Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Panowie te zależności są dla DD a nie Subów i zależności były dobrze przedstawione. To jest przeliczenie odległości od ostatniego pingu sonaru aktywnego na głębokośc suba.
W SH3 opanowałem do perfecji (dzięki filmowi Okręt) jak unkać niszczyciela.. Czekanie głęboko, aż nadpłynie nad ciebie i gdy jest już nad, cała naprzód i w bok. Niestety żywego nie tak łatwo nabrać....
A wracając do tematu. Ostatnio ćwiczę uniki i szybkie zmiany głębokości okrętem podwodnym.
Wszystko sobie efektownie wyliczam. Do tej pory potestowałem szybkie schodzenie z wynurzenia na peryskopową i z peryskopowej na 50m trzema różnymi metodami....
Ciekawostka... Awaryjne zanurzenie przy zanurzaniu się na peryskopową nie ma sensu, bo:
1. Schodzimy głębiej niż 10m
2. Awaryjne oderwanie sie od powierzchni trwa dłużej niż zwykłe o całe 3 sekundy!
Testowałem też to samo zanurzanie przy użyciu samych sterów głębokości... Poza zanurzeniem się z powierzchni (nie da rady) inne sprawiają się całkiem znośnie.. Nie pamiętam, kto to mi powiedział, ale miał rację.
Ręczna kontrola sterów głębokości się jednak bardzo przydaje. Prawie postawiłem statek na śrubach... Niestety powierzchnia była bliżej...
Może moje wyniki inaczej sprawdzą się na różnych typach morza... To testowałem na lekko wzburzonym morzu...
Ręczna kontrola sterów głębokości się jednak bardzo przydaje. Prawie postawiłem statek na śrubach...
Tego raczej unikaj bo podobno po przekroczeniu pewnego kąta przechyłu tworzy się bardzo nie przyjemny przeciek. A pozatym wyjżyj tylko dziubkiem na powierzchnie a już chłopaki z DD wiedzą co zrobić
Co do sterów to nieda się ich używac na powierzchni (choć w sumie na typach np. VII myśleć by można że by sie dało ponieważ znajdują ię one chyba poniżej lini wodnej okrętu, lecz moge sie mylić).
A są jeszcze inne sposoby do szybkiego zanurzenia okrętu. (podpowiedz --> jak ci wystaje prawie sam kiosk z nad wody to go szybciej schowasz)
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 24 Wrzesień 2006, 18:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum