Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 31 Maj 2014, 21:57 Patrol nr 67 - "Pierwsza Bitwa Weserubung"
Patrol nr 67 - "Pierwsza Bitwa Weserubung"
Godzina losowania: 20:00
Start serwera: sobota 31.05.2014, godz: 20:00
Cytat:
Pierwsza Bitwa Weserubung
1940 IV 9, g.6.00
U-Booty: VIIB 1940, zawodowcy
Tło historyczne:
Adolf Hitler na początku wojny nie zamierzał naruszać neutralności Norwegii ze względu na interesy III Rzeszy, gdyż zimą, gdy wody wokół portów bałtyckich zamarzały, transporty rud żelaza ze Szwecji Niemcy sprowadzały drogą morską przez port w Narwiku.
Ta sytuacja zdecydowanie nie odpowiadała aliantom, którzy zdecydowali się na w miarę możliwości pokojowe zajęcie północnej Norwegii i Szwecji, w ramach planu „R4". Niemcy, obawiając się takiego obrotu sprawy postanowiły pierwsze zaatakować Norwegię.
Pierwsze niemieckie statki wypłynęły w kierunku Norwegii 3 kwietnia, zaś 8 kwietnia brytyjskie niszczyciele zaczęły umieszczać pierwsze miny w norweskich wodach. 9 kwietnia rozpoczęła się niemiecka operacja.
Odprawa:
Kriegsmarine rozpoczyna największą kampanię w tej wojnie - operację o kryptonimie "Weserübung", która jest elementem planu inwazji na Norwegię. W akcji weźmie udział wiele jednostek, w tym okręty zaopatrzenia i przewożące żołnierzy. Kiedy Norwegia zostanie opanowana, będziemy o krok bliżej do przejęcia pełnej kontroli nad Północnym Atlantykiem.
Nie rozpoznano sił przeciwnika ani stopnia gotowości bojowej norweskiej obrony. Udajcie się pod Trondheim, aby zapewnić wsparcie naszym siłom nawodnym.
UWAGA! MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!
PL_CMDR Blue R
UWAGA! MISJA WYMAGA POPRAWIONEGO PLIKU ROSTER/DEFSIDE! Norwegia musi być wroga 9 IV 1940
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - KIA
Uszkodził pancernik klasy Revenge
Ostatni patrol tego rankingu.
Rozpocząłem na powierzchni, określając pozycję konwoju obrałem kurs na wschód i popłynąłem całą naprzód. Po pewnym czasie zauważyłem dym i z mgły wyłonił się czterofajkowiec. Zanurzyłem okręt i wyszedłem po wzmocnienie. Ponieważ moja druga połowa także zażyczyła sobie wzmacniacz, wróciłem do kompa i usłyszałem głośne PING PING PING
O trzeba wiać. Ale w sumie atakują mnie tylko klemensony. Spróbujemy zawalczyć. Unikam pierwszych ataków,
uważnie celuję i wysyłam salwę torped do C3, który tonie.
Eskorta nie odpuszcza i cały czas obrzuca mnie bombami.
Niecelnie atakuję „trupa” i inny frachtowiec. Po czym dostaję celną salwę w rufę i jestem zmuszony do zanurzenia. Bomby trzęsą okrętem, lecz mimo zniszczonych sterów udaje się zatamować przeciek i zwiać eskorcie.
Wracamy do bazy sterując silnikami. Dzięki za patrol i za cały ranking.
SH3Img@31-5-2014_21.41.50_492.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 41.33 KB
SH3Img@31-5-2014_21.41.53_72.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 42.76 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ja poszedłem na grupę uderzeniową (Jacuś i Luciak na "frachte"). Wpadłem na nich we mgle i zaatakowałem... Ale wtedy mnie wypingali. No to salwa i wieję... Gdy pierwsza torpeda opuszcza wyrzutnie, ŁUP. Taran. Ledwo 4 rybki wyskoczyły, zabito mnie. 2 pierwsze przeszły ciut przed i ciut za dwoma pancernikami, a 2 kolejne trafiły 2 w linii, co jednak nie zatonął.
Luciak myślał, że jest bezpieczny na peryskopowej i jak go przeorali, to zginął, dotykając dna (czyżby puściły nity? )
I niedługo potem doszło do pierwszej bitwy Weserubung. Grupa Hippera wpadła we mgle na tył grupy krażowników liniowych. Zakończyło się na strzelaninie, w której Niemcy stracili 1 niszczyciel, a 1 brytyjski był znacząco uszkodzony, po czym obie grupy oddaliły się. (zapewne nie znając pełnych sił przeciwnika).
Straty:
3 Rzesza:
2 U-Booty, 1 niszczyciel
Alianci:
1 frachtowiec
Ciężko uszkodzony 1 niszczyciel (zapewne dobity po bitwie)
Uszkodzony 1 pancernik
No i zakończył się kolejny sezon. Wypełniłem tabele i tu szok!
Jacek wygrał ze Zbyszkiem tylko o 2000 BRT (ten frachtowiec z tego patrolu)! Detal, że praktycznie wygrał 1 karierą
Tesiu poprzednim patrolem... wyprzedził mnie o niecałe 2000 BRT, zajmując 3 miejsce!
A Zbyszek prowadzi najlepszą karierę świata 1-1-1. 1 sojusznik-1 neutralny-1 wrogi na koncie.
To był udany sezon. I wszystko wskazuje, że nie był to ostatni. (choć widać, że już na spadku jesteśmy)
1.jpg Zauważono wroga!
Plik ściągnięto 21 raz(y) 83.47 KB
2.jpg Torpedy mijają pierwszy cel
Plik ściągnięto 52 raz(y) 85.89 KB
3.jpg Elektryki trafiają w krążownik liniowy
Plik ściągnięto 46 raz(y) 105.26 KB
4.jpg Aż podrzuciło Luciakiem
Plik ściągnięto 52 raz(y) 25.89 KB
5.jpg Do dna!
Plik ściągnięto 41 raz(y) 26.8 KB
6.jpg Brytyjski niszczyciel wycofuje się po strzelaninie z Niemcami
Plik ściągnięto 51 raz(y) 104.75 KB
Wiosna 2014 - 67.gif Tabela rankingowa na koniec Sezonu
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#3 Wysłany: 31 Maj 2014, 23:50
Nie wiem Finek jak to policzyles, ale ok 3 miejsce. LOOOL. Mimo wszystko dziekuje wszystkim za wspolna gre. Zawsze supper towarzystwo. Finkowi za wszystkie super fane misje. O tych miniej fajnych nie wspominamy. Odkrywanie kazdej misji bylo naprawe ciekawe i jakze inne wyzwanie. I nie marudzic ze schylek i blabla, bo to my zapalency tworzymy ten ranking. I niech tak zostanie.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#4 Wysłany: 1 Czerwiec 2014, 00:28
Koledzy!
To był mój ostatni patrol bojowy!
Wszystkim Wam serdeczne dzięki za pomoc, wyrozumiałość, wsparcie, cierpliwość oraz wszelkiego rodzaju uwagi i wskazówki jakich mi udzieliliście przez te 6 sezonów!
Serdeczne dzięki za 208 rankingowych patroli bojowych!!!
Parafrazując słowa z najsłynniejszej powieści Toma Clancy'ego:
- Już czas towarzyszu komandorze.
- Czas...Najwyższy czas, przejść na marynarską emeryturę.
ADM. LÜTJENS
KONIEC.jpg
Plik ściągnięto 100 raz(y) 103.82 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Gratulacje dla całej gromadki wiernie podtrzymującej żywot SH III. Cieszę się że nadal działacie i topicie. Tak trzymać. Zdechnie granie - zdechnie życie na forum PS. Jakże by było nudno tutaj bez niemal codziennego czytania raportów z Waszych wypraw
Zdaję sobie sprawę z tego, że temat był wielokrotnie 'mielony' ale zamierzam Was wspomóc w następnym rankingu moimi misjami. Chętnie wezmę udział w Waszych patrolach. Chciałbym jednocześnie przeprosić, że nie udało mi się zagrać z Wami ale w ostatnich dniach padł mi po prostu dysk (drugi shit: Seagate Barracuda). Jak ktoś ma Barracudę Seagate'a 320GB - 1,5 TB to niech się oswoi z myślą, że niebawem on zdechnie. W końcu to 'czarna seria'...
Finek daj znać... kiedy znów planujesz ranking. Dostarczę misje. Dostarczę też parę ciekawych dodatków do KotA - jak oczywiście się wyrobię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum