Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 21 Luty 2016, 14:42 Wiceadmirał Andrey Golovko, dowódca Floty Północnej
-Towarzyszu admirale - odezwał się Własow, gdy tylko wszedł do biura Andreya - Mam dobre wieści. W związku z przesunięciem środków do naszych torpedowców, stocznia zapewnia, że dwa z nich będą gotowe w połowie miesiąca, a dwa kolejne, i ostatnie w naprawie) do końca miesiąca. Otrzymałem także informacje, że za tydzień-dwa przybędą nowe maszyny, do uzupełnienia strat, a z konwoju, który przedwczoraj przypłynął, dla naszych sił przeznaczono 12 kolejnych amerykańskich myśliwców, które też w tym okresie powinny dołączyć. Tak więc, towarzyszu, w połowie miesiąca odzyskujemy pełną sprawność bojową lotnictwa i marynarki.
Jest też druga sprawa - dodał, podając Andreyowi mapę - Dowódca Brytyjskiej Floty zapytał nas, czy nie moglibyśmy rozszerzyć obszaru patroli okrętów podwodnych, aż pod Narvik, gdzie znajduje się prawdopodobnie Tirpitz. Stwierdzili, że takie wysłanie okrętów pod wrogie bazy pozwoli nam wszystkim zyskać przewagę na akwenach Arktycznych. Akurat w nocy miały wyjść w morze dwa okręty podwodne, które mają zastąpić te, które dziś wróciły i moglibyśmy je wysłać, tylko czy wysyłanie okrętów tak daleko jest dobrym pomysłem? Jeżeli Faszyści nas zaatakują, albo wyślą konwój do Kirkeness, to nie będziemy mieli wystarczająco dużo sił. (na mapie w temacie głównym zaznaczyłem już proponowany, nowy obszar)
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 21 Luty 2016, 16:07
- Proszę nadać odpowiedź dla brytyjeskiego dowództwa:
Tajne.
Flota Północna dysponuje zaledwie dwoma okrętami podwodnymi w gotowości operacyjnej. Proponowana pozycja patroli jest pozbawiona sensu operacyjnego i bezpośrednio zagraża bezpieczeństwu portu Murmańsk i stacjonującym okrętom Floty Północnej ZSRR.
Na chwilę obecną odrzucamy proponowaną propozycję.
- Tu jest błąd towarzyszu dowódctwo, Flota Północna dysponuje cztema okrętami podwodnymi.
- Jednak w gotowości operacyjnej sa tylko dwa. Prosze wysłać meldunek w tej formie - Golowko spojrzał w okno kancelarii - aha, proszę także o szczegółowy raport sił Niemieckich na temat Kirkeness oraz Banak. Zwiad, wywiad - wszystko co mamy.
-Tak, jest towarzyszu. - powiedział Własow - Odnośnie Kirkeness nie ma nic nowego. Stacjonują tam dwie doborowe eskadry myśliwskie, które już nie raz pokazały co potrafią. Może jakbyśmy uderzyli pełnymi siłami w połowie miesiąca, to wtedy przechylimy szalę zwycięstwa na naszą stronę. Pod Banak z tego co nam wiadomo stacjonują tylko bombowce, ale leży ono poza zasięgiem naszych samolotów myśliwskich, a bombowce Il-4 aby tam dolecieć, muszą minąć Kirkeness i tak krąg się zamyka. Do tego lot do Banak zajmie tak długo, że Faszyści mogą ściągnąć samoloty z całej okolicy.
Wyjście "konwoju" (6 statków) przeciągało się i wiele wskazywało, że Brytyjczycy planują tu zostać na dłużej.
Trzeciego kwietnia do sztabu Floty Północnej zajrzał brytyjski przedstawiciel floty, który zajmował się sprawami floty brytyjskiej w Rosji. Choć początkowo Andrey liczył, że może chce coś powiedzieć o konwoju, szybko sprawa wyjaśniła się, gdy brytyjczyk przedstawił, po co przyszedł:
-Admirale Golovko. Czy istniałaby możliwość pomocy w naprawach Kenyi? Okręt będzie prowadził następny konwój, a jego uszkodzenia uniemożliwiają skuteczną ochronę frachtowców, które będzie prowadził, a których załogi z narażeniem życia dostarczyły tu przecież cenne zaopatrzenie.
#6 Wysłany: 23 Luty 2016, 16:52
Golovko podniósł słuchawkę telefonu.
- Własow? mamy jakies wolne ekipy remontowe? Nie? To proszę odwołać jedną z pracujących lub skompletować nową ekipę i wysłać ją na brytyjski krążownik. Chciałbym aby był sprawny na tyle na ile sie da przed wyjściem w morze.
- Widzi pan, panie oficerze, znajdujemy się w nieciekawej sytuacji. Wspólnie walczymy przeciwko wspólnemu wrogowi i Związek Radziecki jest wdzieczny za wszelką możliwą pomoc płynącą z Wielkiej Brytanii. Związek Radziecki chce odpłacić tym samym. Mam tylko nadzieję że nie nazwiecie nas tchórzami gdy nasz eskorta będzie musiała zawrócić do portu macierzystego, i nie dojdzie do różnego rodzaju nieporozumień na tym tle.
-Chodzi o to, co wykrzykiwał kapitan krążownika, gdy przybył do portu? - brytyjski przedstawiciel zapytał retorycznie - To były niepotrzebne słowa wypowiedziane ze stresu. Konwój był przez ostatnie dni ciągle atakowany i gdy tylko kilka samolotów zawróciło do bazy, czy też do odparcia tego ataku, o którym pan Własow wspominał, kapitan pod wpływem stresu źle zrozumiał sytuację. Rozmawiałem już z nim po tym incydencie i jest mu naprawdę przykro, z tego powodu, co powiedział. Nie myśleliśmy, że to dotrze aż do pana uszu i że pozostało to puszczone mimochodem przez strażników pilnujących okrętu. Proszę o przyjęcie moich przeprosin w imieniu kapitana za ten nieprzyjemny incydent, który tak bezpodstawnie oskarżył radzieckich pilotów, którzy przecież narażają wraz z nami swoje życie w wielkim dziele pokonania nazistów, którzy są plagą świata.
#8 Wysłany: 23 Luty 2016, 17:42
Golovko pokiwał głową ze zrozumieniem. - Właśnie, panie oficerze, dokładnie tak samo sobie pomyślałem. Niemcy mają tu bardzo silne bazy lotnicze, a my mamy właściwie tylko Murmańsk.
Nie chciałem z tego powodu jeszcze badziej zaogniać sytuacji. Nie w naszym interesie byłaby taka sytuacja - Niemcy by wręcz za to podziekowali.
Jak pan słyszał, panie oficerze, już wydałem odpowiednie dyspozycje. Mam nadzieję że niezbędne naprawy nie będą się przeciągać zbyt długo. prosze mnie tylko zawiadomić tak na 2-3 dni przed planowanym wyjściem w morze - postaramy się zapewnić konwojowi dodatkową ochronę.
-Dziękuję bardzo, panie admirale. Jeszcze raz przepraszam w imieniu brytyjskiej floty, której oficer wywołał ten incydent. Dołożymy wszelkich starań, aby więcej się nie powtórzył - powiedział przedstawiciel i pożegnawszy się opuścił sztab.
12 kwietnia 1942, Murmańsk.
Noc upłynęła pod znakiem bombardowania miasta. Bombowce 3 Rzeszy trzymały się jednak z dala od portu, co świadczyło, że silna obrona przeciwlotnicza spełnia swoje zadanie. Ataki Niemieckie były nie tyle szkodzące, co raczej denerwujące.
Rano Własow pojawił się później, odwiedziwszy wcześniej stocznię.
-Towarzyszu admirale. Z przykrością muszę zawiadomić, że ten okręt podwodny, który miał wczoraj wyjść w morze wyjdzie dopiero pojutrze. Już rozkazałem przygotować na wypadek awarii drugi okręt, ten, na którym miał być wymieniany silnik, na wypadek, jakby okazało się, że znów coś się zepsuje. - to były kolejne złe wieści od 2 dni. Najpierw okazało się, że 2 torpedowce, które stoją w doku mają więcej awarii, niż sprawnych części i choć odbyły próby morskie, towarzysze odpowiedzialni za utrzymanie okrętów proponowali je znów umieścić w doku i nie tylko naprawić, ale wymienić wiele elementów. Nie były to wieści, jakich oczekiwał Golovko. Własow jakby to wyczuwając szybko dodał:
-Za to mam dobre wieści z lotnisk, towarzyszu. Pojutrze dotrą ostatnie uzupełnienia, a jutro powinny być gotowe też wszystkie samoloty, które przywieźli amerykanie. Wśród maszyn, które dostaliśmy jest też szóstka z silniejszym uzbrojeniem i opancerzeniem. Niestety, ogranicza to trochę ich zasięg, ale do Kirkeness dolecą, jakby była taka potrzeba, towarzyszu.
T24_Murmańsk_port.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 129.29 KB
T24_Murmańsk_lotnisko_za 2 dni.jpg Tak będzie wyglądać stan lotniska za 2 dni
#11 Wysłany: 23 Luty 2016, 21:45
- Niedobrze. Sztab spodziewał się że będzie dysponował wszystkimi swoimi siłami. Rozumiem że konówj szykuje się do wyjścia w morze?
Tym razem mamy siły aby zapewnić naszym sojusznikom pełną ochronę aż do Kirkeness, chyba że zamierzają przejść w nocy. Niespodziankę dla Niemców przyszukujemy wraz z przybyciem następnego konwoju.
- Własow, wiadomo kiedy możemy spodziwać się kolejnego konwoju z Wielkiej Brytanii?
-Właśnie, nie wiem, towarzyszu admirale. Zgodnie z harmonogramem, który kiedyś był omawiany, to powinien wpłynąć wczoraj... Ale chyba nie wysłali jeszcze konwoju. Ale teraz ślą konwoje na raz w obie strony. Więc dwa tygodnie po wyjściu tego konwoju, który teraz się tutaj formuje powinien pojawić się konwój z Wielkiej Brytanii... Chyba pójdę do przedstawicielstwa brytyjskiej misji wojskowej... kto wymyślił tą nazwę ... i zapytam o szczegóły.
#14 Wysłany: 24 Luty 2016, 20:50
Postawić w stan gotowości wszystkie eskoadry myśliwskie. Przezrbroić Pe-3 do roli ciężkich myśliwców. Wycofać przepustki pilotom. Eskadry bombowe utrzymywać w pogotowiu.
Czekamy na rozkaz wyjścia w morze konwoju.
Ps. Pe-3 to są ciężkie myśliwce. Co najwyżej można je "dozbroić" w bomby, aby działały jako bombowce (ale nie mają pełnego wyposażenia do bombardowania, ani też takiego udźwigu jak Pe-2)
13 kwietnia 1942, godziny wieczorne
Własow wrócił z rozmów z brytyjską misją wojskową i zameldował:
-Towarzyszu admirale, nic nowego nie wiedzą o dacie wyjścia konwoju. Też są postawieni w stan gotowości i czekają na rozkazy z Anglii.
Kontradmirał Tovey (wypada wreszcie w grze nazwać niektóre ważne osoby), przedstawiciel brytyjskiej misji wojskowej w Związku Radzieckim, przyszedł wieczorem do sztabu floty północnej i poprosił o rozmowę z Andreyem.
-Panie admirale - zaczął po powitaniu - otrzymałem właśnie instrukcje z Wielkiej Brytanii. Konwój z Wielkiej Brytanii przyjdzie pod koniec miesiąca i tuż przed jego przybyciem wyprawimy w morze ten przebywający w Rosji. Spodziewamy się silnego uderzenia Niemieckiego, ponad 100 bombowców, na konwój. Mam nadzieję, że incydent z Kenyą nie wpłynie na naszą współpracę przy tym konwoju?
#18 Wysłany: 27 Luty 2016, 14:06
- Oczywiście że nie, panie oficerze. Ale mam nadzieję że zdaje sobie Pan sprawę ze skromności sił w posiadaniu Związku Sowieckiego. Nie jesteśmy w stanie zapewnić osłony powietrznej wzdłóż wybrzeża Norwegii, a jedynie w pobliżu Murmańska. Aczkolwiek zrobimy co w naszej mocy.
Chcę aby był Pan świadomy - w przypadku znacznej przewagi powietrznej wroga, siły ZSRR wycofają się do Murmańska, inaczej oznaczałoby bezpowrotną stratę pilotów i ich maszyn.
Aczkowiek - jeszcze raz podkreślę - zrobimy wszystko, aby zapewnić bezpieczeństwo statkom, które przecież wsperają wysiłek wojenny Związku Sowieckiego przeciwko germańskim najeźdźcom.
Zaraz wydam rozkazy o przygotowanie eskadr myśliwskich i jednej bombowe-szturmowej, na wypadek dostrzeżenia ubootów.
19 kwietnia 1942, godzina 2:01, Sztab Północnej Floty
-To pewna informacja? - zapytał Andrey rozentuzjazmowanego Własowa.
-Oczywiście towarzyszu admirale. Nasze okręty podwodne pod Banak wykryły konwój i właśnie szykują się do ataku. Te spod Kirkeness ustawiły się na pozycji do przechwycenia. Faszyści dotrą do Kirkeness popołudniem, a nasze siły mogą wyjść im naprzeciw i zaatakować ich na podejściu do Kirkeness. Na dodatek zapowiada się wyjątkowo piękna pogoda, więc i nasze lotnictwo może uderzyć na wroga!
-Jakiego spodziewamy się oporu wroga?
-Brytyjczycy wczoraj informowali nas, że z Trondheim na północny wschód wyszły niedawno niszczyciele w liczbie 6-7. Najwyraźniej to eskorta tego konwoju. Oprócz tego na pewno wysłali kilka trałowców, które wprowadzą frachtowce do portu.
#20 Wysłany: 27 Luty 2016, 16:27
Własow, trzeba poderwać wszystko co nadaje się do niszczenia tego typu celów. Skonsultujcie się z szefem technicznym, powinien mieć lepsze rozeznanie i doświadczenie w doborze uzbrojenia przeciwko transportowcom. Bomby, torpedy, KMy - nieważne, ważny jest efekt ataku.
Aha, Własow - priorytetem dla pilotów są statki transportowe, a dla mysliwców - bezpieczeństwo naszych bombowców. A te bombowce będa nam jeszcze potrzebne. Bardzo potrzebne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum