Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
-Herr Oberfeldfebel. W dwa pojazdy to bym pana holował bez szurania brzuchem po ziemii. W takim wypadku trzeba pański czołg odchudzić z wszystkiego co tylko się da. Zrzucimy gąsienicę, wyciągniemy silnik, amunicję i tym podobne. Może przez ten czas niech Ralf też nas osłania, bo to trochę zajmie. - tu spojrzał na Amerikę i krzyknął:
-Jürgen! Silnik z Leoparda zmieści się do Ameryki?
Żołnierz do którego krzyczał pokręcił głową. Lindemann powiedział:
-Silnik na razie musimy tu zostawić, Herr Oberfeldfebel.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#162 Wysłany: 17 Wrzesień 2017, 17:42
Róbcie swoje panowie. Cel jest jasny, ewakuacja mojego czołgu.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
-Jakby potrzebował pan skorzystać z radia, to Ameryka ma dobry zestaw radiowy, Herr Oberleutnant - powiedział Lindemann, ruszając do reszty swoich technicznych, kierując ich do pracy.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#164 Wysłany: 17 Wrzesień 2017, 19:27
Nadać do Janika - czołg mocno uszkodzony, spróbujemy go odholować do tyłu, ale wskazany jest dźwig i platforma. Mimo wszystko próbujemy.
Rudi chwycił za radio i zaczął wywoływać Wunscha, podczas gdy techniczni wylęgli z M113 i zabrali się przy wsparciu Bergepanzera za dostawanie się do silnika Leoparda. O dziwo żadne pszczoły nie przeszkodziły w wywołaniu Leutnanta Wunscha i złożeniu meldunku. W odpowiedzi dowódca odpowiedział:
- W takim razie poczekajcie na wyspecjalizowane pojazdy techniczne, powinny być w drodze. Do tego czasu skoncentrujcie się na zabezpieczeniu terenu w taki sposób, aby nie było wiecej strat. Czy czołg Gofersteina już do was dotarł?
W tej samej chwili Rudi zauważył, że czołg Kurta podjechał, zatrzymując się kilkanaście metrów od czołgu Rudiego, a Kurt wyskoczył z maszyny i zmierzał w jego stronę.
#166 Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 15:43
do Janika: tak Goferstein dotarł
do obsługi technicznej: mamy czekać na wyspecjalizowany sprzęt i zabezpieczyć w międzyczasie teren. Musicie nas odsunąć trochę od tej ściany lasu.
da się coś zrobić z KMem, jeśli tak naprawiamy / instalujemy. Dodatkowo ładujemy granaty dymne.
po wykonaniu tej operacji jedziecie dalej wspierać mniej uszkodzone jednostki.
-Że co?! - wykrzyknął Lindemann - Czy wyście oszaleli, Herr Oberfeldfebel? Niby jakie pojazdy? Może Sowieci zgodzili się na przejazd przez to miasto za lasem? KM, granaty, amunicja i wszystko co ciężkie zrzucamy z tego pudła i próbujemy je odholować, takie było ustalenie.
W tej chwili Kurt zatrzymał się i rozejrzał, jakby lekko zdezorientowany tym, co tu się dzieje.
#168 Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 16:17
Widzę, że zmieniacie Lindeman zdanie jak rękawiczki. Najpierw mówicie, że się nie da, a teraz że się da. Robicie ze mnie idiotę ????? To ja melduję że operacja odholowania może się nie udać i potrzeba dźwigu, a wy teraz to jednak się da.
No to dobrze, niech będzie po Waszemu.
Wykonać !
-Nie, Herr Oberfeldfebel. To pan zmienia zdanie. I ja dalej uważam, że pańskie szaleństwo się nie uda. Skąd pan niby załatwił dźwig, mogę wiedzieć? Słucham pańskiego nowego planu - tu skrzyżował ręce na piersi - Kto i kiedy do nas tu przyjeżdża, aby dało się wykonać mój plan ewakuacji.
#170 Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 18:33
To jest wasza rola by załatwić sprzęt. Mój dowódca kazał mi czekać na ODPOWIEDNI sprzęt i zamierzam wykonać. Mam także zabeZpieczyc te flanke. Wiec zabieraj sie do roboty. Jeżeli uważasz ze mnie stąd nie ściągniesz, to przestaw na pole które wyZnaczylem.
Lindemann spojrzał na południe, znów na Rudiego i powiedział:
-Dobrze. Zrobimy, jak pan chce, Herr Oberfeldfebel. Ale musimy na czas ruchu i tak odchudzić pański czołg z wszystkiego. Amunicji, KMów, silnika, ego. Po przeholowaniu, może pańska załoga załadować to ponownie do środka, jak tego pan chce.
#172 Wysłany: 18 Wrzesień 2017, 20:29
I dobrze, Kurt osłaniasz.
Kurt ustawił swój czołg za lasem i wszystko wskazywało, że operacja jest już dobrze zorganizowana. Meyer i Wittman opróżniali czołg Rudiego z amunicji, Scherer pomagał przy demontażu silnika. Jednak zanim jeszcze nawet zdążyli podnieść osłonę silnika, stało się nieoczekiwane. Pierwszy był świst, który nie zdradzał nic dobrego. A zaraz po nim nastąpił huk. A po nim kolejny i kolejny. Artyleria zaczęła ostrzeliwać las, obok którego się znajdowali... a co gorsza, wydawało się, że ogień jest prowadzony od ich strony.
#174 Wysłany: 21 Wrzesień 2017, 10:56
Wszyscy do wozów.
Poprzez radio do Yanika: jesteśmy ostrzeliwani przez artylerię, prawdopodobnie FRIENDLY FIRE , nasz pozycja xxxxxx
czekam na potwierdzenie odebrania i ponawiam
Odpowiedzi jednak nie było. Rudi kilkukrotnie próbował wywołać Wunscha, ale nie osiągnął sukcesu. Tymczasem pociski raz po raz spadały w pobliżu, a odłamki uderzały w czołg Rudiego.
#176 Wysłany: 21 Wrzesień 2017, 20:01
WTF WTF WTF
próbuję nawiązać łączność
Wreszcie, po dłuższym poszukiwaniu, odezwał się Wunsch i poprosił o meldowanie. Na meldunek Rudiego odpowiedział jednak tylko:
-Zrozumiałem, zobaczę co się da zrobić. Schowajcie się (niezrozumiałe), zamknąć włazy. Over!
#178 Wysłany: 22 Wrzesień 2017, 16:11
Oczywiście słuchamy rozkazu. I wywołuję moją grupę, począwszy od Kurta, by przekazać tę samą informację.
#180 Wysłany: 22 Wrzesień 2017, 20:50
Oczywiście
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum