: 6225 BRT

PL_CMDR Blue R - SURV
1/2 Tanker T3 "Oilver" - 5897
Medium Cargo "Olivia" - 5039
Small Freighter "Lucky Boy" - 2222
Cargo Steamer "M/S Falkanger (wrogi)" - 5444
Razem: 23577 BRT

PL_Cmd_Jacek - SURV
1/2 Tanker T3 "Oilver" - 5898
Troop Transport "Lady Mary" - 8225
A&B Classes Destroyers "HMS Alfa" - 1350
Razem: 15473 BRT
+ cos tam jeszcze uszkodzil :lol

PL_tes - SURV
Granville Freighter "Narvik" - 4737
Coal Freighter "Orekilton" - 2955
Revenge Class "HMS Ramiles" - 28000
Kent Class "HMS Kent" - 10800
Razem: 51467 BRT

<<"Generator raportow SH3 v. 1.0" PL_Mirko>>

Ps. Jak sie pomylilem to prosze poprawic.

SH3Img@29-5-2014_21.24.4_907.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 144.58 KB

SH3Img@29-5-2014_21.24.13_780.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 217.51 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_tes 29 Maj 2014, 23:57, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 30 Maj 2014, 10:27   

Pogoda idealna do ataku na powierzchni. Określiłem pozycję konwoju i ruszyłem kołyszącym się okrętem. Gnałem, gnałem, gnałem. Wyszedłem po napój miodowy, gdy nagle słyszę:

„FLUGZEUG GESICHTET !!!”

Co jest ? Tak szybko ???? Zanurzyłem okręt zmieniłem kurs. Na szczęście, żadne wybuchy nie wstrząsnęły okolicą. Próbowałem wydusić od Pierwszego, co to za samolot widział: myśliwiec ??? bombowiec ??? Niestety zamknął się w sobie i tajemnica nigdy nie została ujawniona. Za to ujawnił się niszczyciel z polską banderą, klasy Bourrasque. Który skutecznie odciął mnie od sygnałów na hydro. Na szczęście robiło coraz ciemniej, Polak oddalił się na 1,5 km, a ja wynurzyłem okręt i całą naprzód popłynąłem w kierunku frachte.

Gdzieś po mojej lewej burcie zauważyłem kiosk innego okrętu podwodnego. Coś się tam świeciło, czyżby przerwa na papierosa ?

W końcu udało się wychwycić na atramentowym tle statki handlowe. Niestety nie może być tak prosto, bo pomiędzy nimi płynie „czarny łabędź”. Zanurzam okręt i szykuję się do ataku na frachtowiec, który wybucha zanim daję komendę „PAL”.

Kolejno celuję do tankowca, z dwóch torped, jedna trafia w śródokręcie. Celuję ponownie i poprawiam. W międzyczasie tankowiec zostaje trafiony 2 torpedami innego okrętu, ja zaś wystrzeliwuję, kolejne rybki by dobić, zastopowaną cysternę – tonie dopiero po kolejnych 3 trafieniach.

Następnie atakuję C2, ale torpeda odbija się. Potem uszkadzam handlowiec klasy Grainville. Daję staranować się frachtowcowi, topię transportowiec wojsk i niecelnie strzelam do T2. Wezwana na pomoc fregata, zaczyna pingać wokół mnie, ale udaje mi się pozostać w ukryciu.

Na sam koniec zauważam jak gna na mnie niszczyciel, przepływa tuż obok, nie rzucając bomb. I płynie dalej (AOB 170-175). Myślę spróbuję szczęścia ostatnią torpedą i wypuszczam na oko rybkę – która po paru minutach trafia i topi eskortowiec.
Chwilę później patrol się kończy.

Dzięki za wspólną grę !!!
ściana i tak zawsze swoje wie"

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#3  Wysłany: 30 Maj 2014, 19:44   

Ale jasne Tesiu te zdjęcia. Aż razi po oczkach.

Ja szedłem na powierzchni, gdy zauważył mnie samolot, dokonał nalotu, wtedy go zobaczyłem... Załoga zobaczyła go dopiero po całej akcji!!!!

Wszedłem do konwoju, zatopiłem 5000 BRT i zacząłem atak na tankowiec (wspólny). Przy czym zaatakowałem C2, co jednak uciekł. Potem zatopiłem holendra i brytyjczyka, dobijałem Arrowa, blisko kręciła się fregata, nawet raz rzuciła bomby (niecelne) i już miałem wiać, gdy zaczęła strzelać.. ktoś wynurzył się i fregata tam pognała... To zaatakowałem C2, który ostatecznie zatopił Tesiu.
I tak zostałem bez torped.

Mam też pytanie dla osób co pływają w nocy i narzekają na widoczność. CO widzicie na zdjęciu 2.jpg (oraz na ekranie gry w 1.png). Ja tam widzę bardzo dobrze statki, wraz z ładunkiem. A wy?

1.jpg
Samolot
Plik ściągnięto 9 raz(y) 28 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 78.26 KB

3.jpg
Uszkodzony C2. C0de zginął atakując go
Plik ściągnięto 8 raz(y) 57.66 KB

4.jpg
KONIEC. C2 zatonął
Plik ściągnięto 11 raz(y) 54.06 KB

1.png
Plik ściągnięto 10 raz(y) 849.76 KB

http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#4  Wysłany: 30 Maj 2014, 20:38   

Tak finku. Te screeny przerabiane byly programie Paint.Net, aby cokolwiek mozna bylo zobaczyc. Zalaczam autentyk. Zreszta z problem poradzilem sobie w inny sposob.

PS. Na twoim zdjeciu widac jedna wielka czarna plame na srodku.

SH3Img@29-5-2014_20.46.18_796.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 112.05 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_tes 30 Maj 2014, 20:41, w całości zmieniany 2 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#5  Wysłany: 30 Maj 2014, 21:54   

Zaraz... Czyli ty na 4.jpg nie widzisz tonącego C2 z pontonem po boku, tylko ciemny obraz z płomyczkiem na środku? Kolor kadłuba to około 1/19 drogi od czarnego do białego... Niech nawet będzie 1/20...

No i około tyle jest... Bawiłem się ustawieniami kolorów (Jasność 50/100, kontrast 100/100 bazowo)... I musiałem kontrastem zejść do około 20, aby na twoim zdjęciu przestawać widzieć okręt. Albo Jasnością zejść do 30 i niżej....

Wiesz, co. W moim telewizorze (co używam jako monitora) mam taki test... Jest pasek... I skokowo jest zmiana chyba 30-40 odcieni od czarnego do białego... I jak włącza się ten pasek, program prosi o ustawienie optymalnych parametrów.... I polega to na tym, że jasnością/kontrastem ustawia się tak, aby dwa pierwsze kwadraty i dwa ostatnie były różne (czyli rozróżnianie 2 najbardziej białych i 2 najbardziej czarnych od siebie). Np. w tym załączonym ma te 2 kwadraty czarne i kolor kadłuba (obok czystego białego).

Drugim testem co robię, jest "test białej kartki". Świecę mocnym światłem (w tej roli lampa do nagrzewania zatok z BIAŁĄ żarówką) na monitor, do którego przykładam białą kartkę (aby była biała jak za dnia)... I ustawiam, aby biały był biały. U ciebie mam wrażenie po tym co mówisz, taki test by wyszedł, jak te testy wybielaczy do zębów (czy jak tam to się zwie). Przykładasz i masz wrażenie, że twoje zęby są żółte (bo są, nie są śnieżnobiałe).

Eliminowanie nocnych misji to moim zdaniem duży kłopot. A stworzenie "dobrego" obrazu, to nie taka trudna rzecz.

1.png
Plik ściągnięto 5928 raz(y) 7.64 KB

http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi