Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Jak wiecie szykuję PBF Admirałowie Arktyki... Zacząłem od przerobienia instrukcji PQ-17
I patrzę na instrukcję. Brzmi skomplikowanie. Ale z drugiej strony gracz dowodzący np. lotniskowcem nie musi znać zasad ataków OP... Więc sądzę, że jak jeszcze graczom się kroczek po kroczku z przykładem pokaże, to pójdzie i bez czytania
Admirałowie Arktyki - pełna.pdf Nie czytać :D Za dużo tego
Pomyślałem, że w walce chyba pominę tą zasadę przymusu łączenia niszczycieli... I tak zapewne się je połączy w atak, a jak gracz będzie miał specyficzny pomysł, to czemu nie. W końcu to nie planszówka, gdzie jest limit żetonów.
Zebrałem już krążowniki (i dorzuciłem okręty przeciwlotnicze też) w jeden plik.
Konwój PQ-5 idzie w morze (szyk obronny przeciw nalotowi na obrazku)
A - 2 niszczyciele klasy A-I... Siła p-lot * - mogą tylko się bronić
B- 8 frachtowców. W związku na ogromną liczbę mają siłę P-Lot 1. Jeżeli same nie są atakowane, mogą wesprzeć ogniem niszczyciele (A) lub krażownik (B)
C - krążownik. P-lot 1. Służy jako bateria P-lot. Jeżeli nie jest atakowany, może wesprzeć ogniem pola B, D, F, G.
D - podobnie jak B, tylko mogą wesprzeć pola B i E
E - 4 niszczyciele klasy J-R. Siła P-lot 1. Mogą wspierać pole D.
F-G - eskortowce. Siła p-lot *. Tylko mogą się bronić.
Niemcy wysłali 2 skrzydła Junkersów do ataku. Uznali, że pierwsze skrzydło zaatakuje krążownik, drugie niszczyciele A-I.
Krążownik strzela do atakującego skrzydła. Statki handlowe z pola D nie są atakowane, to mogą wesprzeć krążownik. Statki handlowe z pola B mogą wesprzeć albo krążownik, albo niszczyciele.
Więc siła P-lot przeciw atakom wygląda:
* (1 kość, tylko w obronie) dla niszczycieli
2 dla krążownika (1 własny, 1 za frachtowce z pola D)
i 1 kość do rozdysponowania. (za frachtowce z pola B)
Ten nalot na krążownik pewnie ma specjalny cel. Bez krążownika ochrona p-lot konwoju jest bardzo słaba, a i niszczyciele niemieckie mogą zaatakować słabo broniony konwój. Z drugiej strony utrata niszczycieli może pomóc w ataku U-Bootów... Gracz staje przed dylematem...
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#7 Wysłany: 7 Sierpień 2015, 10:47
Wygląda ciekawie. Robiłbyś co jakiś czas zdjęcia planszy w trakcie gry i publikował, np. po zakończonym rozdziale.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 7 Sierpień 2015, 10:48, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#9 Wysłany: 7 Sierpień 2015, 14:16
Tę którą rozstawiasz. To jest bardzo ciekawe.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Tak brzmi niezbyt, jako duża ilość pracy. Ale każda pozycja to dodatkowy żeton do zrobienia (i to jest większość pracy)...
No to zostały mi jeszcze tylko Niemieckie okręty oraz okręty podwodne (ogólnie 3 żetony dla Rosjan, Niemców i Aliantów Zachodnich)... I grafika do Admirałów Arktyki będzie gotowa
No to dowódca Grupy Operacyjnej ma problem.
Poranek zaczął się niewinnie. Rosjanie wykryli niemieckie frachtowce zmierzające z zaopatrzeniem do Kirkeness i wysłali swoje niszczyciele z Murmańska, aby je przechwycić. Ale problem okazał się poważniejszy. Brytyjskie OP patrolowały wyjście z Narviku, tymczasem to Rosyjskie OP pilnowały właściwego Fiordu. Ciężkie Niemieckie jednostki wyszły w morze, dokładnie pomiędzy konwojami PQ i QP. Jeżeli idą przechwycić konwój PQ, to grupa jest na dobrej pozycji... A jeżeli zmierzają do konwoju QP? Może ruszyć na pełnej mocy w pościg i spróbować doprowadzić do bitwy lub przestraszyć Niemców, ale lotnictwo zaobserwowało U-Booty pomiędzy Niemiecką grupą, a Brytyjską. Konwój stanowi łatwy kąsek dla Pancerników... Czy rozproszyć konwój QP? Admirał musiał podjąć teraz właściwą decyzję...
Teraz nadeszła chwila prawdy.....
Admirałowie Arktyki PBF - już wkrótce!
PQ-17.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 208.66 KB
Zabawki admirałów.jpg Zrobione na podstawie żetonów do PQ-17
Pierwsza operacja będzie samouczkowa. PQ6. Potem od PQ12 ruszamy ciągiem.
No i podczas tej operacji będę dawał masę podpowiedzi (jak te wyskakujace okienka), aby po tej grze każdy potem mógł już sam w pełni wykorzystać swoje możliwości.
I można go wyłączyć. Po prostu wtedy uznam, że obie instrukcje przeczytałeś ze zrozumieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum