Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Hej,
W ramach przeczyszczenia wątku udzielę odpowiedzi, ale sam nie zadam zagadki. Może za jakiś czas
Zdjęcie przedstawia ORP Kaszub. To ciekawa historia - torpedowiec zbudowany w Szczecinie w czasach, kiedy to miasto zwało się Stettin. Przyznany Polsce po I wojnie światowej, pewnie w wyniku jakichś uzgodnień wersalskich. Najpierw uszkodził śrubę na mieliznie pod Rewą, a następnie zakończył żywot niedługo po naprawie w Gdańsku, który to z kolei znany był raczej jako Danzig. Bezpośrednią przyczyną był wybuch w kotle dziobowym.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#303 Wysłany: 9 Listopad 2015, 23:54
Dobra to teraz ja....
Plan przedstawia???
hehehehehehehe.jpg 1111
Plik ściągnięto 18 raz(y) 196.86 KB
_________________ capt. TUPOLOV commanding
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 9 Listopad 2015, 23:56, w całości zmieniany 1 raz
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Co to za tłuścioszek, dlaczego budowano go (od położenia stępki do wprowadzenia do służby) ponad 10 lat, kiedy i gdzie został zatopiony oraz kiedy wprowadzono go do służby i po jakim czasie wycofano oddając na złom?
Swoją drogą, dość nietypowa historia, jak się odpowie na te pytania powyżej
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#309 Wysłany: 11 Listopad 2015, 00:10
To Jean Bart
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Zgadza się.
Pancernik budowany w latach 1936-1949 (z przerwą na 1940-1945, gdy zwodowany, ale nieukończony pancernik ewakuowano do Francuskich kolonii). W międzyczasie zatopiono go na płytkich wodach Casablanki podczas operacji Torch. Ostatecznie wycofany do rezerwy w 1961 i złomowany pod koniec lat 60.
Popatrz na jego baterię dziobową i doczytaj sobie trochę bo w mojej podpowiedzi była mała zagadka dla Ciebie. Dizajn z 1921 .:
To może ją podaj wprost, bo w "Nelak i się nie wp... " jakoś nie widzę żadnego sensownego zdania. I o czym niby mam czytać? Bo z tego co piszesz, to doczytać mógłbym wszystko i nie znaleźć.
Ufff ledwie znalazłem to o czym wspominałem. Jednak wcale nie jest tak źle jeszcze z tą moją skrajną sklerozą:
Her general layout, with two four-gun turrets forward, originated with the Dunkerque battleship class. The quadruple turret had first been proposed for France's last pre-World War I battleship projects, the (Normandie, and Lyon-class battleships. The quad turret was also featured on nearly all the French battleship projects in the 1920s,. The "all forward" main battery arrangement was influenced by pre-1921 British battlecruiser projects[8][9] and the Nelson-class battleships.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#317 Wysłany: 12 Listopad 2015, 10:53
Dobra starczy tych przepychanek.
Nowa zagadka, co to za okręt i gdzie zostało zrobione to zdjęcie.
Zagadka.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 141.51 KB
#319 Wysłany: 12 Listopad 2015, 12:24
Klasa Kalev się zgadza. Miejsce wykonania zdjęcia - nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum