Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Mgła Wojny"
1 VI 1941, g 16:50
U-Booty: VIIC 1941, Zawodowcy
Tło historyczne:
Nie do końca jest prawdą, że prędkość konwoju była prędkością najwolniejszego ze statków. Na morzu konwój manewrował, aby zgubić potencjalnych myśliwych. Jeżeli któryś ze statków na skutek awarii nie mógł rozwinąć prędkości konwoju, kierował się prosto do wyznaczonego na następny dzień miejsca spotkania, aby spotkać się tam z konwojem. Podobne miejsca spotkania wyznaczało Kriegsmarine dla swoich jednostek, aby mogły spotkać się ze statkami zaopatrzeniowymi.
Obie strony nie wiedziały jednak, gdzie znajduje się przeciwnik. Mapy Atlantyku były jedną wielką niewiadomą, gdzie, o ile nie przechwycono wrogich meldunków, wiedziano tylko, w których miejscach są własne jednostki. Mgła Wojny przesłaniała tak wielkie obszary, że głównym celem obu stron było znalezienie wroga, aby móc to dobrze wykorzystać.
Odprawa:
Udajcie się pod Grenlandię, gdzie spotkacie się ze statkiem zaopatrzeniowym KMS Donau. Po odebraniu zaopatrzenia udajcie się na południe, aby sformować wilcze stado.
Sytuacja:
Gdy ostatni U-Boot kończył pobieranie zaopatrzenia, nagle z mgły wynurzył się brytyjski niszczyciel. Zaskoczeni Niemcy spodziewali się ataku, ale ten nadał tylko wiadomość po Angielsku:
"Już myśleliśmy, że was nie znajdziemy. Jesteście na złej pozycji. Konwój zbierze się 10 mil na wschód stąd o 18:00, jak ustalono, więc pospieszcie się"
Po czym niszczyciel odpłynął. Nadarzyła się niezwykła okazja. Oto poznano pozycję konwoju, zanim on tam dotarł.
UWAGA! MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV • 3/4 Express Freighter "Elstree Grange" - 4 575
---------------------------------------------------
Razem: 4 575 BRT
PL_U-55 - SURV • J Class Destroyer "HMS Jacobs" - 1 690 • Small Tanker (light) "Crazy Finek" - 4 292 • Flower Class "HMCS Pine" - 950
---------------------------------------------------
Razem: 6 932 BRT
Olek ustanowił rekord tego rankingu. 13 minut do KIA.
Zaczęliśmy standardowo przy zbiornikowcu. Wkrótce pojawiła się grupa z krążownikiem, którą staraliśmy się zatopić. Zbyszek i ja (o innych nie wiem) atakowaliśmy bezskutecznie krążownik, a eskorta zatopiła Olka.
Wyrwałem się z matni i pognałem do konwoju. Na drodze stanęły 3 korwety i chyba jedna mnie wykryła i szukała po okolicy, ale nie złapała dobrego kontaktu i odpłynęła. Wystrzeliłem salwę torped do konwoju z 2-3km, gdy zbliżyła się fregata i zagoniła mnie na dno.
Gdy wyszedłem na peryskop, fregata w oddali ganiała za sOnarem, a mój frachtowiec stał. Dobiłem go i odszedłem. Chwilę potem trafia (we wrak) torpeda Zbyszka. Niestety.
No to odpłynęliśmy, SURVY, a ja obserwuję ostatnią torpedę Jacka... Ale blisko była trafień. A potem nie wybuchła na 3 celu, bo szła za głęboko.
A w rankingu Zbyszek śrubuje SURVową karierę. Już 10 patroli przeżył... Trzymamy kciuki!
Ps.Jacek mnie goni. Brrrrr....
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#2 Wysłany: 18 Marzec 2016, 09:23
Ciekawa misja. Grałem ją kilka razy i za każdym razem dzieje się coś nowego.
Ominąłem nasz tankowiec popłynąłem na spotkanie konwoju. Szybko zanurzyłem się, gdy wyłoniła się grupa bojowa. Byli blisko ok 1km gdy zaczęli okładać bombkami Olka. Ostrożnie zmieniłem kurs by oddalić się od nich i nie zostać przypadkowo wykrytym. Udało się.
Po dłuższej chwili wynurzyłem się i ruszyłem na powierzchni. Udało się dojść do frachtowców i zaatakowałem. Pierwszy handlowiec eksplodował. No to zająłem się Fastem. 8 torped (w tym dwa pudła) i nic. Zapalił się i tyle, odpłynął w siną dal. .
Na 2 minuty przed końcem patrolu, wykryto mnie i ... pomyliłem klawisze, zamiast zanurzenia, wcisnąłem wynurzenie a następnie szasowanie balastów . Pięknie wyskoczyłem na powierzchnie prosto pod lufy niszczyciela. Był tak zaskoczony, że tylko parę pocisków mnie trafiło i zdążyłem się zanurzyć. Uff Koniec patrolu.
Dzięki za grę
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
E'tam. Tylko kiosk ci się trochę wynurzył. Kadłub pozostał pod wodą. Poza tym, fregata (Black Swan) była obrócona do ciebie dziobem, to też nie miała większej siły ognia. Aczkolwiek, jakby patrol trwał dłużej... (jak wiesz, Łabędzi (zwłaszcza Czarnych) nie należy drażnić).
Gwoli ścisłości: zatopiłem Flower Class-a o czym powiadomiłem... która przełamała się na pół i Hunt Classa dając mu kopa w ryło tak dla beki zaliczając świadomie KIA na potrzeby video, bo mogłem go załatwić z rufy i zwiać
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#7 Wysłany: 23 Marzec 2016, 20:50
1. Sporo się zmieniało.
2. Robię, ale czasem się przypadkiem zdarzy, że zapomnę Jak zapomnę o patrolu tuż przed tabelką lub o patrolu 100% SURV to żaden problem, uzupełni się. Ale jak zapomnę o środkowym patrolu w czasie, którego ktoś miał KIA... To się robi ciężko, bo nie napisałem edycji do takich przypadków.
3. Lubię niebieski i gdy go pisałem na forum byłem jeszcze na niebiesko Gdybym teraz pisał nowy program (tego nie zmienię, jest konsolowy i napisany w Pascalu, z którym już całkowicie skończyłem), oczywiście tym razem w Visual C# (więc program formularzowy) tobym się podpisał na zielono W sumie teraz gdy znam klasy, metody i generalnie programowanie obiektowe to szłoby w miarę szybko taki program napisać. Ale na razie skupiam się na pisaniu gry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum