Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 21 Lipiec 2014, 18:59 Zaliczenie tonażu a mody
Po zainstalowaniu nawet najdrobniejszego moda (np. Accurate German Flags) nie zalicza mi tonażu w kampanii (pasek się nie uzupełnia). Nie wiem czy powinno tak się robić czy jest to jakiś błąd. Reinstalowałem grę 100 razy i na czystej wszystko spoko. Tylko po modach ten pasek stoi w miejscu. Jakieś sugestie (też tak macie)?
Misja BRYTYJSKIE ZAOPATRZENIE. Misję BRYTYJSKIE WODY PRZYBRZEŻNE zaliczyło mi bez problemów, ale potem postanowiłem wgrać parę naprawdę drobnych modów i wszystko szlag trafił. Przestało mi zaliczać jednostki. Odchodząc od tematu w ogóle te misje są durne, wolałbym wolny patrol jak w SH3, a nie zatop pierdyliard BRT.
Heh, myślę, że to właśnie te mody popsuły Ci rozgrywkę
W SH5 nawet najmniejsza niezgodność moda z innymi zainstalowanymi składnikami potrafi rozłożyć całą grę. Jakie to te "drobne mody' były?
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
To były : Accurate German Flags; Old Style Explosions V1.1; one ship one torpedo; smaller flags for warships; SH5 Lifeboats by Rongel; BRF 1.3 full; Realistic ammo amount for AA and deck gun; IRAI 0.41 by TDW; (chyba w tej kolejności)
Zauważyłem, że postęp misji blokuje się od razu po zainstalowaniu JSGME, kiedy żadnych modów nie mam nawet aktywowanych. O co tu chodzi? Przecież to nie pierwszy raz ani nie pierwsza gra do której ściągam mody.
IRAI potrafi nieźle namieszać - proponuję uważnie przeczytać change log do tego moda. Dodatkowo: po zainstalowaniu tej paczki modów powinieneś zacząć karierę od początku. Większość modów w SH5 uniemożliwia korzystanie z zapisanych stanów gry.
Sprawdzałeś, czy problem z naliczeniem tonażu występuje w momencie, gdy zaczniesz karierę od nowa?
KIA KIA KIA KIA KIA
Tak, praktycznie zawsze instalowałem mody na początku, czyli po przejściu po raz 500 samouczka, i wtedy też misje się w ogóle nie zaliczały. Teraz spróbowałem przejść jedną misję
na czystej kopii, a potem gdzieś w środku kampanii, oczywiście w porcie, zainstalować parę modów. Ten sposób też nie działa. Ale próbuję dalej.
Mody powinieneś instalować na czystą wersję gry bądź z zainstalowanym patchem jeśli takowego wymaga mod. Niektóre mody pozwalają na odtworzenie stanu gry po ich instalacji, ale znakomita większość wymaga rozpoczęcia gry od nowa.
KIA KIA KIA KIA KIA
W większości przypadków tak, ale przecież kiedy ściągnę jakiś nowy mod, to nie będę chyba musiał przechodzić po raz n-ty tych samych misji? Bo jeśli tak, to gra nadaje się do odłożenia na półeczkę. Jednakże dzięki za zainteresowanie się moim problemem.
PS. Ta gra to niezła kaszanka. W Media Markt kosztuje tylko 10 zł, widać wszyscy omijają tę grę szerokim łukiem (szkoda, że ja tak nie zrobiłem, kiedy kosztowała 50 zł ). To już za starego SH3 musimy dać 20-30 zł.
OK, załapało. Zainstalowałem mody na czystej kopii, pousuwałem wszystkie stare zapisy i dopiero wtedy rozpocząłem kampanię i po drugim razie zaskoczyło. Dzięki za tę radę, chyba jednak myliłem się i źle instalowałem mody. Ale tutaj rodzi się kolejne pytanie: czy koniecznym jest zaniechanie całej kariery i przechodzenie jej od początku, gdy chce zainstalować nawet mały, taki malutki mod?
Zależy, co znaczy mały mod...
Np. Wgrasz ogromniasty plik, który podmieni tekstury. Dla gry był wcześniej plik z teksturą okrętu, teraz jest również = nic się nie zmieniło (o ile oczywiście tekstury nie wpisują się w inne pliki, bo ktoś np. podmienił kształt kiosku, aby lepiej pasował do tekstury i gra zmiany w plikach wykryje).
To dla gry jest mały mod i nie wpłynie
Wgrywasz minimodzik (10kb), który dodaje, że przez jednego oficera masz dostęp do dodatkowego menu... Ale gra musi mieć zmieniony ważny plik.... To choć to malutki pliczek, to dla gry jest znacząca zmiana i wpływa.
Sama wielkość modu i ilość zmian to jedno, a to JAK zmieniają (z mechanicznego punktu widzenia) to już co innego.
Niestety, zbyt szybko zacząłem się radować. Zrobiłem to co kazał PL_Daritto i jednostki zatopione zaczęły się zaliczać. Pograłem sobie z godzinkę i zapisałem grę. Jednakże po późniejszym wczytaniu gry jednostki znów się nie zaliczają. To jest jakieś chore. Najgłupsze jest to, że gdy wychodzę z gry i jest podsumowanie misji to mam prawidłowo rozpisane ile jednostek zatopiłem i ich łączny tonaż. Teraz nie wgrywałem IRAI oraz one ship one torpedo.
Reszta tak jak napisałem w poprzednim poście.
Tak, mam legalną kopię. Właśnie dlatego zastanawiam się, czy zabezpieczenia UBI nie nawalają.
Jednak na przykład wczoraj pasek stanął w miejscu, gdzieś tak w połowie, a dzisiaj jak wczytałem grę to od razu zaliczyło mi misję (nic nie zatapiałem). Wyłączyłem synchronizację z chmurą, ale to też nic nie daje. Chyba wydam te 5 zł na drugą grę, założę nowe konto na uplayu i będę miał spokój XD.
Takie jedno małe spostrzeżenie: Jednostki zaliczają się tylko wtedy, gdy oficer powie: "Jednostka wroga zniszczona". Tylko u mnie mówi to bardzo rzadko, gdzieś tak 1 na 13 zatopień. Raz zatopiłem cały konwój i ani razu nie dostałem takiej wiadomości. Kurde w innej sytuacji bym odpuścił i wyrzucił tę kopię do śmietnika, ale teraz się zawziąłem.
sOnar [Usunięty] Kommodore
#17 Wysłany: 7 Sierpień 2014, 21:45
A nie masz jakiego fajirłola albo antywira blokującego Ci pakiety na serwer UBI?
Raczej nie. Nie dostałem nigdy żadnego komunikatu, że gra nie może się połączyć z internetem. Firewall jest odhaczony, a avast nie blokuje dostępu gry do neta. Tylko czemu ten oficer tak rzadko daje komunikat o zniszczeniu jednostki? Tak w ogóle to w SH5 można normalnie grać offline bez synchronizacji z chmurą, czy jednak są one niezbędne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum