Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 4 Grudzień 2015, 13:26 OpenVPN czy Tunngle
Panowie, proszę o Wasze opinie i udział w ankiecie, z jakiego sposobu tworzenia serwerów gry chcemy korzystać.
Tunngle czy OpenVPN
Parę moich komentarzy:
Tunngle
Zalety: ogólnie dostępne oprogramowanie, sprawdzone i przetestowane, są inni gracze w SH3 --> reklama naszego forum,
Wady: wymaga rejestracji użytkownika, oraz jest pełne inwazyjnych reklam, są inni użytkownicy :-), nie związani z naszym forum.
OpenVPN
Zalety: stabilny i sprawdzony w poprzednich rankingach. Obecnie na stałe jest postawiony serwer "basior" na którego można się w każdej chwili podłączyć (wyeliminowało to dawny problem, że nie miał kto postawić "basiora"). Prywatny serwer, na który nikt obcy nie wbije i nie będzie przeszkadzał
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#4 Wysłany: 4 Grudzień 2015, 15:04
OpenVPN lepszy. Na potwierdzenie rejestracji z Tunngla czekałem około 3 miesiące, a danych logowania zapomniałem więc znów czekać 3 miesiące na nowe konto..? Nie.
Dlatego bo znam %$#^% z Tunngla i nie grają nic tylko Sub vs Sub. Na dodatek najczęściej na haksach.
Kiedyś wszedłem dla rechotu - na starcie przywaliłem kolesiowi 4 ryby po całej długości
U -boota a tamten płynie dalej jakby nic się nie stało.
Z resztą co tu się dziwić. Wystarczy wspomnienia przywrócić z UBI 99,9% debili. Tylko ułamek procent grał jak powinien.
Gdy postawiłeś reala - nie trzeba było hasła - żaden nie wszedł... co świadczy o ich skillu
ps. z resztą nie potrzeba nam już więcej nowych debili tutaj
#7 Wysłany: 4 Grudzień 2015, 16:12
Cytat:
Na potwierdzenie rejestracji z Tunngla czekałem około 3 miesiące
Ja zakładałem ostatnio (kiedy zagrałem testowo z Sonarem w SH III na KOTA) i nie miałem tego problemu. Czas oczekiwania wynosił poniżej minuty. Inwazyjności nie zauważyłem (poza momentem włączenia wyłączenia ale 1 kliknięcie mnie nie zbawi) bo mam wyłączone ale przykładowo na pocztę czegoś takiego jak inwazja nie ma.
Zakładając sesje przez VPN odcinamy się od nowych graczy więc mam mieszane uczucia. Kolejnym minusem odstraszającym jest pozyskiwanie kluczy i ogólnie bardziej skomplikowane czynności wymagane od potencjalnego gracza. Dlatego pomimo niewątpliwych walorów VPN jestem za "mniejszym złem" jakim jest Tunngle.
No chyba, że chcecie panowie grać już wyłącznie ze sobą wtedy VPN.
P.S. A nie można używać Tunngle i VPN?
Ostatnio zmieniony przez pepe 4 Grudzień 2015, 16:16, w całości zmieniany 1 raz
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#8 Wysłany: 5 Grudzień 2015, 10:11
Cytat:
P.S. A nie można używać Tunngle i VPN?
Te programy "żrą" się ze sobą. Kiedyś musiałem obydwa usunąć i zainstalowałem tylko OpenVPN, który działał zawsze bardzo dobrze. Jak byłem hostem to nie było z nim problemu.
Z tego co wiem, to nie tylko u mnie te programy za sobą nie przepadały.
Fakt, że trzeba poświęcić trochę czasu na zainstalowanie tego i poustawianie ale warto, później masz spokój.
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 5 Grudzień 2015, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
Ja jakoś jestem za OpenVPN od czasu, jak kiedyś Tungielek robił reseta regularnie o 22:00... Czyli w chwili, gdy zbliżał się koniec patroli...
Może to były przypadki... Ale jakoś wtedy to Tungle się zraziłem.
trzeba poświęcić trochę czasu na zainstalowanie tego i poustawianie
Właśnie o to chodzi. Nawet intuicyjnie wiem, że VPN będzie działał lepiej i odseparuje sesje od niepożądanych elementów. Tyle, że nikt ad hoc nie dołączy do sesji a potencjalni nowi gracze krzywo będą patrzeć na wymóg instalowania sobie "skomplikowanego programu" i do tego "gryzącego się" z tym, co używa 90% innych graczy. Dlatego warto się zastanowić dalekowzrocznie czy ceną komfortu nie będzie granie wyłącznie we własnym gronie.
Bo może wady jak 3-miesięczne oczekiwanie na aktywację, inwazyjność reklam, gryzienie się z wszystkim innym to trochę legendy zbudowane na niechęci do bardzo dawnych wersji.
Zainstalowałem VPN już parę dni temu, wprawdzie klucza nie posiadam ale nie zauważyłem by gryzł się z Tunngle.
A szczerze mówiąc oba programy są mi niepotrzebne i raczej nie będę ich używał ale moim zdaniem zamykanie się na nowych graczy jest mało rozsądną opcją.
I żeby nie było - ja jestem wielkim przeciwnikiem programów trzecich do sesji MP. Niezależnie czy to steam, tunngle czy hamachi. Często nie gram MP bo właśnie odrzuca mnie stosowanie czegoś co uważam za crap. Ale jeśli wy Panowie i tak nie macie wyjścia to radzę jeszcze raz przemyśleć sprawę. Bo mój głos w ankiecie liczy sie tutaj bardzo mało skoro raczej nie będę korzystał ani z Tunngle ani VPN.
Zainstalowałem VPN już parę dni temu, wprawdzie klucza nie posiadam ale nie zauważyłem by gryzł się z Tunngle.
Bez klucza nie użyjesz VPN... więc po czym wnosisz, że nie gryzie się? Bo pozornie oba działają... Ale potem okazuje się, że LAN oznacza np. tylko i wyłącznie Tungle, bo tungielek sobie priorytetuje połączenie i gry na VPN nie widzisz.
Bez klucza nie użyjesz VPN... więc po czym wnosisz, że nie gryzie się?
Wnoszę po tym, że wirtualne karty sieciowe czy też sieci mam od momentu zainstalowania a nie dopiero przy włączeniu. Hamachi nawet nieodpalone gryzło sie z priorytetami połaczeń i przykładowo uniemożliwiało granie w MP przez Direct Play.Stąd wnioskuję, że się nie gryzie przynajmniej kiedy oba programy nie działają razem. No bo przecież nie ma chyba wymogu włączania Tungla i VPN jednocześnie, prawda?
Wczoraj hostowałem sesje DW i wszystko było ok mimo zainstalowanego Tunngle i VPN.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#14 Wysłany: 5 Grudzień 2015, 17:14
W takim razie zapraszam dzisiaj na patrol SH3 na OpenVPN. Zobaczymy, czy serwer działa i czy wszystko jest ok.
#16 Wysłany: 5 Grudzień 2015, 23:36
OpenVPN i "basior" działa bez problemów. Przetestowane z sNr i Olkiem
Dzięki PL_Mirko.
adres to: 91.233.114.53 1194
Jest to ten sam serwer, na którym postawiłem Team Speaka. Teraz każdy może zahostować grę.
#18 Wysłany: 26 Maj 2016, 19:58
Wracam do tematu. Może jednak Tunngle ???? Gry DW wychodzą.
A można i nasze forum zareklamować na forum światowym.
pepe [Usunięty] Kommodore
#19 Wysłany: 26 Maj 2016, 20:01
Nie przepadam za Tunngle ale faktycznie sprzyja to rozgrywkom. Kilku aktywnych graczy w DW zaczęło przychodzić na sesje.
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#20 Wysłany: 26 Maj 2016, 22:22
Myślę że z Tunngle trzeba korzystać jedynie by znajdywać nowych graczy, jak pokazały sesje DW gry na tunngle są nie stabilne w porównaniu do np Direct Play, a stabilność na OPEN VPN jest świetna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum