Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
[kończy szkolenie do końca czerwca, więc zapewne operacja byłaby przeprowadzona na początku lipca 1-5 lipca np.]
-Rozumiem. To za około 10 dni nasi komandosi zjawią się i będziemy mogli zacząć operację "Głuchoniemy".
[ps. akurat będzie to w okolicach raportu wywiadu ]
20 czerwca 1942
Koszmar Kanarona zaczynał się spełniać. W nocy śniło mu się, że ktoś rozświetlił w nocy kotwicowisko i bombowce wroga topiły okręt za okrętem, same będąc niewidoczne. Teraz widział oświetlony jak choinka zbiornikowiec, który łopocząc biało-czerwoną flagą wpływał z dużą prędkością na kotwicowisko. Jakby był pokój, mógłby przyczepić się tylko dużej prędkości podczas wchodzenia do portu. Ale oświetlenie wszystkich świateł (łącznie z burtowymi) wydawało się Kanaronowi więcej niż beztroską.
Gdy Kanaron znalazł wreszcie Hansa do portu wchodziły niszczyciele z Amerykańskiego zespołu. Hans, jakby nieświadomy tego, co się dzieje, zameldował:
-Sir. Przed chwilą przybyły nowe okręty przeciwlotnicze i dodatkowy zbiornikowiec dla floty.
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#144 Wysłany: 9 Lipiec 2016, 19:25
Dobrze, że wpłynął, ale czemu zignorował ograniczenie prędkości i jest oświetlony jak choinka w okresie gdzie to jest niedozwolone? Czy ktoś zmierzył jego prędkość i zrobił zdjęcie?
-Nie wiem, sir, ale zaraz się dowiem - Powiedział Hans - Niemniej informowano nas, że tak oświetlony przypłynie. Nie wiem, czy to jakiś żart, czy co, ale się dowiem.
Frank wrócił do biura, a wkrótce zadzwonił telefon. Telefonistka poinformowała Kanarona, że amerykański kontradmirał chce z nim porozmawiać. Frank zapytał który Amerykanin, a gdy usłyszał, że chodzi o Jenkinsa zastanowił się chwilę i powiedział:
-Proszę połączyć.
Wkrótce nawiązano połączenie i w słuchawce odezwał się kontradmirał Jenkins. Po przedstawieniu się zapytał:
-Chciałbym dowiedzieć się, czy mamy jakieś nowe rozkazy?
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#146 Wysłany: 9 Lipiec 2016, 19:48
Owszem, Scheer jest gotowy do wyjścia w morze więc to samo co było na początku tego patrolu. Płyniecie bliżej wybrzeży Norwegii i nie przepuszczacie wrogich okrętów na Arktykę. I nie płyńcie na południe od 60*N.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 9 Lipiec 2016, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
Felix poinformował Franka, ze wypłynie następnego dnia, po czym się rozłączył. Wtedy też wrócił Hans.
-Sir. Dowiedziałem się, że ten polski zbiornikowiec MUSI płynąć szybko i oświetlony. Zaciemniony nie popłynie w ogóle, a wolno może płynąć tylko krótko. Nie wiem, o co chodzi. I dowiedziałem się też, że Flota Pomocnicza nie chciała wpisać tej jednostki na stan, a dali ją nam, bo "światła podczas Dnia Polarnego nie pomagają wrogowi".
#148 Wysłany: 9 Lipiec 2016, 20:11
Mhm. Chciałbym mieć pełny raport na temat tego zbiornikowca. Dane techniczne, papiery, dokumenty, informacje o właścicielach, książkę serwisową, dane rejestracyjne, ubezpieczenie i wszystko inne co uda się znaleźć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum