Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#1 Wysłany: 16 Listopad 2006, 17:14 Mala zagadynka
Prosze podac dokladna date, miejsce, nazwe oraz klase okretu oraz na jaka nazwe taktyczna zostal on przemianowany i zagarniety przez niemcow panstwu WLOSKIEMU dla podpowiedzi FOTO
Zanim zacznę pisać odp. to muszę przyznać że troche mi zajeło czasu zidentyfikowanie tego okrętu (mam nadzieje iż zrobiłem to dobrze).
Więc tak:
-jest to włoski okręt klasy Calvi (piękne 2 działa po 120 mm każde )
-pod dowództwem włoskim nosił nazwę "Giuseppe Finzi" a niemcy przemianowali go na UIT-21
-został zagarnięty w porcie Bordeaux było to dnia i tu jedno moje źródło mówi że zagarnięty był po 8 września 1943 a drugie podaje że to był dokładnie 9 wrzesień 1943r. (w sumie to jakby nie patrzeć to oba mówią prawdę. Jednak wole 8 a czemu to już nieliczni wiedzą
PS. 08. 09. 1943 to była wtedy środa
Zobaczymy co napisze autor.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 16 Listopad 2006, 20:18, w całości zmieniany 3 razy
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#4 Wysłany: 16 Listopad 2006, 22:39
BRAWO zgadza sie MARCO a jesli zas chodzi o date to bylo to 9 a nie 8
#6 Wysłany: 16 Listopad 2006, 23:33
Dobra co to za okret prosze podac nazwe, klase oraz Panstwo oraz wymienic wszystkie okrety z tej serii
No to tak ze względu że pora nietypowa odp. wysyłam na PW. A tutaj dam szanse wykazać się innym (nie każdy siedzi na forum o 23.52)
A jakby coś odp. znajdzie się tu we właściwym czasie.
#9 Wysłany: 17 Listopad 2006, 09:01
BRAWO i dla Ciebie idla MARCO za udzielenie odpowiedzi przez tego ostatniego na PW
Sirena to przybrzeżny? Kurcze..,. to co to za klasa ten taki tłusty włoch.... Chyba rzeczywiście się poddam, zwłaszcza, że moja wiedza jest bardzo mała.... Pewnie jak będzie odpowiedź, to powiem sobie "Kurcze, faktycznie".. Kiedyś przeglądałem trochę zdjątek i statystyk okręcików podwodnycvh (choć głównie niemieckie,a le zachęcony przez wspomnienie przez... jacentego? O takich dużych działkach jednego okręciku (tego poprzedniego chyba)_ to spojrzałem na te.... Niestety pamięć nie najlepsza, a tamto pisałem w szkolę... Wydawało mi się, że Sirena to tłuścioch.
<Otworzył zakładkę w ulubionych>
Ale gafa ... Teraz spojrzałem... Nie zapamiętałem ze Sirena podlega pod grupę 600... A to jedyna nazwa, która mi podchodziła w szkole... Więc walnę po raz ostatni, bo teraz mam już sylwetki okrętów (w szkole nie mam dostępu do moich ulubionych): Mameli lub BRAGADIN... Choć oba nie pasują sylwekami w 100%, ale wydaje mi się, że to ten drugi bardziej...
To na pewno włoch? Ale czy z drugiej wojny światowej? Bo przejrzałem całą stronę polecaną na starym forum i nie znalazłem niczego pasującego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum