Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 17 Wrzesień 2017, 13:41, w całości zmieniany 2 razy
pepe [Usunięty] Kommodore
#2 Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 18:00
Podejscie na odległość 2 nanometrów wymaga niebywałych zdolności w manewrowaniu okrętem/samolotem
Tak mnie zastanawia, czy komunikat o zmianie ROE jest szybko czy później bo w pierwszym przypadku w zasadzie nie będzie sensu sie do nich zbliżać.
No i trochę to dziwacznie brzmi, że nie wolno atakować przed zakończeniem negocjacji skoro ich finał zawsze oznacza wojnę
Bardzo chętnie przetestuję, pewnie większa liczba graczy będzie dopiero w piątek. A jaka sugerujesz minimalną liczbę graczy?
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 20:40
Zmieniłem odprawę z "will change" na "can be changed".
ROE zmieni się z PEACE na WAR między ok 30 a 60 minutą od rozpoczęcia.
Co do symbolu mili morskiej, to bazując na Wikipedii:
Cytat:
There is no internationally agreed symbol.[1]
- M is used as the abbreviation for the nautical mile by the International Hydrographic Organization and by the International Bureau of Weights and Measures.
- NM is used by the International Civil Aviation Organization.
- nm (the SI symbol for the nanometer) is used by the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration.
- nmi is used by the Institute of Electrical and Electronics Engineers and the United States Government Publishing Office.
ale spoko
Imię: Olek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 20 Lut 2014 Posty: 2413 Skąd: Kraków
#6 Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 22:06
Pepe chyba jednak nie
#7 Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 00:19
Co chyba jednak nie?
Jeśli używa się wyłącznie dużych liter to również akronimy tak zapisujemy. Drugą opcją jest pisanie ich w nawiasie kwadratowym ale już odpowiednimi znakami.
Poza tym oglądałem kilka filmów FPSchazlego, gdzie tłumaczył, że w stanach używa się skrótu "nmi" bo "nm" oznacza nanometry. Ponieważ scenariusz zawiera opisy po angielsku to nie widzę problemu, żeby stosować zapis zgodny z United States Government Publishing Office. , który dodatkowo jest jedynym oznaczeniem tej miary stosowanym w grze. U nas najczęściej stosuje się zapis "Mm" ale pewnie byłby on niezrozumiały dla sporej części graczy.
#8 Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 15:44
Sprawdziłem jeszcze raz scenariusz i brakuje mi jednego powiadomienia.
Zidentyfikowałem Sturgeonem jeden z statków-celów (peryskop i odległość poniżej 2 Mm) i nie było żadnego komunikatu (tak jak na Orionie). Warto by dodać taki trigger do wszystkich jednostek BLUE, bo w przypadku gdyby Orion został zestrzelony lub też zaliczył disconnecta i poleciał sobie w siną dal, nikt nie otrzymałby powiadomienia.
Do tego fajnie by było, gdyby identyfikacja był KONIECZNA do zatopienia statków niezależnie od ROE - w końcu to jednostki cywilne i łatwo się pomylić. Dało by się to zrobić, w razie problemów mogę pomóc.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#9 Wysłany: 25 Kwiecień 2017, 07:34
Hmmm, dziwne. Dla obu Sturgeonów dodałem powiadomienia, ale jako wiadomość radiowa. Myślę, że zmienię to na raport.
Co do zaatakowania dopiero po identyfikacji - spróbuję coś wymyśleć, jak wrócę.
Dzięki.
#10 Wysłany: 25 Kwiecień 2017, 08:03
To w takim razie u mnie nie zadziałało bo będąc na peryskopie miałem też wyciągnięty maszt radiowy (byłem również na odpowiedniej głębokości).
#11 Wysłany: 27 Kwiecień 2017, 21:12
Znalazłem błąd. W doktrynie (w sumie nie wiem dlaczego) zamiast wykrycia "visual" miałem aktywny sonar. Poprawiłem oraz zmieniłem sposób dostarczenia informacji z wiadomości na raport. I teraz działa:
1) W odprawie dla strony US, podałem nazwę klasy kubańskiego okrętu podwodnego (Foxtrot), wcześniej była tylko informacja o OP.
2) Zwiększyłem dystans pomiędzy jednostkami w CVBG, mam nadzieję, że zmniejszy to szansę na ich zderzenie się.
3) Dodałem informację o kursie CVBG (czy idzie wschodnią, czy zachodnią flanką), powinno to ułatwić zaplanowanie ataku/obrony
4) Cargo Shipy przeniosłem do strony rosyjskiej, będą od razu widoczne, lecz także podatne na ataki. Przez co, prawdopodobnie bezużyteczna będzie opcja identyfikacji. No ale i tak raczej nikt tego nie będzie robić - zobaczymy. Za to będą linkować informację dla subów.
-----
zobaczymy, jak to wpłynie na rozgrywkę w przyszłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum