Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#1 Wysłany: 10 Lipiec 2016, 19:42 Hearts of Iron 4
Czekałem na ten tytuł od roku i w związku z przekładaną premierą byłem naprawdę pozytywnie nastawiony na pozycję od znanego, lubianego i sprawdzonego Paradoxu.
No i obecnie grę posiadam, jestem też po kilku krótkich kampaniach (żadna nie ukończona, bo grając jedną nacją chciało by się sprawdzić drugą)
Może nie będę tej gry specjlnie opisywał, bo jest w gruncie rzeczy podobna do 1 2 i 3 części serii - 2 WŚ, strategia i podbijamy świat. Tym razem jest moim zdaniem lepiej - prościej, wygodniej. Gra wygląda ładnie ( w końcu), jest dobrze pomyślana i prócz paru lekkich bolączek, mogę ją szczerze polecić każdemu fanowi strategii na wielką skalę.
W tej odsłonie gra np. Polską jest możliwa i wykonalna - może i nie obronimy się przed Niemcami (no chyba że nas nie zaatakują - a jest taka możliwość), ale dzięki nowemu systemowi decyzji politycznych, możemy łatwo dołączyć do nich (oddając Gdańsk za Słowacje, wywołując wojnę domową i dzieląc państwo) lub zbratać się z komunistami - opcji jest wiele, ale czuć że od części 3 został w tym kierunku poczyniony spory progres.
Imię: Michał
#2 Wysłany: 10 Sierpień 2016, 12:46
Gra jest fajna ponad 200 godzin gry w nią to potwierdza, ale jako ze jestem graczem grającym w gry paradoxu (Europa Universalis IV - ponad 3000), mogę stwierdzić że przed twórcami jest wiele do zrobienia, dowodzenie flotą do przeróbki, statystyki flot także (grając Holandią dołączyłem do Niemiec i zbudowałem flotę złożoną z niszczycieli lekkich i ciężkich krążowników, rozniosłem za jej pomocą całą brytyjską Royal Navy w jednej bitwie), dowodzenie lotnictwem, prostota i bezsensowność czasami wręcz biją po twarzy (dałem ataki kamikaze myśliwcom z okresu międzywojennego na morzem chińskim, nie tracąc żadnego samolotu zatopiłem pancernik, nad tamtym akwenem latały TYLKO myśliwce), system desantów do przeróbki. AI na innych krajach przestaje radzić sobie z większa ilością frontów, jeśli mamy HQ które utrzymuje całą granicę, możemy być pewni ze w którymś momencie przestanie ogarniać i nie będzie atakować lub np zabierze jednostki z części frontu by pomóc na innej części. Tak że grę mogę ocenić za świetną, lecz jeszcze wiele wiele przed nią, ale tak samo Europa Universalis na początku była kiepska i dopiero kolejne dlc poprawiały i ulepszały grywalność na niej tak spodziewam się będzie także i tutaj.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 21 Maj 2018, 11:07
Świetna gra - polecam. Teraz dokupiłem sobie dodatki.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#6 Wysłany: 10 Czerwiec 2018, 16:01
Za cienki jestem. Ostatnio grając jako Polska, najpierw doprowadziłem do wojny domowej, a za drugim razem zaatakowałem Rumunię, która zajęła mi połowę kraju
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum