Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tylko, że okręty i tak bym brał losowo. Więc pytanie, czy 1 flotylla, czy kilka flotyll. I raczej flotyllę V-Boats bym ominął w opcji a) bo tam tylko 3 grywalne jednostki by były (na upartego 4. Bo dwa wraki "C" nie byłyby liczone. Wtedy tylko Delfinka bym dorobił. V4-V7. Bo V1-V3 nie służyły na pacyfiku (poza krótkim okresem treningowym), a V8-9 były już przestarzałe.
Tak patrzę sobie i patrzę... No i ograniczeń do postaci będzie masa...
Biały kolor skóry to niejako obowiązkowe wymaganie. Niestety, USA w tym czasie było mocno rasistowskie. Kolorowych brano najwyżej na najniższe rangi (min. czarnych, co "jak pokazuje "nauka" lepiej widzą w nocy", na obserwatorów na nocnej wachcie)
Także korzenie są ważne... Np. taki kapitan Matsumo byłby przetransportowany do obozu zamkniętego... Ba! Taki Matsumo to nawet nie byłby w marynarce w tym czasie (USA szykowało się do wojny z Japonią i pilnowało, aby Amerykanie Japońskiego pochodzenia trzymali się "z dala"). Dodatkowo rozkazem 9066 z lutego 1942 do obozów internowano amerykanów Japońskiego, Włoskiego i Niemieckiego pochodzenia... I sięgało to nawet 2 i 3 pokolenia. A że czytam, że w 1943 zastanawiano się, czy tacy 2 i 3 pokolenia mogą wstąpić do wojska.... To znaczy, ze chyba wcześniej nie byli tam mile widziani.
Czyli wręcz szowinistycznie tylko amerykanie z dziada-pradziada...
No i o płci nie muszę chyba wspominać, że kobiety odpadają, nie?
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#46 Wysłany: 25 Sierpień 2016, 15:27
Blagujesz Finek.
To po pierwsze gra a nie lata 30-te, a po drugie nazwisko nie implikuje rodowodu. Mało to rdzennych amerykanów, którzy jeszcze w XIXw. wyemigrowali do Stanów?
Z pewnością znalałby się niejeden Goebels, Ozawa, Molotov czy Ciano, którzy z oryginałami nie mieli nic wspólnego oprócz podobnego nazwiska.
A co z imionami nie definiującymi płci? Np. Sam, Kim, Ashoton, Taylor, Morgan i inne?
Wiadomo. Jeżeli byłby to Max Matsumo, którego dziadkowie w XIX wieku, gdy Japonia otwierała się na świat wyjechali do Ameryki, to inna sprawa.
A co ma imię do płci? Chodzi o płeć, nie o imię...
Ps. Dziś robiłem test "Fleet Commander: Nimitz"....
Sytuacja na przełom Lipca/Sierpnia 1942
Midway zajęte przez Japonię, Guadalcanal też.
Za to MacArthur wyparł Japońców z całej Nowej Gwinei i Rabaul.
I wtedy Japońskie krążowniki ukazały się pod Pearl Harbour. Choć siły były wyrównane, to Japońskie wyszkolenie było lepsze.
Ocalałe siły US Navy wycofują się ku Zachodniemu Wybrzeżu, a Japończycy fortyfikują się na Hawajach oraz zajmują Fiji i Samoa, odcinając Australię od USA. Do końca roku Japonia zajmuje też Nową Gwineę i z rokiem 1943 szykuje się do inwazji na Australię, podczas gdy USA szykuje się do odzyskania Hawajów....
Dobra, skoro w AA rusza ostatni rozdział, zaczynam powoli zakańczać prace nad Kierunkiem Pacyfik. Dziś skończyłem instrukcję i planuję jeszcze zrobić kartę okrętu klasy Gato. Niby do linii dotrą w kwietniu 1942, ale potem do połowy roku 1942 i wejścia do gry Balao będę miał spokój
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 2 Październik 2016, 16:51, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#49 Wysłany: 2 Październik 2016, 17:20
Na baraszkowanie po Pacyfiku chętnie się zapiszę. Przejrzałem pobieżnie instrukcję i mam pytanie czy na początku gracz otrzymuje jakąś losową cechę i czy masz listę takich cech-bonusów, które wpływają na poszczególne akcje?
Np: "bonus podczas ataku w nocy" lub "doskonały kwatermistrz (zmniejsza zużycie racji żywnościowych). To oczywiście jakieś moje propozycje ale jak masz listę to z chęcią zerknę.
No i jeszcze pomyślałem, że mogły by być również losowane cechy negatywne - zarówno na starcie jak i w wyniku traumatycznych przeżyć
<myśli>
Przyznam, że o takich nie myślałem... Znaczy mam tylko premie wraz z doświadczeniem (w tym "ulubieniec dowództwa", co powoduje, że "bardziej darują mu błędy", ale tak to nie myślałem, zwłaszcza o wadach.
Właśnie chodzi mi o takie premie zdobywane wraz z doświadczeniem. Fajnie by było założyć, że przykładowo już podczas szkolenia zdobyło się jakąś losową premię. Technicznie trzeba by przejrzeć jakie są czynniki wpływające na poszczególne "akcje" w grze. Do każdej dało by się coś wymyślić.
Do tego można również przyznawać bonusy nie tylko "bojowe" ale i logistyczne, socjalne itp.
Cechy negatywne mogły by być lustrzanym odbiciem niektórych premii. Oczywiscie nie wszystko by się dało tak załatwić. Niektóre były by samodzielne.
To jest taka moja propozycja do ubarwienia gry - może wtedy postaci stały by się bardziej wyraziste.
Będę losował okręty... i historia waszego kapitana do czasu Wojny na Pacyfiku będzie trochę złożona z historii kapitana i załogi tego okrętu.... Kto chce popłynąć na USS Żaglicy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum