Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#41 Wysłany: 30 Maj 2015, 22:17
Wynurzamy się. Sprawdzić okręt.
Funkel nadaj do bazy:
Zatopiono dwa statki: 13000 BRT. Lekkie uszkodzenia. Straciliśmy kontakt z konwojem. Kontynuujemy przeszukiwane sektora. Wennemann
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 30 Maj 2015, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
U-571 kołysał się na falach. Dziurę szybko zlokalizowano, w pobliżu zbiornika paliwa, ale ciemność uniemożliwiała dokładne sprawdzenie uszkodzenia, a zapalenie światła, gdy w pobliżu mógł czaić się wróg, mogło sprowadzić na nich kłopoty. Inżynier pokręcił głową i powiedział:
-Albo przynoszę lampę, albo dopiero o poranku będę w stanie określić pełny stan okrętu.
W najbardziej optymistycznej sytuacji straty ograniczały się do zranionej dłoni pierwszego oficera. Kapitan zszedł pod pokład, gdzie nawigator kreślił kursy nad mapą. Ostatni znany kurs konwoju wynosił około 100, a konwój był na północ od nich. Aby wrócić do patrolowania powinni udać się kursem 260.
-Kapitanie, w którą stronę płyniemy?
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#43 Wysłany: 31 Maj 2015, 17:51
Wkrótce świta. Płyniemy na NEE. Spróbujemy odnaleźć konwój w ciągu dnia. Sprawdzimy także uszkodzenia.
Świt był osobliwie nieprzyjazny. Poranne zanurzenie wykazało, że konwój jest prawdopodobnie na północ od nich (o ile usłyszeli na hydrofonie ten sam konwój), a na dodatek okazało się, że U-571 zostawia za sobą ślad oleju. Ocean był wzburzony i mechanik stwierdził, że nie da się nawet próbować dokonać napraw, jeżeli okręt ma poruszać się do przodu.
-Musimy ustawić się z falami i iść z nimi - powiedział, wskazując na południe - Wtedy można cokolwiek spróbować.
#45 Wysłany: 31 Maj 2015, 18:56
W takim razie, odpuszczamy konwój. Musimy zatamować przeciek.
Mechanik - wiesz co masz robić.
Funkel - nadaj do BdU informację o przypuszczalnej pozycji konwoju oraz informację, że wstrzymujemy pościg by dokonać napraw.
Próby napraw trwały do popołudnia. Za każdym razem jednak okazywało się, że jednak nie było to właściwe miejsce przecieku. Uspokojona woda cały czas ciągnęła się za nimi, wskazując na wyciek ropy. Mechanik mógł już tylko rozłożyć ręce i powiedzieć:
-Bez stoczni nie dam rady nic więcej zrobić.
#47 Wysłany: 31 Maj 2015, 21:14
Niedobrze. Nasza sprawność bojowa jest mocno ograniczona.
Funkel, nadaj do BdU:
Wracamy do bazy z powodu wycieku paliwa. Wennemann.
Pierwszy - wyznacz kurs. Pełna prędkość. Przez Biskaje ostrożnie.
Wkrótce stało się jasne, że bitwa z konwojem zakończyła się szybciej, niż się zaczęła. Drugi okręt także nie odnalazł konwoju i BdU poleciło pozostałym U-Bootom wracać na pozycje patrolowe.
3 X 1942 U-571 znalazł się na podejściu do Biskajów, gdzie BdU poleciło spotkać się z wychodzącym na ocean U-574 Hansa Lange. Operacja przekazania krzyża Biskajskiego odbyła się bez problemów i U-571, wciąż ciągnący za sobą ślad ropy, skierował się ku Francji.
#49 Wysłany: 2 Czerwiec 2015, 12:52
Zaraz będziemy w domu. Lew nie będzie zadowolony, że wracamy z taka ilością rybek w wyrzutniach. Niestety pechowe uszkodzenie zbiorników, nie dało mi wyboru. Ważne, że nie wracamy z pustymi rękami. Okręt też w zasadzie jest w dobrym stanie, więc myślę że powrót na Atlantyk nastąpi raczej szybciej, niż później.
Ale najtrudniejszą część mamy jeszcze przed sobą. Płyniemy ostrożnie. Wachta obserwujcie horyzont i wskazania krzyża. Uważajcie na samoloty i okręty podwodne, które na pewną czają się gdzieś w okolicy.
Gdy wreszcie 8 października U-571 dotarł do bunkra, Klaus odetchnął. Choć spędzali dnie w zanurzeniu, to i nocami wiele razy krzyż zmuszał ich do zanurzenia. Ostatecznie żaden atak nie nastąpił, ale i tak atmosfera była nerwowa.
Za to w St. Nazarie sytuacja odwróciła się. Była miła i spokojna. Andreas, poprzedni dowódca Klausa, powitał ich w doku i po posypaniu się odznaczeń (co prawda żadne nie mogło równać się z Krzyżem Rycerskim), zabrał go samochodem do budynków flotylli. Po drodze dużo wypytywał o pierwszego oficera, co wkrótce przedstawiło dobrą/złą wiadomość. Był to ostatni patrol pierwszego na U-571, który miał jeszcze w tym roku objąć dowództwo nad nowym U-Bootem.
Z tą jednocześnie dobrą i złą wiadomością, Klaus zabrał się za pisanie raportu. Panowała cisza i spokój. Były to idealne warunki. Tylko gromadzące się na horyzoncie chmury burzowe zasiewały w nim jakiś niepokój.
#51 Wysłany: 8 Czerwiec 2015, 13:10
Raport z działań bojowych U-571
9 września 1942r.
U-571 wyruszamy w kierunku BD66, na spotkanie z Hacklanderem. Zarządzam pełny alarm bojowy przez cały planowany okres rejsu przez Biskaje.
9 września 1942r. wieczorem
Zgodnie z rozkazami, zmieniamy kurs na BF3. Okręt ma za zadanie zaatakować flotę inwazyjną.
12 września 1942r.
Osiągnęliśmy pozycję w rejonie Le Havre. Brak aktywności wrogiej floty
14 września 1942r.
Zauważony 3 krążowniki w asyście niszczycieli. Odległość ok. 7km. Brak możliwości skutecznego ataku. Wysłano meldunek o kontakcie.
15 września 1942r.
Kierujemy się na BD66, by spotkać się z U-460 i przekazać Metox
22 września 1942r.
Spotkanie z U-460 Schnoora. Przekazano Metox. Pobrano część niepotrzebnego paliwa, zwiększając możliwości patrolowe o kilka dni. Kierujemy się na AK55
30 września 1942r.
Zauważono konwój. Wysłano meldunek do BdU i rozpoczęto śledzenie celów.
30 września 1942r. noc
Razem z U-258 atakujemy. Celujemy w zbiornikowiec oraz frachtowiec. Frachtowiec tonie (ok.5500BRT). Zbiornikowiec (8000 BRT) prawdopodobnie zatopiony – zauważone 2 trafienia. Kontratak eskorty nieskuteczny. Przeładowujemy torpedy do ponownego ataku.
W trakcie drugiego podejście, zostaliśmy zauważeni i ostrzelani przez eskortę. Pierwszy oficer jest niegroźnie ranny. Kiosk i zbiorniki są uszkodzone – mamy wyciek paliwa. Gubimy eskortę schodząc w głębiny.
1 października 1942r.
Straciliśmy kontakt z konwojem. Niestety nie da się usunąć przecieku ze zbiorników. Nadal tracimy paliwo. Podejmuję decyzję o powrocie do bazy.
3 października 1942r.
Spotkanie z U-574r. Odbieramy Metox.
8 października 1942r.
Docieramy do St. Nazarie. Patrol zakończony.
Wstrzelono 4 torpedy. Zatopiono 2 statki ok. 13000BRT.
Raport sporządził
Oberleutnant Klaus Wennemann
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum