Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Zaczynamy nowy sezon zagadek. Czym są zagadki? To prosta zabawa.
Jedna osoba zadaje zagadkę obrazkową... Co to za okręt? Czy też, jakie ważne wydarzenie jest na zdjęciu? Co to za znana osoba? Itd.
Inni próbują odgadnąć. Jak im się nie udaje, zadający daje podpowiedzi, które powoli naprowadzają nas na cel. Wreszcie ktoś odpowiada... I teraz to on zadaje zagadkę! W roku 2017 się to sprawdziło:
http://forum.polishseamen.pl/viewtopic.php?t=9630
I teraz też tak będzie! Życzę dobrej zabawy, a jako zwycięzca ostatniej zagadki roku 2017, rozpoczynam!
USS H-3 i USS MILWAUKEE
Rankiem 16 grudnia 1916 roku H-3 wchodząc do Zatoki Humboldta (północna Kalifornia) w warunkach silnego zamglenia zszedł z toru wodnego i utknął. 13 stycznia 1917 r. USS MILWAUKEE przystąpił do ściągania okrętu podwodnego z plaży, współpracując z USS CHEYENNE i USS IROQUOIS.
Akcja prowadzona była nieudolnie, bez uwzględniania opinii i rad cywilnych firm ratowniczych. W pewnym momencie doszło do pęknięcia jednej z dwóch
stalowych lin łączących dziób krążownika z monitorem. W powstałym zamieszaniu spontanicznie odcięto linę łączącą krążownik z holownikiem, lecz nie udało
się z kolei odciąć liny biegnącej od krążownika do USS H-3. Szybki przebieg dalszych wydarzeń doprowadził do tego, że rozpędzony krążownik, nad którym
utracono panowanie, wpadł na mieliznę tuż przy brzegu. Nocą wzburzony ocean przesunął krążownik jeszcze bliżej brzegu.
_________________ Bycie szczerym możne nie da Ci zbyt wielu przyjaciół, ale zawsze da Ci tych prawdziwych.
No to może kilka ciekawostek.
Pancernik (a ktoś miał wątpliwość?) był użyty min. jako okręt dyplomatyczny, gdy na jego pokładzie minister spraw zagranicznych udał sie z rewizytą do pewnego mocarstwa. Podczas tej wizyty reporterzy zrobili min. zdjęcia załodze. A to jedno z nich:
Gdy wodowano pancernik, wydano broszurę zapraszającą na to wydarzenie. Może warto ją przedstawić (z odpowiednią cenzurą). Jutro jak coś pokażę pancernik w pełnej krasie.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Zgadza się. Jeden z asów południowoamerykańskiego wyścigu pancerników.
Określany w chwili wejścia do służby jako jeden z najpotężniej uzbrojonych pancerników świata.... co jednak szybko stracił wskutek prawdziwego wyścigu zbrojeń z tego okresu. Najlepiej o tym świadczy fakt, że gdy okręt miał 10 lat od chwili położenia stępki... Royal Navy określiła go jako "przestarzały". Niemniej, sam jego zakup wywołał spore zamieszanie na kontynencie... a i Brazylijczycy lubili się nim chwalić.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#14 Wysłany: 6 Styczeń 2018, 15:21
Co to za czołg i w jakich okolicznościach/miejscu zostało wykonane to zdjęcie.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#16 Wysłany: 6 Styczeń 2018, 16:24
I ok. Wg mojego źródła "Upadek" Suworowa to T-54.
Twoja kolej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum