Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Zapraszam wszystkich zainteresowanych do obejrzenia (i ew. dyskusji) jak może wyglądać w niedalekiej przyszłości pełnoskalowy konflikt dwóch największych obecnie mocarstw.
Materiał dość długi jednak od tego momentu (około 1h 21') są już pytania słuchaczy (jeszcze nie przebrnąłem tej części).
Ta koncepcja to coś co można porównać z opracowaniem "Blitzkriegu" przed II WŚ.
Wytycza ona kierunki strategiczne rozwoju poszczególnych sił zbrojnych, ukazuje możliwe warianty działania (od dalekiej blokady poprzez bliską aż do uderzenia w głąb Chin) itp.
Materiał wart zapoznania o tyle, że może ukazać dzisiejszy sposób myślenia analityków wojskowych i planistów.
Co ciekawe to nie jest żadne SF tylko rzecz, która dzieje się na naszych oczach.
Dodaję kilka dokumentów odszukanych w sieci jako załączniki.
Przyjemnego słuchania.
Ostatnio zmieniony przez pepe 15 Grudzień 2015, 20:18, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 15 Grudzień 2015, 21:46
Długie, ale ciekawe. Dzięki.
To może być kopalnia pomysłów na misje do DW.
cytat:
Amerykanie przyzwyczaili się do wojowania z przeciwnikami słabymi, że mogą podpłynąć i bombardować ... ile wlezie
i
otóż Chińczycy na to nie pozwolą, mają zdolność niszczenia baz
trafiła kosa na kamień.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 15 Grudzień 2015, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#3 Wysłany: 15 Grudzień 2015, 22:28
Myślę, że amerykanie nieco przespali odpowiedni czas na właściwe przygotowanie się do zaistniałej sytuacji. Koncepcja może być słuszna choć niekoniecznie w takich wariantach jak obecnie. Pytanie brzmi kiedy masa przekroczy próg krytyczny. Teoretycznie do 2049 r. Chiny mają utworzyć "Jedwabny szlak 2.0" i będzie prawdopodobnie za późno na wariant "dalekiej blokady".
Niemniej jednak aż prosi się o zrealizowanie kampanii pod DW z wykorzystaniem zawartych wyżej koncepcji.
Ciesze się, że ktoś w to zajrzał
P.S. powyższe pdfy zamieściłem choć jeszcze nie miałem czasy się z nimi dokładniej zapoznać. Na razie przejrzałem skrupulatnie tylko dwa z nich a resztę pobieżnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum