Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#323 Wysłany: 12 Listopad 2015, 20:27
Zgadza się to Kalev w Talinie.
Zadajesz zagadkę Finku.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Aż boję się, co za dowcipne\zgryźliwe (niepotrzebne skreślić) uznałeś za prawidłowe, ale odpowiem historycznie.
Gdyż w XIX wieku, gdy ustalano te zasady, kobiety i dzieci uważano za istoty słabe i nieporadne w odróżnieniu od mężczyzn i jako takie należało otoczyć specjalną opieką. Do tego kobiety i dzieci traktowano jako gwarancje "przetrwania" i niezbędny element społeczeństwa, a ustalanie wieku górnego (jako jednostki mniej przydatne) uchodziłoby za wielki faux pass i brak odpowiedniego szacunku dla doświadczenia, które z wiekiem przychodzi.
Oczywiście korzenie tych zasad sięgają dalej, ale to podczas rewolucji przemysłowej się ukrystalizowało.
Brytol na bank. Tylko polacy i brytole tak brzydko malowali J.R
Ostatnio zmieniony przez sNr 19 Listopad 2015, 20:11, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#332 Wysłany: 19 Listopad 2015, 20:29
Bingo! To właśnie HMS Conqueror wracający do portu z wywieszoną flagą. Ta tradycja podwodniaków wzbudziła wtedy spore kontrowersje (bo przecież na "Belgrano" służyli LUDZIE! Co więcej to byli żywi ludzie!).
Tu całe zdjęcie plus dwa dodatkowe:
Ostatnio zmieniony przez pepe 19 Listopad 2015, 20:32, w całości zmieniany 2 razy
Nie wiem, o co chodzi z panną młodą, ale podejrzewam, że chodzi o kuka z ORP Orła, co się wkurzał, jak torpedyści na urządzeniach do "podgrzewania" torped sobie smażyli cośtam ("Kapitanie, te cholery mi znów prąd kradną!")
nie - no nie był ORP Orzeł Finek a że mam dobry dzień - następną zagadkę zadaje Finek bo był najbliżej.
jej rozwiązanie znajdziecie w książce 'Torpeda w celu' i tam była ta sekwencja. zaś panna co porwała - była brytyjskiego pochodzenia i porwała omyłkowo anglika zamiast polaka (taka była mała zmyła ale naprowadzenie na źródło)
Ostatnio zmieniony przez sNr 20 Listopad 2015, 12:23, w całości zmieniany 2 razy
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#337 Wysłany: 20 Grudzień 2015, 22:27
Nie ma chetnych....
OKi to ja.
4 dowódców i ich 4 okrety jakimi dowodzili, prosze wymienic nazwiska dowódców oraz numery taktyczne okretów
Imię: Piotr
Ulubiona Gra: WoT Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 112 Skąd: Reda
#338 Wysłany: 9 Styczeń 2016, 11:42
Znalazłem...
Od lewej: Erich Topp, Claus Korth, Engelbert Endrass i Herbert Kuppisch.
1. Erich Topp - U-57, U-552
2. Claus Korth - U-57, U-93
3. Engelbert Endrass - U-46, U-567
4. Herbert Kuppisch - U-58, U-94, U-516, U-847
Źródełko: KLIK KLIK
Dobrze ?
_________________ "O ile możności żyć bez zwolenników. Jak niewiele znaczą zwolennicy, pojmuje się dopiero wtedy, kiedy się przestało być zwolennikiem swoich zwolenników." Friedrich Wilhelm Nietzsche
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#340 Wysłany: 9 Styczeń 2016, 13:46
Tą oto odpowiedzią, Kempczoł zakończył zeszłoroczną edycję tematu.
Zamykam temat.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum