Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Roger
#1 Wysłany: 17 Luty 2017, 21:15 Przy ładowaniu sejwa wywala do windy
Po 4 misji (GWX 3.0 spolszczenie) każda próba odpalenia zasejwowanej gry kończy się wywaleniem do windy i komunikatem, że winda znalazła błąd i program został zamknięty. Ktoś ma jakieś pomysły, co to może być? Mam, niestety, 32-bitowy win7. Uruchamianie ponowne kompa nic nie daje.
Hmmm. Taki błąd zwykle występuje po wgraniu jakiegoś nowego moda i wtedy należy załadować sejwa z portu.
Rozumiem, że problem dotyczy patrolu, a nie save portowego?
Imię: Dariusz
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Lis 2015 Posty: 276 Skąd: Gdańsk
#3 Wysłany: 17 Luty 2017, 22:00 Re: Przy ładowaniu sejwa wywala do windy
winters506 napisał/a:
Mam, niestety, 32-bitowy win7.
Nie sądzę, aby posiadanie 64 bitowego systemu, bądź innej jego wersji, mogło rozwiązać kłopot. Tak jak kolega wcześniej napisał, musisz się przyjrzeć czy aby, nie dołączyłeś jakiegoś nowego moda, po wyjściu w morze. Ponowne uruchamianie systemu, też raczej nie będzie tu miało większego znaczenia.
Ostatnio zmieniony przez melis 17 Luty 2017, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
#4 Wysłany: 17 Luty 2017, 22:49
Żadnego modu nie wgrywałem, mam te same od początku. Teraz wywaliłem moda większej rozdzielczości i gra się załadowała. Co ciekawe, kolejny sejw, bez moda większej rozdzielczości, i znowu wywala.
Imię: Dariusz
Ulubiona Gra: Panzer General I, Panzer Corps, SH3 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Lis 2015 Posty: 276 Skąd: Gdańsk
#5 Wysłany: 18 Luty 2017, 08:19
No przyczyna musi jakaś istnieć. Wklej screen'a z aktywnymi modami. Masz 3GB bądź 4GB pamięci? W załączniku aplikacja umożliwiająca wyższą adresację pamięci. Przy 4GB mimo, że system 32 bitowy, gra wykorzysta więcej niż 2GB pamięci. W Hardcode zaznacz opcję 4GB. Mimo wszystko nie sądzę, aby to miało w jakiś sposób naprawić Twój kłopot, ale spróbować można.
Jeśli kłopot będzie się losowo powtarzał, będzie trzeba chyba przyjrzeć się smart dysku.
A sprawdziłeś, czy z modem na wysoką rozdzielczość możesz załadować save w porcie (ten co wczyta ci biuro w bazie)? Bo to zawsze ograniczy możliwość szukania błędów. (no i oczywiście, czy po załadowaniu save w porcie, możesz ruszyć na nowy patrol i załaduje ci go).
Bo może też być, że jakiś plik w którymś modzie (np. tym od większej rozdzielczości) się zepsuł (co czasami się zdarza, choć bardzo, ale to bardzo rzadko) i gra wykrywa go jako inny mod, niż był.
Bo mnie wychodzi, że coś przestawiło się w modzie. I dla jednego gra wykrywa, że go nie było i wywala save, bo nie może załadować z modem, a dla drugiego odwrotnie.
#7 Wysłany: 25 Marzec 2017, 20:03
Po kilku próbach sejw się wgrał. Generalnie, nie mam pomysłu. Wczoraj zrobiłem sejw na pełnym morzu, bez jakichkolwiek jednostek w okolicy i cholera, próbuję już chyba 10 raz wgrać misję i nic. Wciąz wywala do windy z komunikatek, że SH3 przestał działać. Niczego nie zmieniałem w modach. Pomysły?
Wczoraj zrobiłem sejw na pełnym morzu, bez jakichkolwiek jednostek w okolicy
To nie ma znaczenia, czy w okolicy są jednostki. Liczy się, czy W OGÓLE one są na CAŁYM morzu (i oceanie).
Nachodzi mnie jedno... Że któryś plik jest zepsuty. I np. po wgraniu gry na "zepsutym" pliku gra wywala, bo chce "zepsutego". Ale...
Sprawdzałęś to, co pisałem? Załadowanie gry w porcie działa normalnie? (i ruszenie nowego patrolu?). Czy jak ruszasz nowy patrol z portu, to też wyrzuca? Bo jak cię na nowym patrolu by wyrzucało, to znaczy, że to nie to, co myślę.
#11 Wysłany: 26 Marzec 2017, 21:17
Nie, nie. Sorry, źle napisałem. Po przygotowaniu załogi i okrętu do kolejnej misji nie ładował jej. Znowu wywalał do windy. W końcu, za którymś razem załapał, bez robienia jakichkolwiek zmian w modach.
Hmmm. Podobnie miał do dziś rana Kanaron, ale zrobiliśmy razem pewną rzecz i mu zadziałało.
Co zrobiliśmy:
Skopiowaliśmy save
Zainstalowaliśmy grę na nowo
Na nowo zainstalowaliśmy mody (lub na nowo pobraliśmy. W ogóle tych z folderu MODS nie ruszaliśmy).
Czyli zrobiliśmy "czystą instalację" i kolejno jeden po drugim wgrywane były mody.
Co instalację modu lub dodatku sprawdzane było, czy załaduje się jakakolwiek misja kampanii.
I po tym wszystkim... zadziałało.
Kanaron tylko wspomniał, że "3 mody powodowały błędy, ale gdy je dodałem na sam koniec to działają"
Ale musiał instalować od nowa wszystko. I wczytało mu kampanię, co grał wcześniej.
Może warto spróbować tej metody, a ja zapytał Kanarona, które to mody były (bo wasza lista ma pewne podobieństwa).
Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2 Pomógł: 4 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 4620 Skąd: Katowice
#17 Wysłany: 27 Marzec 2017, 19:34
Więc tak:
1. Usunąłem wszystko. Dosłownie wszystko (oprócz folderu w dokumentach z karierą, tego nie ruszałem).
2. Pobrałem na nowo GWX i spolszczenie (zrób to koniecznie, wcześniej mimo identycznej instalacji nie działało, więc miałem błędy w instalatorze GWX lub mogło brakować plików ze spolszczenia).
3. Cała instalacja zgodnie z postem #17 z tego tematu (przy okazji... jak się daje linki bezpośrednio do postu, a nie całego tematu? Wiem, że jakoś się da)
4. I na koniec zgodnie z moją listą modów (załącznik) leciałem po kolei z aktywowaniem ich.
Tylko parę ważnych spraw do punktu 4.:
*Dla wygody wyłącz sobie tryb pełnoekranowy na czas sprawdzania modów. To dlatego, że może wywalić Ci przy wczytywaniu błąd torpedach, czy czymś innym (to się działo przed ponownym pobraniem modów). Ale nie wywali Cię do Windowsa, nie zminimalizuje się gra tylko będzie ciągle ekran ładowania. I możesz tak czekać do "świętego nigdy". Po prostu będziesz widział czy jest błąd.
*Aktywuj każdy po kolei. Aktywujesz jeden, odpalasz grę z pliku sh3.exe (ALE NIE Z _SH3.exe). Dajesz kariera, tworzysz nowy profil o innej nazwie (lepiej za każdym razem twórz sobie inną nazwę), NIC NIE ROBISZ Z ZAŁOGĄ CZY OKRĘTEM, po prostu od razu dajesz na mapę i wczytujesz misję. Jak nie wywali to wyłączasz, aktywujesz kolejny, tworzysz kolejną karierę i sprawdzasz.
Jak wywali to:
-wyłączasz grę
-wyłączasz tego jednego moda
-włączasz grę, kolejny nowy profil i sprawdzasz
-potem gdy działa aktywujesz następnego moda, a tego co nie działał zostawiasz wyłączonego i go sobie zapamiętaj
-Gdy masz już aktywowane wszystkie mody, które chciałeś i na takiej konfiguracji gra działa to robisz tak:
*włączasz grę
*ustawiasz tryb pełnoekranowy
*wyłączasz grę
*aktywujesz na raz wszystkie mody, które nie działały, a które chcesz
*odpalasz grę, nowy profil i przy dobrych wiatrach oraz odpowiednim ustawieniu Księżyca względem Słońca zadziała
A mody, które ja wrzuciłem na sam koniec to:
GWXPL5 - Strugi wody i spaliny
GWXPL5 - Łodzie ratunkowe i resztki
GWX - 16km Atmosphere
PS: Finek... ja tu chciałem wielką niespodziankę robić, a tak każdy już wie, że Franz von Kanaron powraca po latach
EDIT by Finek
Cytat:
(przy okazji... jak się daje linki bezpośrednio do postu, a nie całego tematu? Wiem, że jakoś się da)
#20 Wysłany: 12 Maj 2017, 18:44
Ok, do dzieła. Wywaliłem wszystko. Na nowo ściągnąłem gwx ze strony wilków i spolszczenie 5j z chomika. Odpalam sh3 v.1.4 z Kolekcji Klasyki. Wybrac język polski czy niemiecki? Ma to jakieś znaczenie? Huk, wybrałem deutchland. Kupiłem tez kilka craftowych piw z Pinty, Glogera i Ghost Brewing. Może pomoże
Ostatnio zmieniony przez winters506 12 Maj 2017, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum