Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Dodam ze Błyskawica stracila kotły podczas wybuchu na pokladzie , (po wojnie) od tego czasu stoją zdemontowane . /// Jesli chodzi o torpedownie to jest to betonowa, nie warta wiekszej uwagi ,bardziej polecał bym pochodzic nieopodal jej po plazy z wykrywaczem metalu , moze cos ciekawego sie znajdzie . Bardzo Udane zdjecia udało sie zrobic MTP, ale w naszym miescie co jaakiś czas przyplywa jakis smakowity kąsek warty uwagi . A teraz bardziej polecał bym odwiedzic muzeum Marynarki wojennej jakie znajduje sie nicale 500m od Błyskawicy . Albo przejsc po klifach tak zwanej gdynskiej "dzikiej plazy" - w lesie znajdują sie podstawy od baterii nabrzeżnyc i podziemne korytarze , co prawda nie jest to linia Maginota ale na spacerek w sam raz .
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 52 Skąd: Stettin
#22 Wysłany: 29 Sierpień 2005, 10:31
Cytat:
Dodam ze Błyskawica stracila kotły podczas wybuchu na pokladzie , (po wojnie) od tego czasu stoją zdemontowane . /// Jesli chodzi o torpedownie to jest to betonowa, nie warta wiekszej uwagi ,bardziej polecał bym pochodzic nieopodal jej po plazy z wykrywaczem metalu , moze cos ciekawego sie znajdzie . Bardzo Udane zdjecia udało sie zrobic MTP, ale w naszym miescie co jaakiś czas przyplywa jakis smakowity kąsek warty uwagi . A teraz bardziej polecał bym odwiedzic muzeum Marynarki wojennej jakie znajduje sie nicale 500m od Błyskawicy . Albo przejsc po klifach tak zwanej gdynskiej "dzikiej plazy" - w lesie znajdują sie podstawy od baterii nabrzeżnyc i podziemne korytarze , co prawda nie jest to linia Maginota ale na spacerek w sam raz .
mialem zamiar przeszukac plaze kolo torpedowni ale niestety byle w sobote tam i o glupiej godzinie wiec ludu od cholery a potem wpadalem jeszcze na Hel i znalazlem Helm Niemiecki z Wrzesnia 1939 z dziura wlotowa po pocisku
Mala prosba do wszystkich bo widac jeszcze tego nie zauwazyliscie. Kasujcie nicka z znacznikow bbcode tak by byl sam [ quote ]. Jest to niezalezne od nas a jedynie ustawien serwera i niestety cytowanie z uwzglednieniem nickow nie dziala na naszym forum.
PL_-Egon-
Acha - zapomnialem dodac ze plaza w tamtym rejonie - to wlasnie rejon turystyczny, a na torpedownie plynie sie w pław . /// Na sporym odcinku plazy na zachód od torpedowni warto popatrzec, na klifach znajduje sie czynna baza wojskowa(chyba magazyny) - wewnętrzny płot bazy jest jest bardzo nietypowy - bo bardzo stary, miejscami zniszczony przez powalone drzewa , i jest na nich instalacja elektryczna - czyli płot kiedyś był pod napięciem , nie wiem czy ma to jakis związek ze torpedownia czy bardziej z tym co bylo długo po wojnie :
Imię: Konrad
#24 Wysłany: 24 Marzec 2006, 23:02
Część 1 - przekazanie dokumentów w saloniku dowódcy ORP Błyskawica
Od lewej siedzą:
Walter Pater - historyk
Dowódca ORP Błyskawica
kmdr.S.Kudela dyrektor MMW w Gdyni
Dyskusja merytoryczna na temat historii ORP Orzeł z kmdr. Walterem Paterą prowadzona przeze mnie.
Symboliczne przekazanie, tzw. minutka dla prasy.
A oto i przedmiot.
A oto i zdjęcie ściany saloniku dowódcy na ORP Błyskawica, w którym pozowlono mi nawet palić
Potem przenieśliśmy się do portu wojennego w Gdyni na pokład Kobbena i Kilo
Zwiedzaliśmy i zaglądali w każdy kąt. Zdjęcia z wnętrza są zakazane.
Po tym przeszliśmy do właściwego sympozjum na temat dziejów wojennych ORP Orzeł oraz dowódcy okrętu kmdr.Kłoczkowskiego. W początkowej fazie dyskusji pojechałem z oragnizatorem naszego sympozjum w siedzibie sztabu 3 Flotylli Okrętów po pizzę. Zrobił się bałagan i każdy słuchał tylko siebie. Po powrocie z pizzą, Thomsen zarządził ciszę i pozwolono mi mówić ponieważ przywiozłem ze sobą dokumenty z rozprawy, zeznania pozostałych członków okrętu i wiele innych ciekawych rzeczy:
Udzielam wykładu zwracając uwagę uczestniczących w sympozjum na ważne aspekty, które wyłowiłem podczas lotu czytając dodatkowe materiały.
Dyskusja rozgożała na dobre:
Zalazły się mapy morskie, które nam bardzo pomogły:
Ja bym chetnie TYPHOONA albo DELTE zobaczyl. Niestety prawdopodobienstwo, ze ktorys z tych okretow zawinie do Polskiego portu jest mniej niz nikle ( Albo chociaz taka Alfe... (
#26 Wysłany: 22 Czerwiec 2006, 23:32
PL_Marko Ramius napisał/a:
Ja bym chetnie TYPHOONA albo DELTE zobaczyl. Niestety prawdopodobienstwo, ze ktorys z tych okretow zawinie do Polskiego portu jest mniej niz nikle ( Albo chociaz taka Alfe... (
Prawdopodobieństwo jest równe zero, bo wszystkie trzy typy albo gniją i rdzewieją, albo dogorywają ostatnich dni przykute do kei na cumach. Zresztą oprócz ładnych sylwetek (Alfa) ich wartość bojowa jest raczej marna. Miałem przyjemność na własne oczy zobaczyć w Plymouth oket klasy "Vanguard", świetna zabwka.
Alfy maja (wg. mnie) duza wartosc bojowa. Rosjanie niestety popelmili bardzo duzy blad: wladowali kase na supermocny kadlub ale zainstalowali halasliwy naped. Kretynizm. Co nie zmienia faktu, ze sa dla mnie cudenkami. 900m, 40 wezlow, mocny kadlub... Po prostu cudo.
#28 Wysłany: 23 Czerwiec 2006, 19:49
PL_Marko Ramius napisał/a:
Alfy maja (wg. mnie) duza wartosc bojowa. Rosjanie niestety popelmili bardzo duzy blad: wladowali kase na supermocny kadlub ale zainstalowali halasliwy naped. Kretynizm. Co nie zmienia faktu, ze sa dla mnie cudenkami. 900m, 40 wezlow, mocny kadlub... Po prostu cudo.
Właśnie dlatego, że słychać je jak orkiestrę symfoniczną pod wodą zostały wycofane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum