Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Robert
#1 Wysłany: 14 Październik 2006, 22:17 MAMUAL SH III - ręczne odpalanie torped
Manualne odpalanie torped z wykorzystaniem notatnika - SH 3
Opracowałem mini manual, który powinien pomóc początkującym graczom w SH3 w ręcznym puszczaniu rybek.
Jest to zbiór wiedzy zaczerpnięty z różnych źródeł i doświadczeń, które miałem okazje przeczytać i przeżyć.
1. PODEJŚCIE DO CELU
Jeśli dostrzeżemy jednostkę, która ma być naszym celem wykonajmy następujące czynności:
1a. Określamy kierunek, w którym porusza się cel
z prawej burty na lewa lub odwrotnie z lewej na prawą, to pozwoli nam ustawić kąt AOB w notatniku.
1b. zaczynamy manewrować w ten sposób, aby kurs naszego u-boota, był prostopadły do kursu atakowanej jednostki, a kąt wynosił 90 stopni. Rys.1/Rys.2
2. NAMIERZANIA I USTAWIANIE PARAMETRÓW W NOTATNIKU
W notatniku do ustawienia mamy trzy parametry
- odległość
- kąt AOB
- prędkość
Załóżmy, że widzimy cel w peryskopie/UZO pod kontem 340 stopni płynącego z lewej burty na prawą.
2a. Otwieramy książkę rozpoznawczą (klawisz N, są tam zawarte statki handlowe jak i flota wojenna różnych państw) ustalamy typ jednostki i w prawym dolnym rogu w kwadraciku stawiamy ptaszka.
2b. Przystępujemy do pierwszego pomiaru odległości, pomoże nam w tym narzędzie zawarte w notatniku, logujemy cel
(klawisz L) klikamy na brązowy symbol w lewym dolnym rogu notatnika i mierzymy. Dolną kreskę ustawiamy na linii wodnej celu a górną na najwyższym punkcie jednostki (najwyższy maszt) puszczamy lewy klawisz myszy i mamy odległość. Naciskamy ptaszek w dolnej części notatnika i zatwierdzamy parametr, który przeniesie się automatycznie do panelu torpedowego. Wykorzystując prawy Ctrl możemy wolniej przesuwać linie, co ułatwia pomiary.
2c. Następnie ustawiamy AOB na 90 stopni z prawej strony. Dlaczego właśnie tak? Kąt AOB wyznacza kierunek, w którym przemieszcza się cel względem naszego suba w tym wypadku musimy widzieć jego prawą burtę. Patrz Rys.1
Zatwierdzamy ustawienia po przez naciśnięcie ptaszka w dolnej części notatnika.
(Jeśli cel będziemy widzieć w peryskopie/UZO na kursie 0 stopni i będzie się do nas zbliżał i widzimy jego dziób, AOB ustawiamy na 180 stopni a jeśli będzie się oddalał i widzimy jego rufę, ustawiamy na 0 stopni - dla luków dziobowych. Jeśli cel będziemy widzieć w peryskopie/UZO dziobem do nas na kursie 180 stopni i będzie się do nas zbliżał AOB ustawiamy na 0 stopni a jeśli będzie się oddalał i widzimy jego rufę ustawiamy na 180 stopni - dla luków rufowych.) TEJ METODY ATAKU
NIE POLECAM POCZĄTKUJĄCYM GRACZOM. Rys.3
2.d Pomiar prędkości odbywa się w ten sam banalny sposób co poprzednie parametry.
Klikamy prędkość, cel mamy ciągle zalogowany po otworzeniu tej zakładki naciskamy ikonę stopera i rozpoczyna się pomiar prędkości który również zatwierdzamy naciskając ikone ptaszka co automatycznie przeniesie dane do panelu torpedowego.
Minimalny czas pomiaru to 10 s, optymalny i dający najpewniejszy wynik to 20 s.
W trakcie przemieszczania się celu zalecam korygować dwa z trze parametrów odległość i prędkość.
Jednak musimy to zrobić przed pojawieniem się celu w peryskopie /UZO na zaplanowanym koncie ataku, w tym przypadku jest to kąt 0 stopni.
3. USTAWIANIE ZANURZENIA TORPED
3a. Adekwatnie do danych zawartych w książce rozpoznawczej o zanurzeniu celu ustawiamy w panelu torpedowym (klawisz F6) głębokość na jakiej będzie płynąć nasza torpeda. Zależy to od rodzaju zastosowanego zapalnika.
3b. Przykładowe zanurzenie C2 wynosi 7.8m. Dla torpedy z zapalnikiem magnetycznym ustawimy głębokość o 1,5m większą czyli 9,3m wybuchnie pod kilem naszego C2 i spowoduje największe straty.
3c. Dla torpedy z zapalnikiem kontaktowym (uderzeniowym) ustawimy głębokość mniejszą od 7,8m od 3,5m do 5,5m.
4. WYPUSZCZAMY RYBKI
Po spełnieniu warunków określonych w punktach 1-3 od logujemy cel i ustawiamy peryskop/Uzo na zaplanowany kąt ataku. Ponownie korzystamy z prawego Ctrl, spowalniacza akcji i ustawiamy peryskop na kursie 0 stopni OTWIERAMY LUKI TORPEDOWE (klawisz Q) i czekamy kiedy dziub celu zacznie wchodzić w kąt ataku.
Teraz mamy możliwość odpalenia torped w wybraną część jednostki, jednak przy wyborze miejsca gdzie ma uderzyć torpeda powinniśmy kierować się wiedzą o słabych punktach danego okrętu.
Np. dziób statku (słaba skuteczność), środek (maszynownia, bunkry z paliwem jedne z bardziej optymalnych miejsc) lub rufa (może pozbawić cel napędu, ale zalicza się do mało skutecznych punktów). Rys.4
Życzę wytrwałości i sukcesów
POWODZENIA
PL_Stett
odpalenie.JPG
Plik ściągnięto 5671 raz(y) 12.88 KB
angle_A0.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 68.24 KB
angle_B0.jpg
Plik ściągnięto 62 raz(y) 67.86 KB
0_180.JPG CZARNY KOLOR U-BOOT CZEWONY - CEL
Plik ściągnięto 73 raz(y) 23.1 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Stett 26 Styczeń 2007, 13:27, w całości zmieniany 9 razy
#7 Wysłany: 3 Maj 2007, 23:03 A jak ustalic predkosc w SH4
Dzieki Stett. Przydaca sie twoje porady. A moze wiesz jak ustalic predkosc w SH4 ??? Bo cos mi nie chodzi ten stoper i musze na oko okreslac co mi za bardzo nie wychodzi niestety.
Klikam na stoper czekam kilkanasie sekund i nic. Nie odczytuje mi predkosci. Mam zainstalowanego patcha 1.2 ale to nic nie daje. Nie wiesz co moze byc nie tak??? Oczywiscie odleglos i kat kursu okretu mam ustalony.
#8 Wysłany: 6 Maj 2007, 18:44
Sorry, chwilkę pograłem w SH4 ale no niestety nie przypadła mi ta gra do gustu więc ciągle wiem na jej temat bardzo mało może kiedyś przemówi ale chwilowo nie pomogę Tobie.
Imię: Maniut Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 842 Skąd: koło morza
#9 Wysłany: 6 Maj 2007, 22:23
Witaj PL_Stett- to może w trójeczkę??? popykałbym znowu z Tobą, Niestety w przeciwieństwie do pozostałych nie robię w tym temacie widocznych postępów
pozdr
#10 Wysłany: 15 Maj 2007, 16:34
Witam cię serdecznie PL_maniek zafundowałem sobie dłuższą przerwę - musiałem, żeby SH3 nabrała znowu smaku chętnie z Tobą zagram mam plan żeby ruszyć od przyszłego tygodnia.
PL_maniek napisał/a:
....."nie robię w tym temacie widocznych postępów".
No co Ty nie wierzę !
[ Dodano: 15 Maj 2007, 16:41 ]
Witam cię serdecznie PL_maniek zafundowałem sobie dłuższą przerwę - musiałem, żeby SH3 nabrała znowu smaku chętnie z Tobą zagram mam plan żeby ruszyć od przyszłego tygodnia.
PL_maniek napisał/a:
....."nie robię w tym temacie widocznych postępów".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum