Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Po prostu czasem nie mam czasu aby sledzic forum dzien w dzien. Tak wiec aby nie "blokowac tematu postaram sie wyszukac jakies zdjecie wieczorem i obecuje nie psuc wiecej zabawy swoja obecnoscia.
W teorii to brzmi dobrze jednak w praktyce napisanie, że kolejną zagadkę może zadać ktokolwiek właśnie "blokuje" temat na dłużej.
Samemu często zapominałem zadać kolejnej przez co też zdarzyło mi się blokować więc święty nie jestem w tym względzie. Jednak wydaje mi się, że większość osób woli nawet poczekać kilka dni na kolejną zagadkę lub potwierdzenie odpowiedzi niż opcję z "samowolką".
Poza tym uważam, że takie podejście nie jest do końca fair. Stawia ludzi chcących się bawić zagadkami w niejasnej i niekomfortowej sytuacji.
Tes, naprawdę nie ma wymogu, żebyś kolejną zagadkę wklejał od razu. Nikt tu nikogo nie pogania więc wyluzuj i się czasem nie obrażaj, że Finek zwrócił uwagę.
No, to teraz dajcie sobie buzi i bawimy się dalej
====
W temacie zagadki:
to mi raczej wygląda na renderowany wrak spoczywający na dnie. Widoczne są 3 dziury w kadłubie poniżej linii wodnej czyli raczej torpedy - choć niewykluczone, że mogły zostać zrzucone z samolotów.
EDIT:
Wrak Prince of Wales
P.S. możesz Jacku dołączyć ten temat do głównej zagadki?
Ostatnio zmieniony przez pepe 14 Marzec 2017, 17:11, w całości zmieniany 3 razy
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#22 Wysłany: 14 Marzec 2017, 17:31
Gratuluje prawidlowej odpowiedzi.
Jestem daleki od obrazania sie. Po prostu postawilem sprawe jasno. Jezeli nie mam czasu na szukanie ciekawych zagadek i moje podejscie powiduje takie problemy to nie ma sensu tego dalej ciagnac i tyle. Temat z mojej strony uwazam za zamkniety.
No właśnie nie do końca jasno bo skoro sugerujesz wcześniej troskę o dobrą zabawę przez nieblokowanie to ja wskazuję, że większość osób woli poczekać te parę dni niż być postawionym w sytuacji, gdzie nie wiadomo kto ma zadać zagadkę. Tak naprawdę właśnie to powoduje dłuższą blokadę wątku - nie ma co się oszukiwać drugorzędnego na tle całej działalności PS.
A Ty właśnie postanowiłeś zrezygnować z zabawy. To chyba jednak albo coś źle zrozumiałeś albo zwyczajnie się obraziłeś Panie "Temat z mojej strony uwazam za zamkniety".
Tesiu. Jak bardzo już nie chcesz, to po zgadnięciu powiedz KTO ma zadać zagadkę. (Tak, wiem. To bardziej "wymagające" od "niech ktoś". Bo musisz zapytać tą osobę, a nie zwalać) Wtedy przekazujesz odpowiedzialność. Przekazanie KOMUŚ INNEMU, to przekazanie.... nikomu. I temat się blokuje. Bo nikt nie jest "zobowiązany". To jak z karetką. "Niech ktoś wezwie karetkę!"... To może i przez cały dzień karetka nie zostać wezwana....
=========================================
A co do zagadki. Nie szukałem, ale myślałem, że to inna jednostka
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 14 Marzec 2017, 19:56, w całości zmieniany 3 razy
pepe [Usunięty] Kommodore
#25 Wysłany: 14 Marzec 2017, 20:28
Obrazek przedstawia schemat rozegrania dużej bitwy morskiej.
Pytania:
1) kto z kim walczył
2) ile okrętów wzięło udział w bitwie (można się pomylić o 100)
Żeby było trudniej obie odpowiedzi muszą być prawidłowe. W przeciwnym wypadku nawet jesli jedna z odpowiedzi będzie prawidłowa całość uznam za odpowiedź błędną.
W zanadrzu mam już kilka podpowiedzi ale zobaczymy, czy będą konieczne
Bitwa morska koło przylądka Eknomos (256 p.n.e.) - I wojna punicka.
1. Rzym vs Kartagina
2. Flota Rzymian oceniana jest na 330 okrętów, 100.000 marynarzy i wioślarzy oraz 40.000 żołnierzy, a Siły Kartagińskie z kolei wynosiły 350 okrętów, na pokładach których było 100.000 marynarzy i wioślarzy oraz 18.000 żołnierzy.
#27 Wysłany: 15 Marzec 2017, 01:48
Zgadza się!
G R A T U L U J Ę
No, nie spodziewałem się, że zagadka tak szybko zostanie odgadnięta
Szybko? Mnie zajęło odgadnięcie tej zagadki coś koło 20 min.
Zawęziłem poszukiwania do tagów “Rzym; bitwy morskie” i wystarczyło znaleźć mapę bitwy z charakterystycznym szykiem ukośnym I i II eskadry rzymskiej i voilà: http://www.imperiumromanu...yladka-eknomos/
Zapewne jedną z ewentualnych podpowiedzi była ilustracja okrętu rzymskiego z pomostem abordażowym – tzw. krukiem.
Prosta zagadka - kto szybszy - co to za samolot?
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 15 Marzec 2017, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
pepe [Usunięty] Kommodore
#29 Wysłany: 15 Marzec 2017, 20:05
PL_Mirko napisał/a:
Zapewne jedną z ewentualnych podpowiedzi była ilustracja okrętu rzymskiego z pomostem abordażowym – tzw. krukiem.]
Przyznaję, że "Kruk" był w zanadrzu.
Na samolotach to słabo sie znam, może Olek będzie wiedział.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#34 Wysłany: 16 Marzec 2017, 07:18
To ten temat zamykam.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 16 Marzec 2017, 07:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum