Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Uwagi ? Do czego ? - Von Amelunxen był zaskoczony- Z całym szacunkiem ale, uwaga chyba Wasza była skupiona jest lub była na czymś lub kimś innym, Herr Oberleutnant. W raporcie mam Pan szczegóły o resztę proszę pytać Frau Anne Bonny... - powiedział, rzucając okiem na stojącą obok panią Feldfebel.
Herr Oberleutnant czy mogę się już odmeldować?
Zapytała patrząc raz na dowódce a zaraz potem na von Amelunxena
_________________ Bycie szczerym możne nie da Ci zbyt wielu przyjaciół, ale zawsze da Ci tych prawdziwych.
pepe [Usunięty] Kommodore
#245 Wysłany: 19 Luty 2018, 20:07
- Jeszcze nie.
- Bystry podwładny to skarb każdego dowódcy kompanii - Wunsch uśmiechnął się z przekąsem.
- Jak słusznie zauważyliście, omawiam tu z Feldfebel Bonny sprawy szalenie istotne dla naszej wspólnej współpracy. Naszej czyli również Pana. Zechce się pan przyłączyć?
Mimo, że powieka lewego oka nie zamknęło się całkiem, to delikatnie drgnęła co mogło równocześnie oznaczać przypadkowy tik jak i celowe mrugnięcie...
Wunsch wyciągnął posrebrzaną papierośnicę w kierunku Ameluxena
- to jak?
Ostatnio zmieniony przez pepe 19 Luty 2018, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Herr Oberleutnant. Może i jestem z prowincji. Ale straciłem czołg, mój podwładny prawie, że zwariował. Mój przyjaciel z plutonu stracił życie ratując mój tyłek. Więc proszę mi tu nie pieprzyć o skarbach podwładnych. - w odróżnieniu od Wunscha, który nawet w największych trudach był zawsze opanowany, Rudolf von Amelunxen wydawał się gotować - Nasz oddział dał dupy, straciliśmy miasto, więc weźmy się w garść i dajmy Iwanom popalić zamiast .... - tu wział oddech i spuścił z tonu: -ok może lekko przeholowałem ... Czy są jakieś pytania do mojego raportu ? - powiedział spokojniej, spoglądając na rzucony na biurko raport
- Nie pamiętałem, że jesteście z prowincji i że aż tak wam to doskwiera. Nie mam zwyczaju dzielić się takimi informacjami z podwładnymi, może pan spać spokojnie: ten drażliwy sekret pozostanie między nami. Pozwólcie mi jednak wyjawić w czym rzecz.
Wunsch cofnął rękę z papierośnicą widząc, że Ameluxen nie skorzystał z poczęstunku. Blaszane pudełko odłożył na biurko a zza niego wyciągnął krzesło i postawił przed Bonny w taki sposób, by oparcie zwrócone było w kierunku wyjścia z namiotu, tam gdzie stał jego wzburzony podwładny
- Bonny, proszę usiąść - i poklepał otwartą dłonią siedzisko krzesełka.
Znów zwrócił się do Ameluxena:
- sprawa jest poważniejsza niż wam się wydaje. Wyczuwam, że instynktownie ją bagatelizujecie. Osobiście uważam, że Feldfebel Bonny ma zadatki na dobrego żołnierza jednak pewne nawyki nie pozwalają jej przekroczyć krytycznego progu by tak się mogło stać. Z moich obserwacji wynika, że Feldfebel Bonny jedynie w "przerwach" dowodzi i wykonuje rozkazy. Cały pozostały czas stara się matkować podwładnym a nawet i przełożonym. Gotuje dania dla załogi, poprawia innym paski... sami rozumiecie.
Wunsch wyprostował się i wyprężył pierś.
- Wasze bystre oko z pewnością to dostrzegło! - zdawało się, że Yannik triumfuje w jakiejś sobie tylko znanej konkurencji.
- ... nie muszę chyba tłumaczyć doświadczonemu żołnierzowi jak zgubna to droga... Nie owijając w bawełnę, postanowiłem Feldfebel Bonny ukarać. Z uwagi na specyficzny charakter całej sytuacji musi pan przyrzec, że nic nie wydostanie się na zewnątrz: w końcu "robimy to" dla dobra całej kompanii ale przede wszystkim dla samej zainteresowanej. Nie możemy dopuscić by po oddziale krążyły jakieś plotki.
- Jaką karę Pan sugeruje?
Ostatnio zmieniony przez pepe 19 Luty 2018, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Myślę Herr Leutnant, że coś chyba się Wam pomyliło i bierzecie mnie za kogoś innego. - Odpowieddział Von Amelunxen - Nie wiem za co mamy karać tego żołnierza, ale nie moja w tym głowa. To co widzę nie powinno mieć tutaj miejsca. Ponieważ trwa wojna i Iwan nadciąga, nie będę tego dalej ciągnął tego tematu i zakładam że na tym sprawa się zakończy ... bez rozgłosu, którego nam nie potrzeba w tej trudnej sytuacji.
Rudi wziął oddech i powiedział:
-Tak więc czy są jeszcze jakieś sprawy do mnie i do Frau Feldfebel?
Wunsch odprawił Ameluxena i Anne Bony, przekazał raporty komu trzeba.
[Macie swój upragniony koniec, niech Finek rozda punkty. Granie w stylu "możesz strzelić do a, b, lub c" jakoś nie sprawia mi dużo frajdy. Liczyłem, że zakulisowe dialogi moga dodać czegos fajnego do gry, pogłębic postaci, którymi sie gra. Dziwne, że musze tłumaczyć "staremu wyjadaczowi RPG", że czasem wybiera się specjalnie postać o silnie zarysowanych cechach charakretu - niekoniecznie takich jacy sami jesteśmy w realu. Jedni wolą storytelling inni rzucanie kostką i sprawdzanie tabelek.]
P.S. Wypowiedź Ameluxena jest bez sensu - nawet nie wiem co mam odpisać
Oberfeldfebel von Amelunxen regulaminowo zasalutował i skierował się do wyjścia. Feldfebel Bonny podeszła do stołu na którym leżał mundur i wzięła go do ręki. Również i ona regulaminowo odmeldowała się i skierowała się w stronę wyjścia z namiotu, gdy nagle upadła na ziemię, jak rażona piorunem.
Wkrótce po tym, jak wezwani zarówno przez Wuscha, jak i Von Amelunxena oddalili się, adiutant Wunscha wszedł do namiotu:
-Herr Oberleutnant... te raporty, które pan mnie dał, to raporty dowódców plutonów... dowództwo chyba chciało raport od pana. Majora Trögera chyba interesują te fragmenty... " "około 10 czołgów zniszczonych / unieruchomionych 3 BRDM zniszczone i mrowisko piechoty”... to od Frau Feldfebel... U Von Amelunxena jest tylko meldunek o dostrzeżeniu BRDM i 30 czołgów, ale nie ma informacji o stratach wroga. Herr Oberleutnant. Przekazać, że zniszczono, bądź uszkodzono trzecią część sił wroga?
- Dobrze, w takim razie sam napiszę raport w oparciu o dane dowódców plutonów.
Wunsch zasiadł do papierkowej roboty, którą nawet czasem lubił bo przypominała mu dawną pracę. Spisał wszystko wg swej najlepszej wiedzy i przekazał raport tam gdzie trzeba.
„ około 10 czołgów zniszczonych / unieruchomionych 3 BRDM zniszczone i mrowisko piechoty”
I niżej podpis Feldfebel Bonny. Nic więcej... Raport zawierał się w 3 linijkach.
Raport Von Amelunxena był ciut dłuższy...
Cytat:
Zgodnie z rozkazami ruszliśmy na pozycję. W drodze mijając od południa Wittburg, zostaliśmy zaatakowani rakietami przez wrogą piechotę. Skuteczny ostrzał zmusił przeciwnika do wycofania się.
Chwile potem zauważyliśmy dwa działa samobieżne. Również i one zostały zniszczone. Cele do zapisania Goofersteinowi. Ruszyliśmy dalej niszcząc po drodze drużynę piechoty z moździerzami.
Osłaniamy atak grenadierów na Wittburg i zajmujemy pozycję na wzgórzu 331. Zgodnie z rozkazem szykujemy się do obrony ze strony Eben.
Zauważamy wrogie BRDM, daję rozkaz otwarcia ognia. Chwilę potem zauważam około 30 T-72. Wysyłam meldunek, lecz w tym samym czasie, mój czołg zostaje zniszczony. Daję rozkaz opuszczenia pojazdu. Goferstein przejeżdża w naszą stronę i także zostaje unieszkodliwiony. Przekazuję dowództwo na plutonem von Kanaronowi i wycofuję się do Wittburga.
Nie jestem w stanie przekazać żadnych innych informacji, gdyż pozostali dowódcy czołgów nie żyją lub są ranni.
Status plutonu:
321 - zniszczony, Oberfeldfebel Von Amelunxen, załoga kompletna
322 - zniszczony, Feldfebel Ralf Goferstein zaginiony. Kierowca zaginiony. Ładowniczy i celowniczy są w obozie
323 - zniszczony, Unteroffizer Stabberger nie żyje. Celowniczy zaginiony. Ładowniczy i kierowca są w obozie
324 - sprawny, Feldfebel von Kanaron, ranny. Czołgiem tymczasowo dowodzi Feldfebel Kurt Knispe
===========
Dopisek:
Tak, ja ten raport od ciebie potrzebuję Bo ja muszę wiedzieć, co napisałeś (może być streszczenie, ale muszę znać cyfry, które padną w raporcie, bo od niego zależy epilog)
Ale w moim raporcie cyfry nie padną bo sam nie wiem, nie liczyłem. Co najwyżej mogę podać raporty dowódców plutonów i od siebie około 2-3 zniszczone czołgi, sugerując, że lepsze rozeznani z pewnością będzie miał Metzger bo jego rola było monitorowanie pola walki. Czołgi nie służą jako rozpoznanie przed ani po bitwie.
Inaczej musiałbym pisać do Ameluxena, żeby robił wywiad wśród członków załóg a tego chyba byśmy nie chcieli bo nie wzbogaca gry.
Naprawdę chcesz, żebym przeglądał grafiki map i liczył? Nie możesz przetestować jakiejś cechy?
nie mogę... bo co rozumiesz przez zniszczony czołg? Tu wezmę Rosyjskie książki wspomnieniowe. W "Czerwonym Czołgiście" tankista opisuje (mogę pomylić dokładne cyfry, ale stosunek zachowany) utratę 6 czołgów ze swojego oddziału. Na koniec podsumowanie bitwy: Utracono 4 czołgi własne... z wszystkich oddziałów.
I tak samo potrzebuję tego od ciebie. Gdyż tu jeden z artykułów z Poligonu dał mnie ciekawy pomysł i chcę go sprawdzić. Więc:
Tak, potrzebuję.
I automatycznie zdajesz test cechy i możesz korzystać z całego tematu. Jakby to było RPG, to po nieudanym teście byś musiał z głowy wymyślić. Ale, że tu długo się gra toczy i jest przerywana, to zdajesz ten test i możesz przejrzeć temat i podać, co podajesz.
W takim razie przesyłam raport od dowódców poszczególnych plutonów a sam dodaję:
"Liczbę czołgów wroga wycofanych z walki szacuję na 12-14 sztuk. Liczby te opieram na raportach i własnych (jedynie częściowych) obserwacjach, które nie gwarantują pełnego obrazu zniszczeń. Zaznaczam jednocześnie, że przez czołgi wycofane z walki rozumiem te, które nie mogły jej kontynuować niezależnie od stopnia uszkodzeń".
Wunsch podpisał dokument i poprzez adiutanta wysłał do swojego dowódcy.
Popołudniem nadeszły nowe rozkazy. Te nie były jednak zachęcające. Nic nie szykowało nowej bitwy. Kompanię, osłabioną do wzmocnionego plutonu, odesłano na tyły, do bazy położonej niedaleko Frankfurtu... Wunsch kojarzył tą bazę. Był to w zasadzie magazyn pojazdów, które trzymano w rezerwie. Wszystko wskazywało na to, że na razie walki nie zobaczą...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum