Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#42 Wysłany: 7 Marzec 2014, 18:21
Miałem na mysli wsparcie wyobraźni kapitanów aby uniknąc paradoksów np. że jeden przepłynie ocean wzdłuz dwa razy zanim drugi dopłynie do Norwegii. Ludzie nie wiedzą gdzie w aktualnej chwil znajduje sie ich okręt i jak skala czasu rzeczywistego przekłada sie na przyjęty czas gry.
Przykład: wykrywam potencjalny cel idący w kierunku konkretnie wyliczonym, z szacunkowych obliczeń wychodzi że jesli utrzyma kurs i predkosc to dotrze za 5 dni do przylądka gdzie łatwo go będzie przechwycić jesli pojde szerokim łukiem na wyprzedzenie. Wiec pytanie za ile dnie realnych rozegramy ta akcje w grze?
Podstawowym pomysłem lokalizacyjnym moze być podawania bieżącego czasu historycznego regularnie co jakiś czas.
edit: do raportów o jednostkach wypadaloby dodac ich ostatnia znana pozycje, moze czasem kierunek
Ostatnio zmieniony przez majama 7 Marzec 2014, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
To przykładowy wygląd raportu.... Datę tu widzę, pozycje graczy widzę.... 1 runda to około 3-4 dni (10 rund na miesiąc). Śledzenia celów też w instrukcji podałem... To nie wiem, do czego pijesz... Toż mapka w każdej rundzie będzie.
#44 Wysłany: 7 Marzec 2014, 21:37
a nic nie wiedzialem ze mapka bedzie aktualizowana (chyba teraz nie jest aktualna), nie odbieraj moich pytan jako agresji, zobaczymy co wyjdzie, na razie chyba nikt nie wie dokladnie
Na razie (w rundzie 1) mapka jest pusta, bo jesteście w Wilhelmshafen...
Dobra, bo nie rozumiałem o co chodzi. Tak, mapka bedzie aktualizowana co rundę i będą pozycje WASZYCH U-Bootów + Wilczych Stad w których uczestniczycie oraz wykryte przez was/wasze Stada konwoje
#48 Wysłany: 8 Marzec 2014, 22:49
Staralem sie wyjac te grafiki i wcale nie tak łatwo, trzeba sie znac na programach do tego. Skupilem sie na dwoch które jak przypuszczam sa najbardziej potrzebne, wklejam to co uzyskałem
No, to już prawie 13 miesięcy od pomysłu PBF na forum, a ponad rok od ruszenia naszego pierwszego PBF "Szare Wilki".
Po Szarych Wilkach planuję Admirałów Arktyki, a po nich Kierunek Pacyfik (czyli to samo, co Szare Wilki, ale Hamerykańska Cicha Służba.)
16 Luty 2014, 16:29 - Pomysł PBF
1 Marzec 2014, 23:22 - PBF "Szare Wilki" ruszają w planach
7 Marzec 2014, 20:32 - PBF "Szare Wilki" ruszają
Listopad/Grudzień 2014 - pomysł PBF "Admirałowie Arktyki"
30 Grudzień 2014, 22:51 - PBF "Admirałowie Arktyki" rusza w planach
Luty/Marzec 2015 - pomysł PBF "Kierunek Pacyfik" rusza w planach
29 Sierpień 2015 - PBF "Admirałowie Arktyki" zostaje ukończony i jest gotowy do grania
No, historia PBF się rozwija
A na deser załącznik
Od czegoś trzeba zacząć.jpg Litery to moje kodowanie hexów... AA00 to lewy, górny róg mapy. Na zachód mapę mam do Ceylonu... Ale myślę, czy nie przesunąć o 5 pól do Sumatry... W końcu kto tam popłynie niby?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#53 Wysłany: 29 Sierpień 2015, 17:50
super :-), wątek się rozwija. Będzie ciekawie
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum