Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 9 Styczeń 2016, 13:48 Zagadka - 2016
Kempczol, jako że odgadłeś ostatnią zagadkę, to do Ciebie należy pierwszy cios .
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Piotr
Ulubiona Gra: WoT Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 112 Skąd: Reda
#2 Wysłany: 9 Styczeń 2016, 17:15
Mam nadzieję, że moja zagadka nie będzie coverem. No i nie będzie zbyt trudna. Co to jest ?
_________________ "O ile możności żyć bez zwolenników. Jak niewiele znaczą zwolennicy, pojmuje się dopiero wtedy, kiedy się przestało być zwolennikiem swoich zwolenników." Friedrich Wilhelm Nietzsche
Imię: Piotr
Ulubiona Gra: WoT Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 112 Skąd: Reda
#4 Wysłany: 9 Styczeń 2016, 22:26
Za łatwe, czy to już było ?
Zgadza się !
Twoja kolej...
_________________ "O ile możności żyć bez zwolenników. Jak niewiele znaczą zwolennicy, pojmuje się dopiero wtedy, kiedy się przestało być zwolennikiem swoich zwolenników." Friedrich Wilhelm Nietzsche
To jest brytyjski SSN klasy Valiant albo jej rozwinięcie Churchill (praktycznie nie do rozpoznania). Co do nowinki to dokładnie nie pamietam, oba okręty były udane przy czym bardziej ciche niż amerykańskie odpowiedniki w tamtym czasie.
Może w przypadku Valianta chodzi o nowinkę w postaci pierwszego brytyjskiego reaktora atomowego? Wcześniejszy typ Dreadnought miał amerykański S5W.
Jesli to Churchill to może chodzi o pociski ASM?
Cholera nie wiem
W każdym razie to bardzo charakterystyczna sylwetka brytyjskich SSN
EDIT:
A może to jest jednak właśnie Dreadnought? W tym wypadku nowinką by było samo posiadanie pierwszego SSN w RN.
Ostatnio zmieniony przez pepe 10 Styczeń 2016, 00:45, w całości zmieniany 1 raz
No faktycznie za bardzo namieszałem i pół floty wyszło. To dlatego, że początkowo pomyliłem okręt z Valiantem/Churchillem ale po kilku minutach stwierdziłem, że to jednak HMS Dreadnought a nie chciałem kasować tego co napisałem wcześniej.
Następnym razem przy kilku odpowiedziach zaznaczę, którą należy traktować jako ostateczną (najlepiej ostatnią ).
Zagadkę dam wieczorem, jak wrócę do domu bo teraz nie zdążę a z tel. mam trudniej z wklejeniem zdjęć.
pepe [Usunięty] Kommodore
#9 Wysłany: 10 Styczeń 2016, 21:38
Proszę podać co to za typ okrętów, jakiej marynarki i najsłynniejszej operacji, w której brał udział.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 10 Styczeń 2016, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#11 Wysłany: 10 Styczeń 2016, 22:27
Brawo, chodziło o Operation Praying Mantis - czyli jak się wkurzyli amerykanie na wojnę tankowców i zatopili powyższy okręt klasy Alvand - wcześniej Saam (jeszcze wczesniej brytyjski Vosper).
Dokładnie.
Gdy B-17 tego drugiego został postrzelony (jak praktycznie żaden B-17 podczas wojny, co jeszcze latał) i samotnie wracał do Anglii, ten pierwszy został wysłany, aby go zestrzelić. Tuż przed otworzeniem ognia pilot Luftwaffe zorientował się, że coś jest nie tak. Obleciał maszynę, zobaczył uszkodzenia i rannych i nawiązał gestami rozmowę z pilotem B-17. Gdy ten odmówił lądowania na terytorium Rzeszy, cały czas walcząc latającym wrakiem o utrzymanie w powietrzu, Franz odprowadził ich aż nad morze, przez co baterie przeciwlotnicze nie otwierały ognia, aby nie trafić własnego myśliwca. Rozstali się nad Morzem Północnym (niektóre źródła podają, że wtedy strzelec B-17 mógł zestrzelić Bf109, ale też nie otworzyli ognia).
Brownowi nie pozwolono opowiadać tej historii, aby piloci USAAF nie zaczęli myśleć o Niemcach jako o ludziach, natomiast Franz przemilczał tą historię, gdyż groził za nią sąd wojenny i rozstrzelanie.
Historia ujrzała światło po wojnie (którą przeżyli obaj) w latach 80, a panom po długich poszukiwaniach przez Browna udało się spotkać.
to wieczorkiem poszukaj czegoś. Zabawa polega właśnie na tym, że jak odpowiesz, to potem ty zadajesz. Z zasady nie będę dawał zagadki, bo potem skończy się jak na jednym forum, gdzie gość X odpowiadał na 50% zagadek i cały czas "ja nie zadam, niech ktoś zada"
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#17 Wysłany: 11 Styczeń 2016, 10:40
Dobra coś szybko znalazłem
--------------------------------
Co to jest? Gdzie walczyło pierwszy raz? Podwozie z jakiego czołgu zostało wykorzystane do zbudowania tego pojazdu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum