Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Odprawa:
Z Ameryki Północnej płynie konwój zaopatrzeniowy do Anglii,
głównie są to samoloty i czołgi.
Konwój jest silnie broniony.
Nasze wilcze stado przechwyci konwój na północ od Irladnii, wywiad donosi
o obecności pola minowego w tamtym rejonie.
Patrol zaczął się spokojnie na 20 metrach. 44 rok plus ilość wody pod kilem ok 130 metrów - trzeba uważać. Wychodzę na peryskopową, lustruję horyzont i widzę ... kiosk uboota. No to pięknie zaraz się zacznie. Nie pomyliłem się. Zleciała się eskorta 4 niszczyciele + motorówka. Po chwili wyrzuciło z gry olka, który jak twierdzi zminimalizował grę.
Ja natomiast zostałem odcięty od frachtowców i zmuszony do obejścia polujących myśliwych. Niestety nie dane mi było spokojnie płynąć. Tribal robiąc nawrót wyłuskał mnie i zaatakował. Odpaliłem Falke i dałem nura. Tym razem miałem szczęście.
Bomby nie trafiły, za to moja torpeda zatopiła wroga. Udało się odejść i zając pozycję do ataku.
Już miałem odpalić torpedy, gdy wykrył i zaatakował mnie Clemenson. Robiąc uniki celowałem w parowce.
1 uszkodziłem ale płynął dalej, kolejny zatonął, następny także.
W końcu trafiłem także Clemnsona.
Nie na wiele się to zdało, bo pojawiły się samoloty i kolejne eskortowce. Tym razem był to Tribal, który skutecznie zniszczył mi przedziały dziobowe i zmusił do wynurzenia.
Po chwili było po wszystkim. Jakie było moje zdziwienie, jak Zbyszek mówi, mi że od 30 minut próbuje się ze mną skontaktować na Vento, a ja nie odpowiadam . Wyrzuciło go z gry po nie całej godzinie gry :-(. Nie zauważyłem tego i płynąłem dalej. W związku z tym, że ponad 50 % graczy zostało rozłączonych w trakcie gry muszę ją uznać za nierankingową.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#3 Wysłany: 13 Listopad 2014, 07:50
Fajnie, że akurat kiedy nie płynąłem losomator musiał wylosować moją misję jako główną i alternatywną też... A przy okazji misja "Przyafrykański konwój" w losomatorze to "Afrykański konwój" w grze. Nie wiem czemu nazwy są różne.
Szkoda, że większość wywaliło, a chciałem się dowiedzieć jak z przeżywalnością po przeróbce misji.
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#5 Wysłany: 13 Listopad 2014, 09:28
Ale skoro eskorta się tam zleciała za kioskiem prawdopodobnie olka i wiedziała o innym U-Boocie to praktycznie większość eskortowców zajęła się jednym okrętem, a mnie chodziło o to czy jeśli co najmniej 3 okręty (nie zdradzając swojej pozycji) będą atakować konwój to czy eskorta będzie skuteczna czy nie.
I tak jest o 3 lub 4 eskortowce mniej niż w poprzedniej wersji misji z zeszłego rankingu i całość przesunąłem na trochę głębsze wody Wcześniej było chyba 90 metrów pod kilem
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#6 Wysłany: 13 Listopad 2014, 15:26
PL_kanaron napisał/a:
Ale skoro eskorta się tam zleciała za kioskiem prawdopodobnie olka i wiedziała o innym U-Boocie to praktycznie większość eskortowców zajęła się jednym okrętem, a mnie chodziło o to czy jeśli co najmniej 3 okręty (nie zdradzając swojej pozycji) będą atakować konwój to czy eskorta będzie skuteczna czy nie.
I tak jest o 3 lub 4 eskortowce mniej niż w poprzedniej wersji misji z zeszłego rankingu i całość przesunąłem na trochę głębsze wody Wcześniej było chyba 90 metrów pod kilem
Jeśli miałbym coś tej misji zmienić to 2 punkty:
1 - przede wszystkim na tym akwenie powinny działać "siódemki" a nie dziewiątki, tym bardziej w wersji B
2 - mimo wszystko 130 metrów to mało na ucieczkę w tym roku, trzeba iść na głębsze wody
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#7 Wysłany: 13 Listopad 2014, 15:32
Nad U-Bootami się na przyszły sezon zastanowię, może je zmienię, ale czy zwiększę ilość wody pod kilem to nie wiem, może troszkę, chodziło mi o misję na płytszych wodach. W tamtym roku pewnie też się zdarzyło, że konwój płynął przez płytsze wody gdy został przechwycony przez U-Booty.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 13 Listopad 2014, 15:32, w całości zmieniany 1 raz
1 - przede wszystkim na tym akwenie powinny działać "siódemki" a nie dziewiątki, tym bardziej w wersji B
Przecież IX oprócz dalekich akwenów patrolowały też te same akweny co VII.
Inna sprawa, że na TAKI akwen to by nawet siódemek nie wysłali, ale to detal
#11 Wysłany: 13 Listopad 2014, 18:52
Aha, co do pola minowego to ja się zastanawiam czy ono w ogóle tam jest... Nikt nigdy się na nie nie natknął przy testach. Ja też go nigdy nie widziałem, a przy testach przepłynąłem wzdłuż całe pole.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#15 Wysłany: 13 Listopad 2014, 21:28
PL_kanaron napisał/a:
Aha, co do pola minowego to ja się zastanawiam czy ono w ogóle tam jest... Nikt nigdy się na nie nie natknął przy testach. Ja też go nigdy nie widziałem, a przy testach przepłynąłem wzdłuż całe pole.
Szkoda ze Finek juz nie puszcza moich misji. W jednej z nich sa pola minowe, to bys zobaczyl kal sie je tworzy.
#16 Wysłany: 13 Listopad 2014, 21:38
W sumie to mi się wydaje, że zrobiłem wszystko jak trzeba, ale... nie wiem czy działa i nie ma na to dowodów (czyt. nikt jeszcze nie wyleciał w powietrze ). Zawsze można moją misję otworzyć w edytorze i zobaczyć czy jest wszystko ok.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 13 Listopad 2014, 21:39, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#17 Wysłany: 13 Listopad 2014, 23:05
PL_kanaron napisał/a:
W sumie to mi się wydaje, że zrobiłem wszystko jak trzeba, ale... nie wiem czy działa i nie ma na to dowodów (czyt. nikt jeszcze nie wyleciał w powietrze ). Zawsze można moją misję otworzyć w edytorze i zobaczyć czy jest wszystko ok.
Moja misje grano raz. Zabawa przednia, polowa graczy wyleciala na minach, wlacznie z niejakim "komandorem" Wiec dzialaja jak trzeba. Postawanie samego pola (w sensowny sposob) nie jest takie proste. Troche zabawy z tym jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum