Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Odpowiedź z dowództwa nadeszła szybko.
"Dobra robota! Oby tak dalej!"
Takie wiadomości były zawsze miło przyjmowane. Jednak dwie godziny później nadeszła druga wiadomość:
Cytat:
ComSubPac do USS Tunny (SS-282) X Proszę o potwierdzenie pozycji zatopienia pancernika X Podana pozycja jest o 500 mil od szacowanej pozycji USS Tunny
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#62 Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 13:34
Na przyszłość - zawsze podaję pozycję przy meldunku.
Wyślij.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 23 Kwiecień 2017, 13:34, w całości zmieniany 1 raz
Na przyszłość - zawsze podaję pozycję przy meldunku.
Wiem. Dlatego właśnie piszą Bo im się "teleportowałeś o 500 mil"
================================================
Tuż przed świtem odebrano nową wiadomość
Cytat:
ComSubPac do USS Tunny (SS-282) X Znajdujecie się w strefie działań Task Force 17 X Natychmiast oddalcie się od Midway i kierujcie się na wyznaczoną pozycję patrolową dla okrętów podwodnych X Uważajcie, gdyż Task Force 17 ma rozkaz atakować wszystkie okręty podwodne w zasięgu X W pobliżu znajduje się wiele jednostek sojuszniczych X Nie atakujcie nierozpoznanych celów XXX
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#64 Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 14:45
Jasne, . Wracamy na naszą linię patrolową.
#66 Wysłany: 23 Kwiecień 2017, 15:49
Zanurzamy się. 2 godziny i wynurzenie. I tak aż dojdziemy do celu.
Im bardziej oddalali się od Midway, tym mniej spotykali samolotów i wreszcie dotarli bezpiecznie do swojej strefy patrolowej, gdzie nie byli przez nikogo niepokojeni. Dni mijały na nudnej rutynie patrolowej, a nawet radio nie przechwytywało informacji o bitwie. Chyba nastało chwilowe zawieszenie działań.
8 lutego XO zameldował:
-Skipper. Możemy spędzić na patrolu jeszcze około tygodnia, po czym musimy skierować się do Fremantle.
#68 Wysłany: 26 Kwiecień 2017, 21:18
Nie ma sensu w tej chwili zmieniać miejsca patrolowania. Utrzymujemy dotychczasowe rozkazy. Po 7 dniach. Wyślemy meldunek o ilości paliwa i jeśli nie będzie innych rozkazów ruszymy do naszej nowej bazy.
9 lutego 1943, godzina 4:30
Jack został obudzony przez trzeciego oficera, który zameldował o otrzymaniu nowych rozkazów i kilka minut później zapoznał się z nowymi rozkazami, adresowanymi do "wszystkich okrętów pod Midway". Z rozkazów wynikało, że Truk opuściło 4-6 lotniskowców (w tym wszystkie duże), aby wesprzeć operację odrzucenia Amerykanów. W wiadomości podano, że nie udało się ustalić, czy celem jest Midway, czy Wyspy Gilberta, ale zmieniono strefę patrolową okrętów pod Midway, aby przechwycić lotniskowce, jeżeli spróbują zbliżyć się do wyspy. Druga część rozkazów, adresowana do USS Perch nakazywała mu przerwać wykonywane zadanie i spróbować odnaleźć XO naniósł nową pozycje patrolową na mapę i stwierdził:
-Tym razem, jak coś pójdzie nie tak będziemy bliżej. Perch... To chyba komandor Firth. Ten Japsom nie odpuści. A jak nie.,.. to dotrą do nas za około 4-5 dni.
#70 Wysłany: 27 Kwiecień 2017, 12:56
Patrolujemy wzdłuż linii wyznaczonego obszaru.
XO spojrzał na linię i powiedział:
-Myśli pan, że przypłyną z kierunku DJ11? A tam pływając według zwykłego poszukiwania będziemy właśnie za 4-5 dni. To ogromny obszar. Będziemy w zasadzie "nigdzie" i liczyć na łut szczęścia.
#72 Wysłany: 27 Kwiecień 2017, 19:51
Nic innego nam nie pozostaje. Wykonać.
13 lutego dopłynęli do sektora DJ11, ale panowała dziwna cisza. O świcie 14 lutego, gdy Jack z oficerami jadł śniadanie, do mesy wpadł podoficer odpowiedzialny za radio i zameldował:
-Skipper! W eterze pełno informacji o bitwie. Ogromny pancernik Japoński, Yamato, ostrzeliwuje Midway!
#74 Wysłany: 6 Maj 2017, 21:06
Czekamy na naszej linii patrolowej. Wysłać raport o naszej pozycji.
Na odpowiedź czekano bardzo długo, gdyż chaos, który był w eterze nie sprzyjał porządkowi w eterze. Wreszcie nadeszła krótka odpowiedź: "pozycję przyjęto"
#76 Wysłany: 6 Maj 2017, 21:40
nic czekamy i patrolujemy swój region
Następnego dnia radio przynosiło mieszaninę złych i dobrych wieści. Jak podano w transmisji Fox, pod Alaską kontradmirał Felix "Arktyczny Pogromca" Jenkins, rozbił Japońskie siły, ale jego okręt zatonął, a sam admirał zaginął. Choć nie utracono jeszcze nadziei, wyglądało na to, że słynny kontradmirał poległ. Na dodatek XO nie miał dobrych wiadomości:
-Skipper. Jeżeli mamy dopłynąć do Australii, musimy wyruszać natychmiast. W innym przypadku będziemy musieli płynąć do Pearl Harbor.... lub Brisbane, ale wtedy najpóźniej 18 musimy tam popłynąć.
#78 Wysłany: 9 Maj 2017, 12:38
Wysłać zapytanie do Pearl Harbour, co mamy robić.
#80 Wysłany: 9 Maj 2017, 20:50
Pierwszy, czy ja muszę Ci oczywiste rzeczy tłumaczyć ? Wysyłamy status + pytanie o pozwolenia odejścia do Brisbane i zwolnienie obszaru patrolowania.
Oczywiście: status = paliwo + torpedy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum