Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 6 Maj 2017, 19:58 VLAD vs DIFAR
Z tego co czytałem, w rzeczywistości boje typu VLAD były lepsze od DIFAR. A jednak w DW wygląda, że VLADy są cienkie.
Albo ja coś źle robię. Oto sytuacja:
boja 5 - DIFAR Shallow
boja 6 - VLAD Shallow
kontakt 1004 - Victor III wykryty aktywnym sonarem śmigłowca
a tak to wygląda na ekranach.
Dużo dalszy DIFAR (5) widzi 2 częstotliwości, bliższy VLAD (6) nie pokazuje nic. Obie boje zrzucone jako płytko. Misja: Demo MH-60.
O co chodzi ?
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: K Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 243 Skąd: 3miasto
#2 Wysłany: 9 Maj 2017, 22:38
Mam swój test:
VLAD widzi OP i mój okręt, kiedy DIFAR widzi tylko OP. Stawiając upewniłem się, że VLAD(S) mieści się ze swoją linią tam gdzie trzeba - na 3 kanale (BT) można zobaczyć rozkład V dźwięku.
Nie jestem zadowolony z tego jak soboboje działają w RA i dalej uważam, że najlepiej funkcjonowało to w "gołej" wersji. W kwestii DIFAR/VLAD - nie wiem jak mechanizmy DW podchodzą do liczenia ich czułości (nie jest do końca jasne jak liczony jest punkt odniesienia zanurzenia sekcji akustycznej - w przypadku DIFAR jest to łatwe, ale u VLAD to jest ok 150ft linii).
Imię: K Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 243 Skąd: 3miasto
#4 Wysłany: 10 Maj 2017, 10:27
Wykonałem jeszcze kilka testów dla własnej ciekawości, większość z nich daje rezultat niekorzystny dla VLAD, ale pojawiają się też ciekawostki np. te same cele w podobnym dystansie tworzą mocniejsze ślady na OMNI-GRAM u VLAD względem DIFAR, gdzie na DIRECTIONAL-GRAM sytuacja jest odwrotna - DIFAR słyszy więcej tonów sygnatury. Wydaje mi się, że dawno temu (we wczesnych wersjach RA) namieszali i teraz mogą mieć problem aby wyprostować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum